Nieuws26.01.2019

Kruidvat is meest aanwezige winkel in Nederland


Drogisterij heeft meer winkels dan AH en Jumbo

De drogisterijketen Kruidvat heeft in Nederland 956 winkels en is daarmee de grootste retailer van ons land. Albert Heijn en Jumbo eindigen op een tweede en derde plek. Dit blijkt uit onderzoek van Locatus, die ieder jaar een Top 100 van winkelformules presenteert. Ondanks dat we steeds meer online shoppen, zijn er ook retailers in ons land die het nog heel goed doen en meer vestigingen hebben geopend.

Kruidvat voor vijfde jaar op rij bovenaan

Het Kruidvat eindigt voor het vijfde jaar op rij bovenaan in de lijst. Wanneer er gekeken wordt naar de grootte van winkels (WVO – Winkel Vloer Oppervlak – genoemd), dan verschuift er niet veel in de Top 10 ten opzichte van een jaar geleden. Lidl en Karwei hebben van plek geruild, waardoor Karwei op de 6e plek staat. Hun WVO is dan ook gedaald het laatste jaar.

Slijterijketens doen het goed

De slijterijen van zowel Coop als Jumbo stijgen in de lijst (met 15 en 21 procent). In 32,5% van alle vestigingen van Jumbo kun je nu ook een slijterij vinden. Bij Coop is dat aandeel nog veel groter: 208 van de 228 winkels hebben ook een slijterij. Gall & Gall heeft nog altijd de meeste winkels: 593. Slijterij Mita is weg uit de Top 100, die plek is door winkelketen Only overgenomen.

Opvallende stijgers en dalers

De DA Drogist is een van de grootste stijgers in de lijst. De drogist kreeg er in 2018 maar liefst 36 filialen bij en steeg daardoor hard naar de 34e plek. Dat heeft de keten voornamelijk te danken aan de overname van een groot aantal drogisterijen van DIO. Daarmee is de laatste ook meteen de een grote daler, zij eindigen op plek 82 en hebben nu nog 139 filialen. Xenos sloot 27 vestigingen en daalde daardoor ook behoorlijk op de lijst.

Verdwenen op de Top 100 ten opzichte van vorig jaar zijn Randstad (uitzendbudo), EMTÉ (supermarkt) en Mitra (slijterij). Nieuw in de lijst dit jaar zijn Rituals en New York Pizza Delivery.

Top 10 grootste retailers

De Top 10 grootste retailers van Nederland zijn:

1. Kruidvat

2. Albert Heijn

3. Jumbo

4. Gall & Gall

5. Etos

6. HEMA

7. Zeeman textiel Supers

8. Primera

9. Aldi

10. RegioBank