Landelijke Dag tegen Pesten

Landelijke Dag tegen Pesten

'Stop pesten nu!'

Vorig artikel Volgend artikel

Let vandaag even extra goed op elkaar. Helemaal als het om pesten gaat. Het is namelijk de Landelijke Dag tegen Pesten.

Andere invulling is bewuste keuze

Op de Dag tegen Pesten is er – in tegenstelling tot veel andere Dagen van, Dagen tegen of Dagen voor het een of ander – niet één groot centraal evenement met muziek, optredens van BN’ers en speeches van betrokken politici. Dat is een bewuste keuze, vertelt Patricia Bolwerk, directeur van Stop Pesten NU en verantwoordelijk voor het 'aanslingeren' van de Dag tegen Pesten. “We proberen te bereiken dat mensen zelf in actie komen om pesten te stoppen, dat ze zelf iets organiseren in hun eigen omgeving. De Dag tegen Pesten is vooral bedoeld om één dag per jaar extra bewustzijn te creëren.”

Kinderen hebben er veel last van

Pesten is een van de ergste dingen die kinderen kan overkomen. Het kan grote psychische en mentale gevolgen hebben en jarenlange schade veroorzaken. Deze landelijke dag is bedoeld om aandacht voor het onderwerp te vragen. Op deze Dag worden vooral ouders van schoolgaande kinderen, leraren, sporttrainers en oppassers aangemoedigd acties te ondernemen waardoor kinderen inzien dat pesten slecht is. Op veel scholen worden kinderen gepest. Scholen hebben ook de verantwoording om met anti-pestcampagnes aandacht te vragen voor het onderwerp. Er wordt vandaag ook stil gestaan bij pesten onder volwassenen, bijvoorbeeld op de werkvloer. Want ook daar komt de praktijk helaas net iets te vaak voor.


[foto: Morgan Basham on Unsplash]

Floyd Aanen

Floyd is journalist en al jarenlang als razende reporter werkzaam in de (landelijke) media. Daarnaast een passievolle podcastmaker en hij staat graag voor...