Nieuws07.07.2019

Nederland duurste land van de EU om te tanken


Benzineprijzen in buurlanden stuk goedkoper

Ga je binnenkort met de auto op vakantie? Gooi je tank dan maar na het passeren van de landsgrenzen vol, want in ons land ben je sowieso duurder uit. Nederland is namelijk op dit moment het duurste land van de EU om te tanken. Wekelijks presenteert de Europese Commissie de brandstofprijzen in Europese landen. Gemiddeld betaal je € 1,66 per liter Euro95 en € 1,35 voor een liter Diesel.

Tanken in België en Duitsland veel goedkoper

Zodra je de grens met België of Duitsland bent gepasseerd, kun je beter daar gaan tanken. Het verschil is namelijk behoorlijk groot. In België betaal je op dit moment zo’n € 1,40 voor een liter Euro95 en dat scheelt op een tank van 40 liter meer dan € 10,-. Snel verdiend! In Duitsland betaal je ongeveer € 1,47 voor een liter en dat loont dus ook. De verschillen voor Diesel zijn veel kleiner in vergelijking met onze buurlanden.

Duurste en goedkoopste landen om te tanken

In Luxemburg kun je al jaren goedkoop tanken en dat is nog steeds het geval. Gemiddeld betaal je er € 1,22 per liter Euro95. Je kunt ook heel goedkoop tanken in onder andere Bulgarije, Hongarije, Polen en Roemenië. Ook in populaire vakantielanden zoals Oostenrijk (€ 1,25) en Frankrijk (€ 1,51) ben je minder geld kwijt aan de pomp.

Ga je binnenkort naar Hong Kong? Daar betaal je momenteel het meeste geld voor een liter Euro95: zo’n € 2,20. Dichterbij huis kun je in Noorwegen ook schrikken van prijzen aan de pomp (€ 1,96) en Monaco (€ 1,95). Momenteel staat Nederland op de 7e plaats van duurste landen voor benzine. Wie met de auto op vakantie gaat, doet er dus verstandig aan om slim te plannen.

Tankstations op de route naar je vakantieadres

Je stopt waarschijnlijk een paar keer om te tanken onderweg, maar natuurlijk wil je ook af en toe even een break nemen van de autoreis. De De Kampioen van ANWB deed onderzoek naar 280 stopplaatsen in 8 landen. Hierbij keken ze naar de staat van het tankstation, hoe schoon het is, of de toiletten oké zijn en de winkel een goed assortiment heeft. Op de site van de ANWB kun je 4 kaarten downloaden van routes met daarop de tankstations die zijn onderzocht, inclusief de boordeling. Handig om bij de hand te hebben. Je vindt er de Route du Soleil, Antwerpen-Parijs-Bordeaux-San-Sebastian, Ruhrgebied-Gardameer en Venlo-Basel-Milaan.

Irene Boskma

Irene is tekstschrijver en blogger. Naast schrijven vindt ze het leuk om hard te lopen en de wereld rond te reizen. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land. Ze leest dan ook veel reisverhalen om inspiratie op te doen en schrijft graag haar eigen belevenissen op. Omdat ze vindt dat elke plek iets bijzonders heeft, reist ze voor Travelvalley overal naartoe. Ook in haar vrije tijd ontdekt ze graag de wereld en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.