Nieuws01.05.2021

Kun je zelf een huis 3D-printen?


De sleutel is vergeven van het eerste ge-3D-printe huis in Nederland. Gisteren was het groot nieuws. Hoe 3D-print je beton? Zijn andere items in het huis ook ge-3D-print? En natuurlijk: kun jij dat thuis ook met je 3D-printer? Veel vragen dus, waar ook een heleboel antwoorden op zijn.

Bouwgrond is schaars

Voordat we ons op 3D-printen focussen, is het handig om te weten dat het bouwen van een huis in Nederland niet het grootste probleem is. Vraag het aan mensen die op zoek zijn naar een Tiny House: een klein huisje heb je zo gevonden, maar grond om het huisje neer te zetten is niet te vinden. Landbouwgrond mag er niet voor gebruikt worden en de weinige bouwgrond die we in ons dichtbevolkte land overhebben is vaak niet te betalen. Reken jezelf dus niet te snel rijk: je kunt wel zelf een huis bouwen voor weinig geld, het is de grond die het een dure exercitie maakt.

Misschien heb je mensen met veel bouwgrond bereid gevonden om je een huis te laten bouwen op hun perceel. Je zou dan kunnen overwegen om je huis te 3D-printen. Dat in Nederland nu het eerste ge-3D-printe huis wordt bewoond, betekent niet dat het heel nieuw is. In China wordt dit bijvoorbeeld al jaren toegepast. Echter gelden in China wel andere bouwvereisten dan in Nederland, waardoor het daar iets makkelijker is om een ge-3D-printe wijk uit de grond te stampen.

Project Milestone

Het huis in Nederland, dat valt onder het Eindhovense Project Milestone, is dan ook ge-3D-print van beton. Het gaat om een gelijkvloerse woning bestaande uit 24 geprinte betonnen puzzelstukken. Het dak is dus niet van beton en ook niet ge-3D-print. Het gaat hier puur om de muren die laagje voor laagje zijn opgebouwd door een printer elders in het techrijke Eindhoven. Waarschijnlijk voel je hem al aankomen: je kunt uit je eigen 3D-printer thuis niet zo makkelijk gigantische betonblokken printen.

Sterker nog, er is een huis van Apis Core dat in 24 uur kan worden geprint (en slechts 10.000 euro kost), waar een 3D-printer on the spot het huis voor je print. Je ziet er meer van in de (ietwat vreemde) onderstaande video:

Een ge-3D-print huis

Het handige aan 3D-printen is dat het niet allemaal rechttoe rechtaan hoeft te zijn. Je kunt dus vormen maken die we eerder niet hadden in woningen. Om die reden is het huis in Eindhoven in de vorm gemaakt van een zwerfkei: dat ziet er natuurlijker uit en laat zien dat het een huis is dat op bijzondere wijze is gemaakt. Aan de andere kant zie je dat het recht bouwen van huizen ook zo zijn functie heeft: je kunt er handiger kunst ophangen en het is gemakkelijker rekenen en meten.

Er bestaan over de hele wereld veel initiatieven waar het gaat om het 3D-printen van huizen, maar overal zie je hetzelfde: er worden gigantische printers gebruikt waarvan je je kunt afvragen of het echt een printer genoemd mag worden. Immers zijn dit meer robots zoals je die ook in fabrieken tegenkomt, dan de plastic doos-printer die je in menig huishouden kunt vinden. Kijk bijvoorbeeld naar het gigantische ding van New Story en Icon:

Een 3D-printer voor beton

Het Vlaamse Kamp C ging trouwens nog wat verder dan de mensen van New Story en Icon, want het wist zelfs meerdere verdiepingen op elkaar te printen. Ook hier zie je het weer: de 3D-printer is hier toch vooral een soort robot:

Beton 3D-printen doe je door droge mortel in een silo te doen. Die droge mortel wordt natgemaakt zodra de printer aangaat en wordt tegelijkertijd via een slang naar de spuitmond vervoerd. Een robotarm bestuurt de spuitmond en kan dan heel nauwkeurig allerlei vormen maken, uiteraard laagje voor laagje, want dat is hoe 3D-printen werkt. En dat is juist in de bouw een grote plus, want de constructie wordt sterker omdat het om kleine laagjes op elkaar gaat die aan elkaar kleven op veel hechtingspunten.

