Nieuws13.05.2024

Tot tien tellen als je boos wordt is beter voor je hart


Als er iets gebeurt waarvan je direct woedend wordt, dan raden mensen vaak aan om even tot tien te tellen. Je zit niet echt op het advies te wachten, helemaal omdat het soms vooral voelt alsof men daarmee hoopt dat het gezelliger blijft dan wanneer je ontploft, maar het schijnt helemaal zo gek nog niet te zijn. Je hart zou er enorm bij gebaat zijn. 

Kort lontje

Zelfs als je een korte woede-uitbarsting hebt en denkt: ik laat het even gaan, dan ben ik er maar vanaf, kun je beter eerst tot 10 tellen. Als je woedend bent schijnt namelijk de vaatwand van je bloedvaten het moeilijker te hebben. Er komt veel druk/stress op te staan en dat verhoogt de kans op hart- en vaatziekten als je al hartpatiënt bent. Ook beroertes schijnen toe te nemen bij mensen met een kort lontje.

Dat mensen dus wel eens zeggen: “Doe even rustig, denk om je hart”, is helemaal zo gek nog niet. Het is wel heel irritant wanneer dit wordt gezegd: niemand wil horen dat ie rustig moet doen. Echter kun je wel zelf even bedenken dat je op zijn minst even tot 10 telt. Als je jezelf daarna ‘toestaat’ om boos te worden, dan schijnt die boosheid al een stuk minder hevig te zijn.

Ontspannen aderen

Je ontkomt echter ook niet aan het gevaar als je geen verleden van hart- en vaatziekten hebt. Een recente studie toont aan dat hoe meer ontspannen we zelf zijn, hoe relaxter onze aderen blijven. En ontspannen aderen zijn goed nieuws. Je mag wel net zoveel huilen en bang zijn als je wil, want verdriet en angst zouden geen invloed hebben op de binnenwand van je bloedvaten, als we dit onderzoek volgen. Waarom woede zo’n grote invloed heeft op die bloedvaten, dat is onbekend. Werk aan de winkel dus, voor de onderzoekers van Columbia University (via Scientias).

De onderzoekers hebben 280 gezonde mensen bereid gevonden om mee te doen aan het onderzoek. Vier groepen moesten allemaal een taak doen voor 8 minuten en vooraf en nadien werd er steeds bloed afgenomen om te checken of de celwanden inderdaad waren veranderd. Elke groep had daarbij de taak een andere emotie te voelen. De eerste groep moest boze herinneringen ophalen, de tweede angstige herinneringen, de derde las deprimerende teksten en de neutrale groep moest neutraal blijven en tot 100 tellen om maar zo emotioneel neutraal mogelijk te blijven.

Even tot 10 tellen

Je voelt het waarschijnlijk al aankomen: alleen groep 1 had een vernauwing van de bloedvaten. Het startte al 3 minuten na het einde van de taak en verdween pas na 40 minuten. Het is verder onduidelijk wat het tot tien tellen straks precies op de lange termijn voor je bloedvaten doet, maar het heeft wel degelijk invloed op de korte termijn. Toch eens proberen, dat tot 10 tellen. 20 mag ook hoor.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Wetenschap

We worden steeds ouder: in 2050 sterven we op veel latere leeftijd

Goed nieuws voor de wereldbevolking, al komt het wel met een flinke nadeel: we worden met zijn allen in 2050 gemiddeld veel ouder, maar wel ongezonder.

Nieuws20.05.2024

We worden steeds ouder: in 2050 sterven we op veel latere leeftijd

De nieuwste augmented reality-bril is een heel gewoon montuur

Stel je voor dat een gewone bril straks kan fungeren als augmented reality-bril? Dat is helemaal niet straks, dat is nu.

Technology13.05.2024

De nieuwste augmented reality-bril is een heel gewoon montuur

Hommels helpen je LEGO’en, maar doen dat niet gratis

Hommels zijn niet alleen leuk om te zien, ze zijn ook nog eens heel nuttig. En niet alleen voor natuurlijke processen, zo blijkt nu.

Nieuws07.05.2024

Hommels helpen je LEGO’en, maar doen dat niet gratis

Elon Musk, let op: muizen met hybride brein gecreëerd

Muizen met een stukje rattenbrein: het klinkt als een soort horrorfilm, helemaal als je bedenkt waar het heen kan gaan: human-machine breinen.

Technology03.05.2024

Elon Musk, let op: muizen met hybride brein gecreëerd

Dit is wat er gebeurt met microplastics die je eet en drinkt

Je eet ze niet bewust, maar je krijgt ze toch volop binnen: microplastics. Waar denk je dat die uiteindelijk terechtkomen? Ja, daar ook. Maar niet alleen daar...

Nieuws24.04.2024

Dit is wat er gebeurt met microplastics die je eet en drinkt

Het is niet wat je denkt
NASA’s Voyager 1 geeft weer een teken van leven

Voyager 1 heeft een teken van leven gegeven. Niet spontaan, maar door de noeste arbeid van NASA.

Technology23.04.2024

NASA’s Voyager 1 geeft weer een teken van leven

Grote schoonmaak? Meer slapen ruimt je bovenkamer op

Slapen: het is zo belangrijk, maar het is pas echt essentieel voor je brein, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Het zou zelfs iets kunnen helpen tegen Alzheimer.

Nieuws16.04.2024

Grote schoonmaak? Meer slapen ruimt je bovenkamer op

​Sommige mensen zien de wereld echt in een andere framerate

Wetenschappelijk onderzoek bewijst dat sommige mensen de wereld echt in een andere framerate zien. Het zou specifiek bij gamers zelfs een kleine voorsprong geven, stellen de onderzoekers.

Nieuws03.04.2024

​Sommige mensen zien de wereld echt in een andere framerate

Sneller zien