Vanaf 1922 staat er elke ochtend een strip in de krant

Vanaf 1922 staat er elke ochtend een strip in de krant

Vorig artikel Volgend artikel

Voor wie elke ochtend de krant leest is het vaste prik. Naast het nieuws even de strips achterin de krant checken. Vandaag in 1922 verscheen de eerste strip in een krant. Het Rotterdams Nieuwsblad (nu onderdeel van het Algemeen Dagblad) begint als eerste dagblad met een strip. De strip Nieuwe Oostersche Sprookjes was van de hand van Henk Backer.

De strip Nieuwe Oostersche Sprookjes van Backer in Rotterdams Nieuwsblad

De strip werd na een tijd omgedoopt in Yoebje en Achmed en liep tot 1923. Deze strip wordt beschouwd als de eerste Nederlandse krantenstrip. In 1922 begon Backer ook te tekenen voor de concurrerende krant Voorwaarts. Vervolgens boden beide kranten tegen elkaar op, waarna Backer in 1923 vanwege financiële redenen voor het Rotterdams Nieuwsblad koos. In datzelfde jaar begon Backer met de strip De wonderlijke geschiedenis van Tripje wat na een tijd Tripje en Liezebertha werd. De albums van Tripje hadden in die tijd oplages van meer 100.000 exemplaren.

Krantenstrips in Amerika

Met name in de Verenigde Staten worden krantenstrips vaak onderverdeeld in doordeweekse strips en zondagstrips. De doordeweekse strip verschijnt van maandag tot zaterdag in de krant en is doorgaans kleiner dan de zondagstrip.

Veel stripseries specialiseren zich in enkel doordeweekse strips of enkel zondagstrips, maar er zijn stripreeksen die beide publiceren zoals Garfield en Casper en Hobbes.

Verder zijn strips onder te verdelen naar genre. De meeste zijn humoristisch, maar ook andere genres zoals drama en avontuur komen voor.

[Foto: Ludovica Dri on Unsplash]

Floyd Aanen

Floyd is journalist en al jarenlang als razende reporter werkzaam in de (landelijke) media. Daarnaast een passievolle podcastmaker en hij staat graag voor...