Kortom, een huis 3D-printen, dat is eigenlijk niks nieuws. Het is echter niet iets wat je met een klein printertje doet: je hebt hier echt wel een robot voor nodig. Wil je dus een huis 3D-printen, dan zal je hier toch echt zelf een machine voor moeten bouwen. En dat stuk land vinden waarop je huis kan staan, want in tegenstelling tot een Tiny House is zo’n betonnen krachtpatser toch iets minder makkelijk te verplaatsen.

Beeldbron: PellissierJP

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

...

Verder lezen over 3D Printer

Architectuur en interieurdesign op basis van afval: Aectual is Fit for the Future

Het Nederlandse 3D-printbedrijf Aectual heeft voor haar innovaties in de markt het Fit for the Future-certificaat ontvangen. Deze status verdient het bedrijf voor het met 3D-printers omzetten van afval in designs voor in...

DC Business04.01.2024

Architectuur en interieurdesign op basis van afval: Aectual is Fit for the Future

3D geprinte raket gelanceerd, maar niet de ruimte in

Deze week is in Florida ’s werelds eerste raket gelanceerd die bijna volledig uit de 3D printer rolde. En hoewel (spoiler alert) de raket zijn uiteindelijke doel – de ruimte – niet haalde, was het volgens de initia...

Technology24.03.2023

3D geprinte raket gelanceerd, maar niet de ruimte in

3D printing: HP maakt Reebok x Botter Concept Sneaker

Tijdens de Paris Fashion Week onthulden Reebok, HP en de New Guards Group een nieuwe concept sneaker in samenwerking met het luxemerk Botter. De concept sneaker werd getoond op de catwalk tijdens de FW23 presentatie. Un...

Technology07.02.2023

3D printing: HP maakt Reebok x Botter Concept Sneaker

​Levende 3D-inkt kan de wereld gaan veranderen

E. Coli kennen we als boosdoener die darminfecties veroorzaakt, maar het blijkt in 3D-printerinkt een held. Onderzoekers hebben diverse ontdekkingen gedaan die de wereld kunnen veranderen. Volgens Google is proteïne op...

Technology30.11.2021

​Levende 3D-inkt kan de wereld gaan veranderen

​Eerste ge-3D-printe brug ter wereld geplaatst in Amsterdam

Als je een brug 3D-print, waar zou je hem dan plaatsen? Natuurlijk in een stad die bekendstaat om zijn 165 grachten: Amsterdam. Zeg nou zelf, bij die ruim 1200 bruggen kan er prima nog eentje bij.

Technology18.07.2021

​Eerste ge-3D-printe brug ter wereld geplaatst in Amsterdam

​Vijf vreemde 3D-printmodellen die je nu thuis kunt uitproberen

3D-printers zijn allang niet meer alleen voor bedrijven, je hebt voor een paar honderd euro al een 3D-printer in huis, al kost het wel nog wat studie-uren om die ook goed te kunnen inzetten. Gelukkig is er iets als Thing...

Technology19.06.2021

​Vijf vreemde 3D-printmodellen die je nu thuis kunt uitproberen

Met deze 3D-printbare bevestiging kun je deuren handsfree openen

We kunnen ons goed voorstellen dat je op dit moment niet gretig deurklinken vastpakt, voor zover je dat al graag deed natuurlijk. Nu we middenin de uitbraak van het coronavirus zitten, zie je mensen dan ook massaal met h...

