Indiase politie raakt 200 kilo cannabis kwijt aan ratten

Indiase politie raakt 200 kilo cannabis kwijt aan ratten

Een gevalletje: 'De hond heeft mijn huiswerk opgegeten'

Vorig artikel Volgend artikel

Ken je die oude smoes van school nog? ‘Nee juffrouw, ik had mijn huiswerk wel gemaakt, maar de hond heeft het opgegeten!’ Dat smoesje werkte zelden (lees: nooit). Het was het eerste waar ik aan moest denken toen ik dit bijzondere nieuwsbericht las. In India is de politie bijna 200 kilo cannabis kwijtgeraakt dat opgeslagen lag in een politiebureau. Het was het bewijsmateriaal voor een aantal zaken rondom de handel in drugs. De vraag was natuurlijk, ‘Waar is die 200 kilo dan gebleven?’ Welnu, volgens de politie is vrijwel de hele ‘voorraad’ opgevreten door ratten.

Ongedierte of toch oneerlijke agenten?

Tsja, muizen en ratten zijn natuurlijk continu op zoek naar eten, als ze zichzelf niet voort aan het planten zijn. Ze kruipen door de meest onmogelijke kieren en gaten. En dat is ook de reden waarom ze volgens de Indiase politie nauwelijks uit de ruimte waar het verdwenen bewijsmateriaal lag opgeslagen, te weren zijn.

Net zoals het smoesje van de hond en het huiswerk zou dat natuurlijk echt wel een keer daadwerkelijk gebeurd kunnen zijn. Maar inmiddels is de ratten of knaagdieren smoes in India al vaker gebruikt. Onder andere in een andere zaak, waar 386 kilo cannabis verdween. Ook daar werden ratten en muizen aangewezen als mogelijke daders.

En het beperkt zich niet alleen tot India. Zo werden in 2018 al eens acht politieagenten ontslagen omdat ze het verdwijnen van een halve ton cannabis uit een opslagruimte voor bewijsmateriaal in de schoenen van muizen schoven.

Cannabis-a
Ratten vinden cannabis ook niet te versmaden, als we de verhalen uit India mogen geloven.

Ook ratten worden mellow van cannabis

Stel nu dat de cannabis inderdaad door ratten opgevreten is. Dan vraag ik mij af hoeveel ratten er wel niet nodig zijn om 195 kilo te laten verdwijnen. Een gemiddelde rat eet ongeveer 32 gram voer per dag. Eén rat zou er dus zo’n 17 jaar over doen om 195 kilo te verorberen. Nu zijn ratten natuurlijk nooit alleen, en als ze ergens ongestoord voedsel kunnen inslaan, dan komen ze al snel in grote getalen. Ofwel, 100 ratten zouden die 195 kilo binnen twee maanden weg kunnen vreten.

Of ze dat allemaal ook zouden overleven, een ‘cannabis-only’ dieet? Dat weet ik niet. Eerder onderzoek heeft wel al eens aangetoond dat ratten die cannabis in hun voer kregen, traag en sloom werden.

Via

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...