Nieuws25.06.2021

Waarom wil de politie af van Amber Alert?


UPDATE: Afschaffing Amber Alert op verzoek van de Tweede Kamer uitgesteld

UPDATE, 25-6, 09u45): De politie gaat vooralsnog geen afscheid nemen van Amber Alert als waarschuwingssysteem voor vermiste kinderen. Gisteren is daarvoor een motie van zeven partijen in de Tweede Kamer aangenomen. De politie wilde op 22 juli Amber Alert ‘vervangen’ door Burgernet. Daar was veel weerstand tegen, niet in de laatste plaats vanuit de politiek.

De nu aangenomen motie betekent overigens niet dat Amber Alert definitief zal blijven. Het verzoek van de Tweede Kamer aan Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid is om het afschaffen uit te stellen. De (nieuwe) regering moet vervolgens gaan kijken naar een mogelijk alternatief dat even bekend is en dezelfde voordelen biedt als Amber Alert.

Oorspronkelijke artikel:

Enkele maanden geleden besloot de politie dat ze af wilden van Amber Alert. Aan dat besluit lagen twee reden ten grondslag. Amber Alert zou, in verhouding tot de aantal keren dat het per jaar ingezet wordt, te duur zijn en de politie wil naar één systeem voor waarschuwingen en oproepen: Burgernet. De Amber Alert meldingen zullen voortaan ook via dat systeem verstuurd gaan worden.

De mededeling om met ingang van 22 juli afscheid te nemen van Amber Alert leidde tot de nodige onvrede en discussies, zowel bij het publiek als de politiek. Uiteraard is ook de leverancier van Amber Alert, het Zuid-Limburgse Netpresenter, verbaasd en kwaad dat zij aan de kant geschoven worden. Zij besloten hun eigen systeem, eenmalig, te gebruiken voor een oproep om de petitie #RedAMBERAlert te steunen. Dat leverde binnen enkele dagen tienduizenden handtekeningen. Inmiddels staat te teller op ruim 87.000.

Het bewezen succes van Amber Alert

Hoe effectief Amber Alert is, kan eenvoudig geconcludeerd worden uit de cijfers van de afgelopen ruim 12 jaar. Sinds november 2008 zijn 30 Amber Alerts verstuurd en het systeem bereikt inmiddels meer dan 12 miljoen Nederlanders van 18 jaar en ouder. De meldingen verschijnen niet alleen in de app, maar ook op social media, billboards en op schermen bij tankstations, supermarkten en zelfs pinautomaten. Inmiddels kent 95 procent van alle Nederlanders Amber Alert.

Naast de Amber Alerts, waarbij het leven van een vermist kind in gevaar is, verstuurt het systeem sinds 2011 ook ‘Vermist Kind’ alerts. Bij die vermissingen is niet direct sprake van levensgevaar, maar maken de politie en ouder/voogd zich wel ernstige zorgen om het welzijn van het kind. In totaal zijn er sinds de start van Amber Alert 1040 alerts (Amber én Vermist Kind) verstuurd. In 94 procent van de gevallen werden de vermiste kinderen gezond en wel teruggevonden.

De statistieken van <a href=\
De statistieken van

Burgernet bereikt minder mensen

Met die bereik- en succescijfers is het op z’n minst bijzonder te noemen dat de politie, en het Landelijk Bureau Vermiste Personen, Amber Alert wil inruilen voor Burgernet, het meldingssysteem van de politie zelf. De Burgernet app is iets meer dan drie miljoen keer gedownload. Hoewel dat niet betekent dat ook iets meer dan drie miljoen mensen de app ook echt gebruiken is dat, zelfs wanneer dat wel zo is, een veel beperkter bereik dan dat van Amber Alert.

De coördinator van het Landelijk Bureau Vermiste Personen, Izanne de Wit, stelt tegenover Nieuwsuur dat de app maar een van de tools is die door de politie ingezet wordt bij de zoektocht naar vermiste kinderen. “Als we echt een kind hebben waar we alarm voor slaan, dan wordt het enorm gedeeld door bijvoorbeeld wijkagenten die op social media zitten en in buurtapps. Dan gaat het zich vanzelf verspreiden.”

