Nieuws17.09.2014

Richard Branson en klimaatwijziging: ‘Het was een grote pr-stunt’


Zeven jaar geleden beloofde de Britse ondernemer Richard Branson zo’n 
3 miljard dollar te investeren in het ontwikkelen van een nieuw type brandstof. Een die veel minder schadelijk zou moeten zijn voor het klimaat dan de traditionele brandstoffen. Tot nu toe heeft hij maar een fractie van dat bedrag, 300 miljoen dollar, uitgegeven, zo schrijft milieu-activiste Naomi Klein in haar nieuwste boek.

Het was na een ontmoeting met de Amerikaanse ex-vicepresident en klimaatactivist Al Gore dat Branson z’n belofte deed. Hij zou een deel van de winsten van z’n luchtvaartmaatschappij Virgin Airlines gaan gebruiken om de nieuwe brandstof te ontwikkelen en
oplossingen tegen ‘global warming’ te bedenken. In 2009 richtte hij een NGO op – 
Carbon War Room – die ondernemers moest helpen de klimaatverandering te bestrijden.

Maar het was niets meer dan een grote pr-stunt, aldus Klein. In haar nieuwste boek ‘
This Changes Everything, Capitalism vs The Climate’ noemt de Canadese schrijfster Branson het typevoorbeeld van de zogenaamde ‘groene miljardairs’. Klein noemt de stunt van Branson: “een spektakel, louter om het merk Virgin in een goed daglicht te stellen, interviews op TV te kunnen geven, regelgeving uit te stellen en zichzelf goed te kunnen voelen over al het slechte dat z’n bedrijf doet.”

Klein argumenteert dat het onrealistisch is om van bedrijven te verwachten dat ze oplossingen vinden voor het klimaatprobleem.

clues-climate-change
clues-climate-change

Branson investeerde 130 miljoen dollar van het beloofde geld aan onderzoek in maïsethanol. Nochtans heeft ook die brandstof een grote impact op het klimaat en zorgt deze er volgens experts voor dat de prijs van voeding stijgt. Virgin investeerde de rest van het geld in een project om brandstof te maken van eucalyptusbomen en verder vooral in kleinschalige milieuprojecten die niets met het oorspronkelijke doel te maken hadden.

Ondervraagd over de kritiek aan zijn adres gaf Branson toe dat hij er niet in geslaagd was grootschalige investeringen in milieuvriendelijkere brandstoffen te doen. “Het lijdt geen twijfel dat Virgin betrokken is bij een aantal bedrijven die veel CO2 uitstoten. Het is daarom ook dat ik extra mijn best moet doen… maar nog belangrijker is anderen te overtuigen dat ook zij hun zaken op orde moeten krijgen,” aldus Branson. Hij verdedigde zich ook door te stellen dat zijn bedrijven de afgelopen jaren minder winst hadden gemaakt dan wat hij had uitgegeven aan projecten voor schonere technologie.

[Afbeelding via Fotolia]

Dominique Dewitte

Dominique Dewitte is hoofdredacteur en mede-uitgever van het in Belgie populaire zakenportaal Express.be. Daarnaast is hij schrijver van boeken en publiceert hij als Blogger artikelen op Dutchcowboys.

Verder lezen over Duurzaam

Terugleverkosten bij zonnepanelen: zo verminder je ze

De slimste manier om je terugleverkosten laag te houden, is door zoveel mogelijk van je eigen energie zelf te gebruiken. Wat je immers zelf gebruikt, hoef je niet terug te leveren. En kost je dus niets extra’s. Zo houd je grip op je energierekening.

Technology13.06.2024

Terugleverkosten bij zonnepanelen: zo verminder je ze

Houd je energierekening laag 
Industrie 5.0: Integratie van menselijke ethiek en machinale efficiëntie voor duurzame groei

Industrie 5.0 staat voor schaalbaarheid met een doel: bedrijven groeien op een manier die zowel de samenleving als het milieu ten goede komt. Het introduceert systemen die menselijke creativiteit en machinale efficiëntie combineren om flexibele en veerkrachtige bedrijfsmodellen te ontwikkelen. 

Technology11.06.2024

Industrie 5.0: Integratie van menselijke ethiek en machinale efficiëntie voor duurzame groei

Microplastics zitten volop in sperma: waarschijnlijk ook bij jou

We weten al dat we microplastics binnenkrijgen door vis die we eten, of scrubs die we gebruiken, maar wist je dat het echt overal zit? Nieuw onderzoek wijst uit dat microplastics ook in sperma zitten.

Nieuws10.06.2024

Microplastics zitten volop in sperma: waarschijnlijk ook bij jou

Zonnepanelen hebben hun best gedaan: record zonne-energie gehaald

Het leek alsof het de hele maand regende, maar zonnepanelen hebben dus alsnog een heleboel zon weten op te vangen. Mei was een recordmaand voor zonne-energie.

Technology03.06.2024

Zonnepanelen hebben hun best gedaan: record zonne-energie gehaald

Er valt in 2027 waarschijnlijk een groot voordeel van zonnepanelen weg

De salderingsregeling van zonnepanelen gaat veranderen. Althans, als het huidige kabinet zijn zin krijgt. Dat betekent een voordeel minder voor mensen met zonnepanelen.

Technology17.05.2024

Er valt in 2027 waarschijnlijk een groot voordeel van zonnepanelen weg

Het belang van goede woning isolatie

Een goed geïsoleerde woning houdt niet alleen de warmte in de winter binnen en buiten in de zomer, maar het verlaagt ook de energiekosten.

Lifestyle15.05.2024

Het belang van goede woning isolatie

Dit is wat er gebeurt met microplastics die je eet en drinkt

Je eet ze niet bewust, maar je krijgt ze toch volop binnen: microplastics. Waar denk je dat die uiteindelijk terechtkomen? Ja, daar ook. Maar niet alleen daar...

Nieuws24.04.2024

Dit is wat er gebeurt met microplastics die je eet en drinkt

Het is niet wat je denkt
Earth Day 2024: Waarom zijn bijen eigenlijk zo belangrijk?

Happy Earth Day 2024! Deze maandag staat geheel in het teken van de aarde en vooral het behoud van onze planeet. Onder andere dankzij bijen.

Nieuws22.04.2024

Earth Day 2024: Waarom zijn bijen eigenlijk zo belangrijk?