Opmerkelijk: Trump verleent gratie aan stelende ex-Google-medewerker

Opmerkelijk: Trump verleent gratie aan stelende ex-Google-medewerker

Vorig artikel Volgend artikel

President Trump heeft een ex-medewerker van Google zijn vrijheid teruggegeven. Anthony Levandowski zat sinds augustus vorig jaar in de gevangenis. De in Brussel geboren 40-jarige techneut was voor 18 maanden celstraf veroordeeld voor bedrijfsspionage. Volgens de rechter stal hij bedrijfsgeheimen van zijn voormalig werkgever Google. Deze nam hij mee naar Uber, voor het ontwikkelen van zelfrijdende auto’s.

Techneut van Google vrijgelaten

Levandowski stond op een lijst van 73 personen die van de scheidende Amerikaanse president een vrijbrief kregen. De ingenieur staat bekend om zijn ontwikkeling op het gebied van autonome voertuigen. In 2009 was Levandowski mede-oprichter van het zelfrijdende auto- programma van Google, nu bekend als Waymo.

Trump vol lof over Levandowski

Op de website van de Amerikaanse overheid staat de reden van de vrijlating omschreven: ,,De heer Levandowski is een Amerikaanse ondernemer die de leiding heeft gehad over de inspanningen van Google om zelfrijdende technologie te ontwikkelen. De heer Levandowski pleitte schuldig tijdens een civiele rechtszaak. Met name noemde zijn strafrechter hem een 'briljante, baanbrekende ingenieur die ons land nodig heef't. De heer Levandowski heeft een aanzienlijke prijs betaald voor zijn daden en is van plan zijn talenten te wijden aan het bevorderen van het algemeen belang."

Levandowski was partij bij particuliere arbitrage over een contractgeschil dat begon in 2017 en vervolgens bij verschillende juridische procedures, waarvan de laatste resulteerde in een gevangenisstraf.

Photo by History in HD on Unsplash.

Floyd Aanen

Floyd is journalist en al jarenlang als razende reporter werkzaam in de (landelijke) media. Daarnaast een passievolle podcastmaker en hij staat graag voor...