Nieuws08.11.2016

Waarom is Erik Verlinde’s theorie belangrijk voor de wetenschap?


Zwaartekracht, Einstein en donkere materie

De enige reden dat de meesten van ons überhaupt weten dat snaartheorie bestaat, is omdat we wel eens de Big Bang Theory hebben bekeken. Theoretische natuurkundigen zijn mensen die zo diep in de theorie ronddwalen dat de gemiddelde mens er geen brood van kan bakken. Om uit te leggen waarom de paper van Erik Verlinde die vannacht beschikbaar werd gemaakt zo belangrijk is voor de wetenschappelijke wereld is het nodig om even in de rol te stappen van theoreticus: het gaat om het idee.

Gevolg, geen oorzaak

Kort gezegd zegt Verlinde dat zwaartekracht, die we allemaal kennen en voelen, geen kracht op zich is. Het is geen oorzaak (voor ons als mensen wel, maar daar gaat het nu niet om), maar een gevolg. Er zit namelijk nog een laag onder de zwaartekracht die Verlinde ‘informatie’ noemt, vergelijkbaar met hoe er binnen het atoom (ooit bekend als het kleinste deeltje) nog protonen en neutronen bleken te zitten, die vervolgens weer uit quarks bleken te bestaan. Het voortschrijdend inzicht, zullen we het maar noemen.

Informatie

Nu zegt Verlinde dus dat die theorie (een uitgebreidere variant van de theorie die hij in 2010 al had neergezet) ervoor zal zorgen dat de wetenschap zal schudden op zijn grondvesten. Het basisidee is dat het universum als geheel er niet van houdt dat er iets verplaatst wordt. Simpel gezegd: als er iets verplaatst moet de informatie van het hele heelal veranderd worden. Om dat tegen te gaan is er zwaartekracht. De versie die wij al hebben bewezen (dankzij Newton en Einstein) klopt hier, op aarde, maar aan de ‘rand’ van het universum werkt die niet meer, zo hebben astronomen al gezien. Verlinde’s theorie klopt echter ook als je het op de waarnemingen verderop toepast.

Donkere materie

Het belangrijke daarbij is dat Verlinde zegt dat zijn theorie alles kan becijferen zonder donkere materie te gebruiken. Donkere materie is ooit bedacht als antwoord op de afwijkingen die berekeningen tot nu toe hadden en zei eigenlijk: er is materie daarbuiten, die zich niet zo gedraagt als de materie die wij kennen. Iedereen is al een tijdje bezig om die materie ook echt te vinden en dat is bijvoorbeeld iets dat al een tijdje geprobeerd wordt in de Large Hadron Collider. Zonder succes. Allemaal niet nodig, zegt Verlinde, want het bestaat gewoon niet. Het is de ideale theorie voor diegenen die donkere materie niet meer als reëel zien maar wel willen vasthouden aan de theorieën die we tot nu toe hebben (want die passen zo netjes en blijven in alle échte testen overeind.)

Goed verhaal.
Goed verhaal.

Ja? Dus?

Een goede vraag. Wat hebben we als normale stervelingen nou aan deze doorbraak in de wetenschap?

Helemaal niks.

Hoe baanbrekend Verlinde’s theorie ook is, het is niets meer dan een theorie. Hij is niet direct te bewijzen, de enige manier om na te rekenen of het zou kunnen kloppen is om het langs de observaties te leggen die astronomen tot nu toe hebben gedaan. Zelfs al komt dat allemaal overeen zijn er maar twee dingen gebeurd: de donkere materie-zoektocht zal vermoedelijk helemaal gestaakt worden en de wetenschappers hebben een nieuwe theorie die ze kunnen proberen te ontkrachten.

Duurt lang

Zonder enig idee wat die ‘informatie’ die achter de zwaartekracht zou zitten beweegt of hoe het eventueel te beïnvloeden is heb je er in de aardse realiteit helemaal niets aan. Nog niet, in elk geval, want als het klopt moet er eerst nog gekeken worden of we experimenten kunnen verzinnen die dat zouden kunnen bevestigen en dat gaat vaak langzaam. Een theorie is in dat opzicht een voorspelling, die daarna nog moet uitkomen. In het geval van Einstein’s relativiteitstheorie (uit 1917) zijn er voorspellingen gedaan die pas vorig jaar zijn bewezen, dus het kan wel even duren voordat Verlinde zijn gelijk krijgt. Misschien dat we het tegen die tijd ook allemaal begrijpen.

© trahko – Fotolia

Patrick Smeets

Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.

Verder lezen over Wetenschap

NASA’s Voyager 1 geeft weer een teken van leven

Voyager 1 heeft een teken van leven gegeven. Niet spontaan, maar door de noeste arbeid van NASA.

Technology23.04.2024

NASA’s Voyager 1 geeft weer een teken van leven

Grote schoonmaak? Meer slapen ruimt je bovenkamer op

Slapen: het is zo belangrijk, maar het is pas echt essentieel voor je brein, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Het zou zelfs iets kunnen helpen tegen Alzheimer.

Nieuws16.04.2024

Grote schoonmaak? Meer slapen ruimt je bovenkamer op

​Sommige mensen zien de wereld echt in een andere framerate

Wetenschappelijk onderzoek bewijst dat sommige mensen de wereld echt in een andere framerate zien. Het zou specifiek bij gamers zelfs een kleine voorsprong geven, stellen de onderzoekers.

Nieuws03.04.2024

​Sommige mensen zien de wereld echt in een andere framerate

Sneller zien
Pacemaker-batterijen nooit meer vervangen dankzij je eigen lijf

Als je een pacemaker hebt, dan ben je niet na één operatie klaar. Je moet regelmatig opnieuw onder het mes, namelijk om de batterij van het essentiële apparaat te vervangen. Daar komt in de toekomst mogelijk veranderi...

Technology01.04.2024

Pacemaker-batterijen nooit meer vervangen dankzij je eigen lijf

Het nieuwe plastic-alternatief komt van dit verrassende materiaal

Er wordt nog steeds volop gezocht naar alternatieven voor plastic. We hebben bijvoorbeeld in de supermarkt al geen weggooibordjes meer van plastic, maar alleen van karton. Weggooi-messen? Die zijn van hout. Bomen geven o...

Nieuws29.03.2024

Het nieuwe plastic-alternatief komt van dit verrassende materiaal

​Bizar: mensen geven meer virussen aan dieren dan andersom

Mensen geven dieren meer virussen dan andersom. Ze zeggen vaak dat je niet met je kat of hond in bed moet slapen, omdat het ziekteverwekkers zouden zijn. De darmbacteriën van je dier komen zo veel te dichtbij en je kunt...

Nieuws26.03.2024

​Bizar: mensen geven meer virussen aan dieren dan andersom

​Eerste mens met Neuralink gamet uren achtereen met zijn brein

Hij is volledig verlamd, maar kan schaakstukken verplaatsen via de computer zonder een muis of scherm aan te raken. Het is de 29-jarige Noland Arbaugh, een naam die geschiedenis heeft geschreven. Niet helemaal door zijn...

Technology21.03.2024

​Eerste mens met Neuralink gamet uren achtereen met zijn brein

​Waarom je gedreven blijft om Duo Lingo of Candy Crush te doen

Sommige spelletjes of apps begin je mee, maar laat je na een paar dagen al links liggen. Anderen doe je elke dag, alsof het een religie is. Helemaal als de klok bijna 12 uur slaat ‘s nachts, dan breekt het zweet je uit...

Mobile18.03.2024

​Waarom je gedreven blijft om Duo Lingo of Candy Crush te doen