Nieuws08.03.2016

V&D gaat misschien weer even open


Op dit moment is het akelig stil bij de failliete warenhuisketen V&D, maar goed nieuws voor koopjesjagers! De curatoren van V&D overwegen om een aantal winkels tijdelijk te heropenen voor de verkoop van de aller laatste producten, zo meldt een woordvoerder van V&D tegen RTLZ.

Er zijn 62 panden van V&D gesloten, maar misschien worden er dus weer een aantal geopend voor een grote uitverkoop. Voor V&D is het handiger om de restvoorraden van alle vestigingen samen te brengen naar een aantal winkels, zodat ze niet voor ieder filiaal personeel in hoeven te huren. Het is nog niet bekend in welke winkels deze voorraden dan verkocht zullen worden.

V&D gaat voorraden verkopen

Op dit moment worden de voorraden die juridisch nog het eigendom zijn van leveranciers, teruggeleverd. Niet alle voorraden zullen verkocht worden in de winkels. Een groot deel zal naar grote opkopers gaan, bijvoorbeeld een partij die alle overhemden overneemt. De rest zal waarschijnlijk naar een aantal winkels gaan en daarover wordt nu gesproken met de pandeigenaren.

Ook La Place in Roosendaal staat er verlaten bij.
Ook La Place in Roosendaal staat er verlaten bij.

Veranderend straatbeeld

V&D ging eind 2015 failliet. Een doorstart mislukte half februari. Ongeveer vijftig van bijna zestig restaurants van dochterbedrijf La Place zijn overgenomen door supermarktbedrijf Jumbo Groep. Maar V&D is niet de enige winkelketen die verdwijnt uit het straatbeeld. Ook Perry Sport en Aktiesport gaan verdwijnen. Aan de ene kant een enorm verlies voor winkelcentra, maar aan de andere kant biedt het ook perspectief voor andere winkels, zoals kleine boetiekjes. Dat zijn uitspraken die je wel eens om je heen hoort. Maar is dat ook wel echt zo? Als je kijkt naar hoeveel er tegenwoordig online besteld wordt en hoe weinig mensen eigenlijk nog de stad in gaan om dingen te kopen.

Als ik alleen al naar mezelf kijk, is dit de laatste jaren ontzettend veranderd. Een aantal jaar geleden ging ik regelmatig de stad in om te kijken wat er allemaal te vinden was, maar tegenwoordig bestel ik ook heel veel online. Vooral kleren van merken waar ik mijn maat van weet. Want dat is het enige nadeel van online shoppen: je kunt het niet passen. “Maar dan kun je het toch terugsturen?” Dat kan, maar dat kost ook weer tijd en veel mensen hebben geen zin om het pakketje weer terug te brengen naar het postkantoor. Kortom: het online shoppen heeft zeker zijn voordelen, want het kan lekker vanuit huis en het wordt meestal de volgende dag al thuis bezorgd, maar als je op zoek bent naar een mooie spijkerbroek die als gegoten zit, een jurk of schoenen, wordt het een stukje lastiger. Dan pas ik het liefst in een échte winkel.

En tsja, waarvoor gingen we nu eigenlijk naar de V&D? Het toilet? De broodjes bij La Place? Ondergoed? Of de instore merken zoals Rituals? Erg jammer dat V&D nu historie is, maar het enige verschil voor jou en mij is dat we de spullen nu ergens anders moeten kopen. Iets wat we waarschijnlijk al deden, anders had V&D overeind gebleven. Wel zijn honderden mensen hun baan kwijt geraakt en dat is natuurlijk kwalijk te noemen.

Tedje van Gils

Tedje is blogger voor Stylecowboys, Dutchcowboys en Travelvalley. Verder is ze tekstschrijver bij Red Banana. Ze is film- en serieverslaafd en houdt van lekker eten, reizen en beauty.