Dat klinkt toch een beetje als een slap argument als je het mij vraagt. Amber Alert zet immers ook meerdere kanalen in. Bovendien is Amber Alert speciaal bedoeld voor de opsporing van vermiste kinderen. Op Burgernet verschijnen ook meldingen van andere politieacties in de buurt van de gebruikers.

Motie voor behoud Amber Alert

Al die commotie heeft echter nog niet geleid tot een herziening van het besluit van de landelijke politie om Amber Alert aan de kant te zetten. Met nog een maand te gaan mengt nu ook de politiek zich in de strijd. Deze week zal JA21 een motie indienden waarin de politieke partij via een meerderheid in de Tweede Kamer wil bewerkstelligen dat de politie ‘gedwongen’ wordt Amber Alert te blijven gebruiken.

Volgens Joost Eerdmans van JA21 is het onbegrijpelijk dat de politie een succesvol initiatief als Amber Alert wil inwisselen voor een onbekender systeem dat bovendien veel minder mensen bereikt. Ook de SP, bij monde van Michiel van Nispen, vindt het zorgelijk dat de politie zomaar een streep door Amber Alert wil zetten. “Dit is uit mensen zelf ontstaan, heeft een goede naamsbekendheid met een goed internationale samenwerking en met goede resultaten”, aldus Van Nispen tegenover Nieuwsuur.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

...

Verder lezen over Politie

Verkeershufters trekken zich echt wat aan van brief politie

Het zal in sommige gevallen ongetwijfeld toeval zijn (en het jaar is nog niet voorbij…), maar de politie durft al voorzichtig te stellen dat het schrijven van een rake brief helpt.

Automotive04.12.2024

Verkeershufters trekken zich echt wat aan van brief politie

Ook bekende webshops kunnen je oplichten tijdens Black Friday

Waar rook is, is vuur, en in dit geval: waar de massa is, daar zijn de oplichters. En die Black Friday-oplichters zijn soms gewoon de shops die je kent. Zo zit dat.

Cybercrime25.11.2024

Ook bekende webshops kunnen je oplichten tijdens Black Friday

Wanneer mag de politie in je telefoon kijken?

Er wordt wel eens geschreven dat de politie bijvoorbeeld niet in de telefoon kan komen van een bepaalde crimineel. Moet iemand dat toelaten?

Mobile07.10.2024

Wanneer mag de politie in je telefoon kijken?

BIMI: zo weet je straks dat het echt de politie is die je mailt

BIMI: het is niet alleen aspergebroccoli, het is ook een manier voor jou om te zien dat het echt de politie is die je mailt.

Online12.06.2024

BIMI: zo weet je straks dat het echt de politie is die je mailt

​WhatsApp-buurtpreventie: geeft dat wel echt een veiliger gevoel?

Je kent ze wel, die bordjes in woonwijken waar op staat: “Attentie! WhatsApp-buurtpreventie”. Je weet dan dat de bewoners fanatiek genoeg zijn om met zijn alleen een WhatsApp-groep te hebben waarin bijvoorbeeld wordt...

Social Media07.12.2023

​WhatsApp-buurtpreventie: geeft dat wel echt een veiliger gevoel?

Mogen burgers de politie helpen bij het opsporen van cybercrime?

Als je iemand die jouw intimideert een klap in het gezicht geeft, dan zal de politie altijd tegen je zeggen: “Het is niet de bedoeling dat je het heft in eigen hand neemt”. Overduidelijk. Maar soms schakelt de politi...

Cybercrime27.11.2023

Mogen burgers de politie helpen bij het opsporen van cybercrime?

56 kilometer te hard: 1,4 miljoen dollar boete

Verkeersboetes in Nederland zijn, zeker vergeleken met sommige andere Europese landen om ons heen, best pittig. Vooral de sancties voor kleine snelheidsovertredingen – je kent ze wel, 54 waar je 50 mocht – wekken vee...

Nieuws17.10.2023

56 kilometer te hard: 1,4 miljoen dollar boete

Jullie dachten dat de Nederlandse verkeersboetes extreem zijn?
Wat zijn cashtraps en hoe herken je ze?

In een wereld die steeds meer leeft op cashloos betalen, is er nog steeds wel eens een situatie waarin cash handig is. Maar, je moet oppassen met waar je dat haalt. Even geld uit de muur trekken kan zelfs bij een betrouw...

Nieuws25.09.2023

Wat zijn cashtraps en hoe herken je ze?

De politie waarschuwt ervoor