Nieuws20.08.2021

​Waarom je jaloers moet zijn op een zeekat


We vinden als mensheid vaak dat we boven de dieren staan, maar er zijn heel veel zaken waarin we toch tegenvallen vergeleken met de wereld van fauna. Een zeekat bijvoorbeeld -niet te verwarren met catfish-, heeft een veel beter geheugen dan wij. Hij kan met gemak onthouden wat hij wanneer heeft gegeten. Weet jij nog wat je net als diner op hebt?

Het episodische geheugen

Onderzoekers hebben ontdekt dat zelfs een paar dagen voordat ze sterven, het geheugen van een zeekat nog prima in orde is. Wij worden er als mens steeds minder goed in om te onthouden wanneer wat gebeurde. Dit noemen we het episodische geheugen en dat is bij ons niet zo sterk, omdat onze hippocampus weinig goede prestaties levert.

Waarom zeekatten graag onthouden wat ze wanneer hebben gegeten, is puur om te bepalen wanneer ze dan weer gaan eten en wat dat precies is. Hoewel ze wel andere verouderingstekenen vertonen, zoals wij die ook kennen: minder eetlust, minder spierkracht… maar vreemd genoeg blijft dat episodische geheugen werken als een zonnetje.

Zeekatten

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 24 zeekatten, waarvan twaalf exemplaren van een klein jaartje oud, wat in de zeekattenwereld jongvolwassen is. De andere twaalf waren stokoud: helaas is het na ongeveer twee jaar wel gedaan met de zeekat. Vervolgens hebben de onderzoekers twee verschillende kleuren aangebracht in het aquarium en verschillende soorten eten gegeven op die plekken. Wat bleek? De oudjes presteerden net zo goed als jonge zeekatten en soms zelfs beter.

Is de hippocampus van de zeekat zo geweldig? Nee: die hebben ze namelijk niet. Hun hersenen zien er heel anders uit. Wat wel gezegd kan worden over deze ontwikkeling, dat is dat de reden voor dat geweldige geheugen van de zeebeesten waarschijnlijk komt omdat ze pas paren als hun leven bijna op zijn einde loopt. Ze moeten namelijk voor het zoveel mogelijk verspreiden van hun genen onthouden met wie ze hebben gepaard, wanneer en waar. Dat doen ze puur om zoveel mogelijk partners te kunnen vinden, zonder tweemaal dezelfde te grijpen. Er is nog niet op mensen getest of langdurig maagd blijven het episodische geheugen helpt.

Fotocredits: Naveenmanohar

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Wetenschap

Dit is wat er gebeurt met microplastics die je eet en drinkt

Je eet ze niet bewust, maar je krijgt ze toch volop binnen: microplastics. Waar denk je dat die uiteindelijk terechtkomen? Ja, daar ook. Maar niet alleen daar...

Nieuws24.04.2024

Dit is wat er gebeurt met microplastics die je eet en drinkt

Het is niet wat je denkt
NASA’s Voyager 1 geeft weer een teken van leven

Voyager 1 heeft een teken van leven gegeven. Niet spontaan, maar door de noeste arbeid van NASA.

Technology23.04.2024

NASA’s Voyager 1 geeft weer een teken van leven

Grote schoonmaak? Meer slapen ruimt je bovenkamer op

Slapen: het is zo belangrijk, maar het is pas echt essentieel voor je brein, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Het zou zelfs iets kunnen helpen tegen Alzheimer.

Nieuws16.04.2024

Grote schoonmaak? Meer slapen ruimt je bovenkamer op

​Sommige mensen zien de wereld echt in een andere framerate

Wetenschappelijk onderzoek bewijst dat sommige mensen de wereld echt in een andere framerate zien. Het zou specifiek bij gamers zelfs een kleine voorsprong geven, stellen de onderzoekers.

Nieuws03.04.2024

​Sommige mensen zien de wereld echt in een andere framerate

Sneller zien
Pacemaker-batterijen nooit meer vervangen dankzij je eigen lijf

Als je een pacemaker hebt, dan ben je niet na één operatie klaar. Je moet regelmatig opnieuw onder het mes, namelijk om de batterij van het essentiële apparaat te vervangen. Daar komt in de toekomst mogelijk veranderi...

Technology01.04.2024

Pacemaker-batterijen nooit meer vervangen dankzij je eigen lijf

Het nieuwe plastic-alternatief komt van dit verrassende materiaal

Er wordt nog steeds volop gezocht naar alternatieven voor plastic. We hebben bijvoorbeeld in de supermarkt al geen weggooibordjes meer van plastic, maar alleen van karton. Weggooi-messen? Die zijn van hout. Bomen geven o...

Nieuws29.03.2024

Het nieuwe plastic-alternatief komt van dit verrassende materiaal

​Bizar: mensen geven meer virussen aan dieren dan andersom

Mensen geven dieren meer virussen dan andersom. Ze zeggen vaak dat je niet met je kat of hond in bed moet slapen, omdat het ziekteverwekkers zouden zijn. De darmbacteriën van je dier komen zo veel te dichtbij en je kunt...

Nieuws26.03.2024

​Bizar: mensen geven meer virussen aan dieren dan andersom

​Eerste mens met Neuralink gamet uren achtereen met zijn brein

Hij is volledig verlamd, maar kan schaakstukken verplaatsen via de computer zonder een muis of scherm aan te raken. Het is de 29-jarige Noland Arbaugh, een naam die geschiedenis heeft geschreven. Niet helemaal door zijn...

Technology21.03.2024

​Eerste mens met Neuralink gamet uren achtereen met zijn brein