Dominique Dewitte is hoofdredacteur en mede-uitgever van het in Belgie populaire zakenportaal Express.be. Daarnaast is hij schrijver van boeken en publiceert hij als Blogger artikelen op Dutchcowboys.
Zeven jaar geleden beloofde de Britse ondernemer Richard Branson zo’n
3 miljard dollar te investeren in het ontwikkelen van een nieuw type brandstof. Een die veel minder schadelijk zou moeten zijn voor het klimaat dan de traditionele brandstoffen. Tot nu toe heeft hij maar een fractie van dat bedrag, 300 miljoen dollar, uitgegeven, zo schrijft milieu-activiste Naomi Klein in haar nieuwste boek.
Het was na een ontmoeting met de Amerikaanse ex-vicepresident en klimaatactivist Al Gore dat Branson z’n belofte deed. Hij zou een deel van de winsten van z’n luchtvaartmaatschappij Virgin Airlines gaan gebruiken om de nieuwe brandstof te ontwikkelen en
oplossingen tegen ‘global warming’ te bedenken. In 2009 richtte hij een NGO op –
Carbon War Room – die ondernemers moest helpen de klimaatverandering te bestrijden.
Maar het was niets meer dan een grote pr-stunt, aldus Klein. In haar nieuwste boek ‘
This Changes Everything, Capitalism vs The Climate’ noemt de Canadese schrijfster Branson het typevoorbeeld van de zogenaamde ‘groene miljardairs’. Klein noemt de stunt van Branson: “een spektakel, louter om het merk Virgin in een goed daglicht te stellen, interviews op TV te kunnen geven, regelgeving uit te stellen en zichzelf goed te kunnen voelen over al het slechte dat z’n bedrijf doet.”
Klein argumenteert dat het onrealistisch is om van bedrijven te verwachten dat ze oplossingen vinden voor het klimaatprobleem.
Branson investeerde 130 miljoen dollar van het beloofde geld aan onderzoek in maïsethanol. Nochtans heeft ook die brandstof een grote impact op het klimaat en zorgt deze er volgens experts voor dat de prijs van voeding stijgt. Virgin investeerde de rest van het geld in een project om brandstof te maken van eucalyptusbomen en verder vooral in kleinschalige milieuprojecten die niets met het oorspronkelijke doel te maken hadden.
Ondervraagd over de kritiek aan zijn adres gaf Branson toe dat hij er niet in geslaagd was grootschalige investeringen in milieuvriendelijkere brandstoffen te doen. “Het lijdt geen twijfel dat Virgin betrokken is bij een aantal bedrijven die veel CO2 uitstoten. Het is daarom ook dat ik extra mijn best moet doen… maar nog belangrijker is anderen te overtuigen dat ook zij hun zaken op orde moeten krijgen,” aldus Branson. Hij verdedigde zich ook door te stellen dat zijn bedrijven de afgelopen jaren minder winst hadden gemaakt dan wat hij had uitgegeven aan projecten voor schonere technologie.
[Afbeelding via Fotolia]
Verder lezen over Duurzaamheid
Technology11.12.2024
Zo zit het straks met je zonnepanelen als de salderingsregeling stopt
Lifestyle09.12.2024
De 5 leukste cadeaus voor onder de kerstboom
Mobile02.12.2024
Waarom een Sim Only-abonnement een goede keuze is
Automotive25.11.2024
Bestelbusjes mogen langer de zero-emissiezone in
Automotive20.11.2024
COMIN: De Franse Ride-Hailing Startup die de markt op wil schudden
Nieuws16.11.2024
Consumentenbond: ‘zonnestroomsubsidie’ als alternatief voor salderingsregeling
DC Business14.11.2024
Ericsson Nederland verplaatst hoofdkantoor naar Breda
voor groei, innovatie en duurzaamheidAdvertising06.11.2024