Nieuws17.09.2014

Richard Branson en klimaatwijziging: ‘Het was een grote pr-stunt’


Zeven jaar geleden beloofde de Britse ondernemer Richard Branson zo’n 
3 miljard dollar te investeren in het ontwikkelen van een nieuw type brandstof. Een die veel minder schadelijk zou moeten zijn voor het klimaat dan de traditionele brandstoffen. Tot nu toe heeft hij maar een fractie van dat bedrag, 300 miljoen dollar, uitgegeven, zo schrijft milieu-activiste Naomi Klein in haar nieuwste boek.

Het was na een ontmoeting met de Amerikaanse ex-vicepresident en klimaatactivist Al Gore dat Branson z’n belofte deed. Hij zou een deel van de winsten van z’n luchtvaartmaatschappij Virgin Airlines gaan gebruiken om de nieuwe brandstof te ontwikkelen en
oplossingen tegen ‘global warming’ te bedenken. In 2009 richtte hij een NGO op – 
Carbon War Room – die ondernemers moest helpen de klimaatverandering te bestrijden.

Maar het was niets meer dan een grote pr-stunt, aldus Klein. In haar nieuwste boek ‘
This Changes Everything, Capitalism vs The Climate’ noemt de Canadese schrijfster Branson het typevoorbeeld van de zogenaamde ‘groene miljardairs’. Klein noemt de stunt van Branson: “een spektakel, louter om het merk Virgin in een goed daglicht te stellen, interviews op TV te kunnen geven, regelgeving uit te stellen en zichzelf goed te kunnen voelen over al het slechte dat z’n bedrijf doet.”

Klein argumenteert dat het onrealistisch is om van bedrijven te verwachten dat ze oplossingen vinden voor het klimaatprobleem.

clues-climate-change
clues-climate-change

Branson investeerde 130 miljoen dollar van het beloofde geld aan onderzoek in maïsethanol. Nochtans heeft ook die brandstof een grote impact op het klimaat en zorgt deze er volgens experts voor dat de prijs van voeding stijgt. Virgin investeerde de rest van het geld in een project om brandstof te maken van eucalyptusbomen en verder vooral in kleinschalige milieuprojecten die niets met het oorspronkelijke doel te maken hadden.

Ondervraagd over de kritiek aan zijn adres gaf Branson toe dat hij er niet in geslaagd was grootschalige investeringen in milieuvriendelijkere brandstoffen te doen. “Het lijdt geen twijfel dat Virgin betrokken is bij een aantal bedrijven die veel CO2 uitstoten. Het is daarom ook dat ik extra mijn best moet doen… maar nog belangrijker is anderen te overtuigen dat ook zij hun zaken op orde moeten krijgen,” aldus Branson. Hij verdedigde zich ook door te stellen dat zijn bedrijven de afgelopen jaren minder winst hadden gemaakt dan wat hij had uitgegeven aan projecten voor schonere technologie.

[Afbeelding via Fotolia]

Dominique Dewitte

Dominique Dewitte is hoofdredacteur en mede-uitgever van het in Belgie populaire zakenportaal Express.be. Daarnaast is hij schrijver van boeken en publiceert hij als Blogger artikelen op Dutchcowboys.

Verder lezen over Duurzaam

VN komt met actieplan na weer een hitterecord

De Verenigde Naties komt nu zelfs met een ‘call to action’, een soort actieplan nu het merkt dat arbeiders vaker in de problemen komen door extreme hitte.

Nieuws26.07.2024

VN komt met actieplan na weer een hitterecord

Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee

Met steun van energieproducent RWE heeft het Nederlands-Noorse bedrijf SolarDuck haar Offshore Floating Photo-Voltaic (OFPV) platform geïnstalleerd - een op zee drijvend platform dat zonne-energie opwekt.

Nieuws04.07.2024

Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee

Zo denken Nederlandse datacenters energie te kunnen besparen

Vertegenwoordigers van de datacenters in Nederland hebben de koppen bij elkaar gestoken om energie te besparen.

Nieuws27.06.2024

Zo denken Nederlandse datacenters energie te kunnen besparen

Zonnepanelen lonen nog altijd

In een wereld waar duurzaamheid en energiebesparing steeds belangrijker worden, blijven zonnepanelen een populaire keuze voor huiseigenaren. De afschaffing van de salderingsregeling roept echter vragen op over de rendabiliteit van deze investering.

DC Business24.06.2024

Zonnepanelen lonen nog altijd

5 x waarom een goede verpakking telt bij webshops

Als je iets bij een kleine webwinkel bestelt, zeker als het een op papierwaren of cadeautjes toegespitste webshop is, dan weet je dat je vaak dat beetje extra kunt verwachten.

Online17.06.2024

5 x waarom een goede verpakking telt bij webshops

Zo haal je magnesium uit je voeding

Ben je wat meer aan het sporten, heb je last van je zenuwen of wil je gewoon bijdragen aan een goede gezondheid? Dan is magnesium uit voeding een essentieel mineraal om je lijf te helpen.

Lifestyle17.06.2024

Zo haal je magnesium uit je voeding

Huizen worden met speciaal energiecement een soort giga-accu’s

De knappe koppen van MIT hebben cement ontwikkeld dat vol energie zit. Hiermee maak je in één keer een giga-accu van je woning.

Technology14.06.2024

Huizen worden met speciaal energiecement een soort giga-accu’s

Terugleverkosten bij zonnepanelen: zo verminder je ze

De slimste manier om je terugleverkosten laag te houden, is door zoveel mogelijk van je eigen energie zelf te gebruiken. Wat je immers zelf gebruikt, hoef je niet terug te leveren. En kost je dus niets extra’s. Zo houd je grip op je energierekening.

Technology13.06.2024

Terugleverkosten bij zonnepanelen: zo verminder je ze

Houd je energierekening laag