Nieuws10.11.2016

Koopkracht Nederlanders kan flink stijgen


Door besparing op vaste lasten

Iedere Nederlander kan een ruim modale dertiende maand verdienen. Dat blijkt uit het Koopkracht Onderzoek 2016 dat is uitgevoerd door Maurice de Hond. Een huishouden kan gemiddeld een besparing van jaarlijks 2.528 euro realiseren op de vaste lasten. Hiermee kan de koopkracht van Nederland in totaal met 18,7 miljoen euro stijgen.

Vooral op energiekosten, zorg en hypotheken valt voor Nederlanders veel te besparen, zo blijkt uit het onderzoek dat is uitgevoerd onder ruim 2.000 Nederlanders.

Besparen op vaste lasten

Energie blijft de eenvoudigste bespaarkans voor een gemiddeld huishouden met 304 euro per jaar. Meer dan de helft van de Nederlanders heeft dit echter nog niet gedaan. Opvallend is ook dat de hypotheeklasten er nog steeds uitspringen. Hoewel men zich bewust is van de huidige lage rente, laten veel huiseigenaren het na om gemiddeld ruim 2.000 euro per jaar te besparen. Ook leningen en kredieten kunnen veel goedkoper, gemiddeld kan de Nederlandse consument hierop 761 euro per jaar te besparen. Slechts 29 procent doet dit daadwerkelijk.

50 procent van de Nederlanders oriënteert zich wel op besparingen, maar maken geen stappen. En dat terwijl een kwart zich zorgen maakt over hun financiële situatie in de toekomst.

Rekeningen betalen

Zonder na te denken, betalen we iedere maand de rekeningen voor de vaste lasten. Volgens Maurice de Hond kan de Nederlandse consument makkelijk veel meer geld overhouden door het heft in eigen handen te nemen.

Kijk hieronder in de infographic hoeveel je zou kunnen besparen op je huidige vaste lasten.

Infographic-Koopkracht
Infographic-Koopkracht