Technology27.03.2020

Met deze 3D-printbare bevestiging kun je deuren handsfree openen

3D printen van organen komt steeds dichterbij

We komen steeds dichterbij de ontwikkeling van werkende 3D-geprinte organen. Als dat mogelijk wordt, zijn er in de toekomst minder donororganen nodig. Nu zijn er weer nieuwe successen geboekt bij het afdrukken van vaatwe...

Technology12.08.2019

3D printen van organen komt steeds dichterbij

Verder lezen over Wetenschap

TU Delft-team Epoch wint AI-prijs om hulp bij malaria-doorbraak

Het studententeam Epoch van TU Delft heeft een nationale AI-prijs gewonnen door zijn hulp aan doktoren om malaria eerder te herkennen.

Nieuws13.12.2024

TU Delft-team Epoch wint AI-prijs om hulp bij malaria-doorbraak

Zo ziet ‘de wetenschappelijke methode’ van onze wolvendeskundigen eruit

Naar aanleiding van de contacten met verschillende wolvendeskundigen heb ik inmiddels voldoende informatie verzameld om nog beter te kunnen duiden waar precies de blinde vlekken van de meeste Nederlandse wolvendeskundigen zitten. Uitzonderingen daargelaten negeren wolvendeskundigen belangrijke historische tijdperken en hun wetenschappelijke werken. Bovendien laten ze zich bij voorkeur leiden door geromantiseerde en naïeve vooronderstellingen met betrekking tot zgn. ideale natuurlijke omstandigheden.

Online11.12.2024

Zo ziet ‘de wetenschappelijke methode’ van onze wolvendeskundigen eruit

Google introduceert kwantumcomputer: ‘Parallelle universa bestaan’

Willow is de kwantumcomputer van Google en de processor binnenin kan in 5 minuten iets berekenen waar een andere computer waarschijnlijk nooit iets mee zou kunnen.

Technology11.12.2024

Google introduceert kwantumcomputer: ‘Parallelle universa bestaan’

DeepMind introduceert GenCast: AI-Revolutie in weersvoorspellingen

DeepMind, het AI-onderzoeksbedrijf van Google, heeft GenCast gelanceerd: een geavanceerd AI-model dat niet alleen weersvoorspellingen naar een hoger niveau tilt, maar ook levens kan redden door sneller en nauwkeuriger extreme weersomstandigheden te voorspellen.

Technology05.12.2024

DeepMind introduceert GenCast: AI-Revolutie in weersvoorspellingen

NASA laat je alle vragen stellen over de aarde

NASA lanceert NASA AI Earth Copilot, waarmee je eigenlijk toegang krijgt tot NASA’s gigantische database aan informatie.

Online15.11.2024

NASA laat je alle vragen stellen over de aarde

Waarom horen we zo weinig van de James Webb-ruimtetelescoop?

Weet je nog de James Webb-ruimtetelescoop die tijdens kerst 2022 werd gelanceerd? Wat is er nu veranderd, want we horen niet zoveel meer over James Webb?

Technology07.11.2024

Waarom horen we zo weinig van de James Webb-ruimtetelescoop?

Hoe valt het ontstaan van eilandbogen of vulkaanbogen te verklaren?

Is het jou ook weleens opgevallen dat er door sommige eiland- en vulkaanketens op de kaart een duidelijke gebogen lijn of curve kan worden getrokken? Binnen de geologie noemen we een dergelijk verschijnsel eilandbogen of vulkaanbogen.

Online28.10.2024

Hoe valt het ontstaan van eilandbogen of vulkaanbogen te verklaren?

Je kunt nu Spider-Man worden met echte webshooters

De webshooters van Spider-Man kun je straks gewoon kopen. Niet die van de speelgoedwinkel die je zelf even later meer moet oprapen, maar zo goed als echte die 80 keer zijn eigen gewicht kan tillen.

Technology23.10.2024

Je kunt nu Spider-Man worden met echte webshooters