Nieuws30.01.2017

Techbedrijven zetten massaal hulp op om moslimban te bestrijden


Er is niet aan te ontkomen: Donald Trump’s executive order om moslims uit een aantal landen te weren van afgelopen weekend houdt de gemoederen dusdanig bezig dat iedereen, ook elk techbedrijf, er schijnbaar mee bezig is. Het begon met een aantal bedrijven die fondsen beschikbaar stellen om de mensen die op dit moment nog steeds vastzitten op vliegvelden te helpen, omdat ze in de lucht zaten toen het bevel van kracht werd.

Directe hulp

Airbnb gaat mensen die vast zijn komen te zitten buiten de VS helpen met gratis huisvesting. CEO Brian Chesky deed een oproep op Twitter en gaf aan dat Airbnb hun rampenprogramma aanspreekt voor dit geval, wat betekent dat mensen hun eigen huis gratis ter beschikking kunnen stellen en dat Airbnb de eventuele kosten op zich neemt voor mensen die geen geschikt of aangeboden adres in de buurt hebben.

Dan Google. Naast het feit dat mede-oprichter Sergey Brin mee is gaan protesteren bij het vliegveld van San Francisco omdat hij zelf een immigrant is heeft de zoekgigant de portemonnee getrokken: 4 miljoen dollar wordt er gedoneerd aan onder andere de ACLU. Dat is de American Civil Liberties Union, die ook de rechtszaak aangespannen en gewonnen hebben om te zorgen dat in elk geval de gestrande mensen op de vliegvelden naar huis konden. Google’s fonds is mooi solidair, want de helft van dat geld komt van de Google-medewerkers zelf en het bedrijf matcht die donaties.

Matching

Er zijn trouwens meer tech-investeerders die donaties hebben gematcht. Onder andere investeerder Chris Sacca, Nest-CEO Tony Faddell, Slack-CEO Stewart Butterfield en vele anderen riepen op om te doneren en hebben die donaties gematcht, in sommige gevallen tot aan 100.000 dollar de man. De ACLU heeft dus een fantastisch weekend gehad: niet alleen hebben de ze de zaak in New York gewonnen, ze hebben in één weekend meer donaties gekregen dan in het hele afgelopen jaar.

Uber en Lyft

Uber had nogal een probleem: toen mensen massaal naar het John F. Kennedy vliegveld (JFK) togen om te protesteren tegen de ban deden de lokale taxichauffeurs mee en staakten ze het werk. Uber ging echter braaf door met ritjes van en naar het vliegveld en dat werd ze – in combinatie met de uitspraak van Uber CEO Travis Kalanick dat hij met president Trump wilde samenwerken – nogal kwalijk genomen: binnen de kortste keren was de hashtag #deleteuber aan het trenden in de States. In respons heeft het bedrijf al aangekondigd dat ze chauffeurs die buiten het land vastzitten voor een periode van drie maanden financieel zullen steunen. Lyft, Uber’s naaste concurrent, heeft zonder enige negatieve publiciteit vandaag ook 1 miljoen dollar beschikbaar gesteld voor de ACLU.

Muskrat

Over negatief gesproken: je zou niet denken dat het kan, maar zelfs wonder boy Elon Musk heeft kritiek te verduren gehad omdat hij de ban niet hard genoeg veroordeelde volgens de critici. Hij counterde met een link naar de tekst van het bevel en de suggestie dat iedereen het even zou moeten lezen.

Zelfs al zou de taal in het bevel misschien iets milder zijn dan het wordt afgeschilderd, hij wil in elk geval het contact zoeken met de president en constructieve aanpassingen doorgeven. Om die nou via Twitter te vragen is misschien niet de beste manier, maar Musk houdt in elk geval wel het hoofd koel.

De gemoederen lopen nu al dagen achter elkaar hoog op, dus het is elke dag opnieuw afwachten wat er nu weer gaat gebeuren, maar het is goed om te zien hoe de grote techbedrijven in elk geval voor hun eigen mensen zorgen die vast zitten in het buitenland en/of problemen gaan krijgen hierdoor. Uiteindelijk zeggen die bedrijven wat veel mensen zeggen: je kunt niet zomaar een land dichtgooien, want dan richt je meer schade aan dan je voorkomt.

Patrick Smeets

Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.