Nieuws20.05.2024

We worden steeds ouder: in 2050 sterven we op veel latere leeftijd


Een nieuw rapport stelt dat we wereldwijd in 2050 maar liefst 4,9 en 4,2 jaar later sterven dan op dit moment het gemiddelde is. Vrouwen trekken hier aan het kortste eind: voor mannen wordt de verwachte levensverwachting 4,9 jaar hoger en voor vrouwen is dat 4,2 jaar. Dit is hoe het komt.

Hogere levensverwachting

In de Global Burden of Disease Study is te zien dat dit wel vooral geldt voor landen die op dit moment een relatief lage levensduur kennen, zoals de sub-Saharalanden op het continent Afrika. De reden dat deze toename wordt verwacht is vooral door technologische ontwikkelingen. Omdat er steeds meer preventie is voor overdraagbare aandoeningen, verschuift de ziektelast meer naar niet-overdraagbare aandoeningen zoals kanker, diabetes en longziekten. 

Daarbij is er ook slecht nieuws: obesitas, slechte voeding, roken en een hoge bloeddruk zullen zorgen dat de ziektelast toch ook wel enorm groot is. Met andere woorden: als we iets beter voor onszelf gaan zorgen, kan ook in een land met een relatief hoge levensverwachting zoals Nederland een toename in jaren worden verwacht. Anno 2022 was de levensverwachting in Nederland nog 80,1 jaar voor mannen en 83,1 jaar voor vrouwen (daar trekken vrouwen dus toch niet aan het kortste eind).

Langer, maar wel ongezonder

Het is allemaal erg dubbel. Hoe meer de ziektelast wereldwijd verschuift naar die niet-overdraagbare aandoeningen, des te meer mensen langer zullen leven. Echter besteden zij de jaren die ze extra krijgen helaas wel in een slechtere gezondheid. Je kunt er dus misschien niet echt vanuit gaan dat het een verbetering is. In ieder geval is de wereldwijde levensverwachting nu 73,6 jaar en in 2050 is het 78,1 jaar. De kloof tussen rijk en arm wordt hiermee iets dichter, al zal gezondheidsongelijkheid waarschijnlijk wel blijven. 

Het is wederom een hint om toch wat gezonder te willen leven. Als we minder vet eten, maar meer bewegen, dan kunnen we de ziektes die ons uiteindelijk vaak ongezond maken en uiteindelijk zelfs doden, veel beter de baas. Niet alle ziektes uiteraard, maar veel hart- en vaatziekten hebben aanzienlijk minder speelveld in gezonde lijven. Reden om dus toch wat vaker de kapsalon te laten staan en misschien toch eens van die Hollandse kaasverslaving af te komen. Zo kun je immers ook wat langer genieten van je pensioen, dat ook steeds later begint. Misschien toch wat meer koffie drinken?

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Wetenschap

Mag je van ruimtetoeristen verwachten dat ze aan onderzoek meedoen?

Er is meer onderzoek nodig naar het menselijk lichaam in de ruimte en ruimtetoerisme. Maar in hoeverre mag je dat verwachten?

Technology14.06.2024

Mag je van ruimtetoeristen verwachten dat ze aan onderzoek meedoen?

De kern van de aarde remt af

De kern van de aarde doet het steeds wat rustiger aan. Hoe beïnvloedt dat ons? En: hoe weten wetenschappers dit?

Nieuws13.06.2024

De kern van de aarde remt af

Microplastics zitten volop in sperma: waarschijnlijk ook bij jou

We weten al dat we microplastics binnenkrijgen door vis die we eten, of scrubs die we gebruiken, maar wist je dat het echt overal zit? Nieuw onderzoek wijst uit dat microplastics ook in sperma zitten.

Nieuws10.06.2024

Microplastics zitten volop in sperma: waarschijnlijk ook bij jou

Boeing heeft het gedaan: Starliner is goed en wel gelanceerd

Na veel tegenslagen een succes voor Boeing. De vliegtuigbouwer heeft succesvol zijn Starliner met bemanning gelanceerd naar het ISS.

Technology05.06.2024

Boeing heeft het gedaan: Starliner is goed en wel gelanceerd

Groupon-bedenker wil dat doktoren datagedreven keuzes maken met AI

De bedenker van deal-site Groupon maakt kunstmatige intelligentie die patiënten moet gaan helpen. Hij kwam op het idee voor deze app toen zijn vrouw borstkanker had en hij data miste.

Startups31.05.2024

Groupon-bedenker wil dat doktoren datagedreven keuzes maken met AI

Mysterie rondom verdwijnende sterren mogelijk opgelost

Er zijn echter sterren die zomaar verdwijnen: iets dat astronomen sinds kort vaker zien. Er is nu een verklaring voor die houdini-sterren.

Technology30.05.2024

Mysterie rondom verdwijnende sterren mogelijk opgelost

Apple wil mensen met tinnitus helpen via oordopjes

Apple wil met zijn oordopjes mensen helpen die lijden aan tinnitus, beter bekend als oorsuizen. Het wil het doen met de veroorzaker ervan.

Gadgets29.05.2024

Apple wil mensen met tinnitus helpen via oordopjes

Chemotherapie blijkt heel anders te werken dan gedacht

Het is al honderd jaar de manier om kanker te bestrijden, maar het blijkt toch nog geheimen voor ons te hebben: chemotherapie.

Nieuws23.05.2024

Chemotherapie blijkt heel anders te werken dan gedacht