Nieuws29.11.2016

Minister Schultz wil totaalverbod op gebruik mobiele telefoon in de auto


De minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz wil een totaal verbod op het gebruik van je smartphone in de auto. Dat is niets nieuws want het gebruik ervan is al jaren niet toegestaan. Wie toch met een telefoon aan z’n oor zit te bellen en wordt gepakt, krijgt een forse boete. Dat geldt ook als je zit te whatsappen of wat dan ook.

Schultz maakt zich terecht zorgen over de toename van het aantal auto-ongelukken dat het afgelopen jaar flink is toegenomen met als belangrijkste oorzaak mensen die met hun mobieltje iets aan het doen zijn. De vraag is dan ook of je met verscherping van de wet dit gaat oplossen want het probleem is echt veel groter dan alleen WhatsApp en je mobieltje.

Iedereen die dagelijks met z’n auto onderweg is weet het en ziet het. Het aantal gebruikers van een smartphone in de auto is verontrustend. De wet werkt niet, is niet te handhaven en de verleiding is te groot en te makkelijk. Het probleem ligt bij ons zelf. Wij zijn de hufters die niet beseffen dat we onszelf en anderen in gevaar brengen door te whatsappen in de auto. Het heeft dus alles te maken met onze mentaliteit. In de auto word je geacht auto te rijden, oplettend te zijn en andere mensen niet in gevaar te brengen. Campagnes die worden bedacht kunnen niet hard genoeg. Iedere automobilist moet worden aangesproken op zijn gedrag en de gevaren die het met zich meebrengt. Probleem is: willen we dat en gaan we ons er dan ook naar gedragen?

Er zijn meer gevaren

Whatsappen, sms’en, even snel op teletekst kijken en ga zo maar door. Het zijn de obligate voorbeelden van wat we op onze smartphones onderweg doen. Je zult ze maar de kost moeten geven die tegenwoordig onderweg TV zitten te kijken, want ook dat is de werkelijkheid. Het is een nieuwe trend voorkomend uit de beschikbaarheid, steeds sneller wordend internet en grote databundels die videostreaming betaalbaar maken. Onderschat daarbij niet de moderne navigatiesystemen en car assistance systemen in auto’s. Groter wordende informatieschermen zorgen ook voor afleiding want wie al rijdend z’n route zit aan te passen op een TomTom heeft ook weinig zicht op de weg. Whatsappen, video en andere fratsen horen niet thuis in het verkeer.

Oplossing ligt bij ons en de auto-industrie

Minister Schultz kan de wet aanpassen zoveel als zij wil, boetes opschroeven, rijbewijs in beslag nemen of wat dan ook. Met dreigen ga je het niet redden. Daarbij heb je gewoon te weinig middelen om de wet te handhaven. De oplossing ligt echter bij ons, bij weggebruikers. Wij moeten ervoor zorgen dat autorijden niet gevaarlijker wordt. En om die mentaliteitsverandering teweeg te brengen zullen we veel verder out-of-the-box moeten gaan denken om dat voor elkaar te krijgen. Bedenk anders maar hoe het zit met rokers. Zij worden bij het nemen van een sigaret erop gewezen wat de risico’s zijn en toch roken ze gewoon door.

Gelukkig is de auto-industrie zich bewust van de risico’s en hebben vrijwel alle nieuwe auto’s moderne carkits om te bellen. Aan de bovenkant van markt bezitten auto’s steeds meer high-tech mogelijkheden voor berichten services waarbij binnenkomende berichten worden omgezet naar spraak. Deze spraaksystemen kunnen ook andersom worden gebruikt waarbij je ook ingesproken berichten kunt versturen. Met deze hulpmiddelen ligt je smartphone keurig in het middenconsole en kun je je aandacht op het verkeer houden. Linksom of rechtsom, de uiteindelijke oorzaak ligt primair bij onszelf en laten we daar ook de oplossing zoeken.

Header credits: Fotolia sebra

Henkey
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

Verder lezen over Smartphone

Justitiepaleis in Brussel is digitaal gerestaureerd met de OnePlus Nord 4

Technologiemerk OnePlus heeft een creatieve video gepubliceerd waarin een opnieuw geïnterpreteerd Justitiepaleis in Brussel wordt getoond. OnePlus heeft een eigentijds perspectief op het imposante monumentale pand, dat al 40 jaar in de steigers staat.

Tech in Asia03.10.2024

Justitiepaleis in Brussel is digitaal gerestaureerd met de OnePlus Nord 4

Heeft de aankomende iPhone SE geen home-knop meer?

Verknocht aan je iPhone SE en zijn lekker retro home-knop? Dan hopen we voor je dat die nog even heel blijft: de nieuwe heeft het niet.

Mobile02.10.2024

Heeft de aankomende iPhone SE geen home-knop meer?

Huawei komt met duurste toestel tot nu toe: Huawei Mate XT Ultimate Design

Nu is de Huawei Mate XT Ultimate Design officieel aangekondigd en wat naast de bijzondere vormfactor opvalt is de prijs.

Mobile10.09.2024

Huawei komt met duurste toestel tot nu toe: Huawei Mate XT Ultimate Design

Drievouwdig scherm
De dunste opvouwbare telefoon komt uit in Europa

Foldables dik? Nee hoor, de Honor V3 is de slankste vouwbare smartphone ter wereld à 9,2 millimeter. En die komt naar Europa.

Mobile09.09.2024

De dunste opvouwbare telefoon komt uit in Europa

Fairphone 5 6GB-versie, een meer betaalbare telefoon

Fairphone kondigt vandaag de lancering aan van een nieuwe versie van de Fairphone 5. Dit nieuwe model is verkrijgbaar met 6GB RAM en 128GB intern geheugen en komt in twee kleuren: mosgroen en matzwart. De prijs begint vanaf €549, dat is dus 24% lager dan de originele 8GB-versie bij lancering.

Mobile04.09.2024

Fairphone 5 6GB-versie, een meer betaalbare telefoon

Huawei onthult telefoon met 3 schermen op een bijzonder moment

De ceo van het merk, Yu Chengdong, is twee keer gefotografeerd met het toestel. Heel handig: de ene keer opengevouwen en de andere keer dichtgevouwen.

Mobile03.09.2024

Huawei onthult telefoon met 3 schermen op een bijzonder moment

5 redenen waarom we QR-codes meer moeten waarderen

Zijn QR-codes ouderwets? Wij vinden van niet. Deze handige blokcodes kunnen heel goed van pas komen. Ze verdienen meer waardering.

Mobile29.08.2024

5 redenen waarom we QR-codes meer moeten waarderen

Nu verkrijgbaar: de OnePlus Open Apex Edition

OnePlus heeft de langverwachte OnePlus Open Apex Edition nu gelanceerd. De smartphone beschikt over een nieuwe kleurstelling en verbeterde prestaties, waaronder verbeterde opslag, AI-functies voor beeldbewerking en innovatieve beveiligingsfuncties. De OnePlus Open Apex Edition borduurt voort op de originele OnePlus Open, die in 2023 nog bekroond is tot ‘Foldable of the Year’.

Mobile28.08.2024

Nu verkrijgbaar: de OnePlus Open Apex Edition