Nieuws31.10.2016

Tony’s Chocolonely komt met de Pietwijzer


De zwartepietendiscussie is een never ending story aan het worden. Want hoeveel jaar is dit nu al gaande? In ieder geval veel te lang naar mijn mening. Of je bent vóór zwarte piet en bent van mening dat dit het Sinterklaasfeest met alles wat daarbij hoort een van de allerleukste Nederlandse tradities is, of je bent tegen omdat je het een vorm van racisme vindt. Veel andere smaken zijn er niet, op een paar zwevende kiezers na. En nu gaat ook Tony’s Chocolonely zich ‘mengen’ in de zwartepietendiscussie, want chocoladeletters en het Sinterklaasfeest horen bij elkaar en aangezien zij goed zijn met chocolade willen ze er ook iets over zeggen. Dat doen ze met de Pietwijzer, omdat de pietendiscussie té lang duurt.

Pietwijzer

Sint en piet horen nu eenmaal bij elkaar en het is daarnaast ook absoluut geen feest is om ruzie over te maken. “Niemand wil slavernij in z’n chocolade. En niemand wil slavernij in z’n Sinterklaasfeest.” En daarom is deze Pietwijzer. Aldus Tony’s Chocolonely.

De pieten met roetvegen die Tony’s Chocolonely voorstelt zijn in lijn met de zwarte pieten die ook RTL gaat gebruiken. RTL kiest voor de Schoorsteen Piet, dus niet compleet zwart geschminkt, maar wel met roetvegen.

Of het veel uithaalt, deze poging om de zwartenpietendiscussie voor eens en voor altijd af te ronden, dat vraag ik mij af. Waarschijnlijk gooit het alleen maar olie op het vuur… Maar goed, dit is in ieder geval de Pietwijzer.

Tony`s Chocolonely Pietwijzer
Tony`s Chocolonely Pietwijzer
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en editor in chief van Travelvalley. Ze schreef ook de boeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen. E-mail: marloes@travelvalley.nl