Nieuws04.03.2021

Vandaag is het Grammar Day: dit zijn 9 spelfouten die bijna iedereen maakt


Vandaag is het Grammar Day in de Verenigde Staten. In Nederland wordt deze dag niet echt ‘gevierd’. Maar wij vinden het eigenlijk wel een leuke inhaker. Want we worden de hele dag omringd door tekst. Zelfs als het niet je vak is. We lezen elke dag e-mails, nieuws en berichten op social media. Al met al is dat behoorlijk wat informatie. Vol met woorden die vaak verkeerd worden geschreven. Het is voor taalliefhebbers een doorn in het oog, al die spelfouten.

Twijfelen over spelling

Toch zijn er nu eenmaal woorden die voor veel Nederlanders lastig zijn. Omdat ze voor ons gevoel een onlogische spelling hebben of anders worden geschreven dan je ze uitspreekt. Het platform van Taalvoutjes is een bron van hilariteit en je ziet meteen dat het op veel (professionele) plekken soms ook gewoon niet goed gaat. Wij helpen je met een overzicht van spelfouten die we bijna allemaal weleens maken. Of waarbij we in ieder geval soms even twijfelen over de spelling.

9 veelgemaakte spelfouten

We maken allemaal spelfouten en dat is ook niet gek. De Nederlandse taal is best ingewikkeld en we zijn nu eenmaal geen wandelend woordenboek. Ja, ook tekstschrijvers maken spelfouten. Ik merk ze in de meeste gevallen wel redelijk snel op, maar soms lees ik er overheen. Schaam je dus niet! Misschien kunnen we je met dit lijstje helpen om je kennis van de Nederlandse taal een klein beetje te verbeteren. Maak je die fouten in ieder geval niet meer.

1. ‘Ik besef me dat’

Een fout die je bijna dagelijks wel ergens leest of ziet. Want ‘ik besef me’ of ‘hij beseft zich dat’ zijn niet goed. Beseffen gebruik je zonder een vorm van zich. Omdat de woorden beseffen en realiseren (ongeveer) dezelfde betekenis hebben, gaat dit vaak mis. Je kunt dus wel zeggen ‘ik realiseer me dat …..’. Beseffen is namelijk geen zogenaamd wederkerend werkwoord. Maar we vallen je niet lastig met een ingewikkelde uitleg.

2. Ergeren of irriteren?

We blijven in dezelfde categorie, want ook ergeren en irriteren kun je niet zomaar door elkaar vervangen. Je kunt je wel ergens aan ergeren, maar niet ergens aan irriteren. ‘Ik erger me aan jouw gezeur’ kan wel. Irriteren is, net als beseffen, geen wederkerend werkwoord.

3. Continu of continue?

Je gebruikt alleen continue, met een e, als je hem ook hoort wanneer je hem uitspreekt. In alle andere gevallen schrijf je continu. Dit geldt trouwens ook voor chic en chique.

4. Minuscuul

Bij iets kleins denk je al snel aan ‘mini’. Toch is de goede spelling ‘minuscuul’ met een u.

5. Sowieso

Hiervan zie je veel varianten voorbijkomen. Sowieso, zo wie zo of sowiezo bijvoorbeeld. Toch schrijf je het met twee keer een s en zonder spaties.

6. Te allen tijde

Eigenlijk best ouderwets, toch zie je deze woorden nog vaak voorbijkomen. Vaak worden ze wel verkeerd geschreven. Dit is de enige juiste manier! Een ezelsbruggetje is ENE: tE alleN tijdE.

7. Eengezinswoning

Zelfs makelaars schrijven dit soms nog verkeerd. Het is echt eengezinswoning zonder de s tussen ‘een’ en ‘gezin’.

8. Tenslotte of ten slotte?

Dit woord wordt vaak ten onrechte aan elkaar geschreven. Wanneer je ’tot slot’ wil zeggen schrijf je ten slotte op deze manier. Tenslotte aan elkaar betekent ‘per slot van rekening’ of ‘immers’.

9. zzp’er

Een zzp’er is een zelfstandige zonder personeel en je schrijft deze afkorting in kleine letters.

Wanneer je twijfelt over de spelling van een woord kun je altijd Google raadplegen of de website van Onze Taal.

Irene Boskma

Irene is tekstschrijver en blogger. Naast schrijven vindt ze het leuk om hard te lopen en de wereld rond te reizen. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land. Ze leest dan ook veel reisverhalen om inspiratie op te doen en schrijft graag haar eigen belevenissen op. Omdat ze vindt dat elke plek iets bijzonders heeft, reist ze voor Travelvalley overal naartoe. Ook in haar vrije tijd ontdekt ze graag de wereld en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.