Nieuws19.05.2015

Hoe WhatsAppen ‘appen’ werd


De uitdrukking Even Apeldoorn bellen is een klassieker maar Centraal Beheer gaat met de tijd mee en komt vandaag met een nieuwe: Even Apeldoorn Appen. Centraal Beheer lanceert namelijk een eigen WhatsApp-achtige service in de Centraal Beheer app. Het gaat nu even niet om deze campagne of de functie van de dienst, maar meer om het gekozen woord. De meeste mensen zullen deze nieuwe uitdrukking lekker vinden klinken, maar ik krijg er echt jeuk van. Appen is wat mij betreft géén werkwoord, dus kunnen we alsjeblieft vandaag nog starten met een landelijk boycot?

Hoe het begon…

Even een lesje geschiedenis hoe de Nederlandse taal dit ‘werkwoord’ heeft kunnen oppakken. In 2009 werd WhatsApp gelanceerd, een applicatie voor iPhones om via een internetverbinding gratis berichtjes naar elkaar te kunnen sturen. Het duurde even voordat ook kamp Android mee kon doen. WhatsApp werd een hit om twee redenen: het was gratis en ongeveer tegelijkertijd ontdekten we massaal de emojis. Met de Spaanse danseres, de lachende drol en de aap met zijn handen voor zijn ogen werd berichtjes sturen nog veel leuker. We moesten het in die tijd namelijk ook ineens zonder de dansende banaan van Hyves doen.

Berichtjes sturen via WhatsApp is natuurlijk veel te lang en ergens onderweg werd dat WhatsAppen. In 2012 besloot Van Dale dat het een plekje in het woordenboek verdiende, en dus werd eind 2012 whatsappen opgenomen. Kleine letters ja, zo hoor je het werkwoord officieel te schrijven.

Een app’je sturen

Anno 2015 is men echter nogal lui en whatsappen is te lang, dus is er in de spreektaal ‘appen’ van gemaakt. Waardering kan ik daar absoluut niet voor opbrengen (met als argumenten dat ik het gewoon lelijk vind en het taaltechnisch niet klopt), maar ik kan het ergens nog wel begrijpen. Maar nu komt het…. “Ik stuur je wel een app’je”. Het is dus naast een werkwoord ook nog een zelfstandig naamwoord geworden en daar houdt het voor mij echt op. Een app is een afkorting voor applicatie, je weet wel, die programmaatjes op mobiele telefoons en tablets. Die stuur je niet naar iemand. En al helemaal niet wanneer je eigenlijk een berichtje via WhatsApp of een sms’je bedoelt. Een landelijk boycot lijkt mij op zijn plaats.

Wie doet mee? Medestanders mogen in de comments emojis achterlaten om hun support te tonen. Bij voorkeur vinkjes of de vingers met het peace-teken.

Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en editor in chief van Travelvalley. Ze schreef ook de boeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen. E-mail: marloes@travelvalley.nl

Verder lezen over WhatsApp

Signal: We gaan helemaal niet in zee met WhatsApp

Signal is niet blij: waar veel mensen schreven dat je Signal-berichten straks in WhatsApp kunt lezen, is dat niet het geval.

Social Media13.09.2024

Signal: We gaan helemaal niet in zee met WhatsApp

Dit zijn de apps waarvan je straks berichten kunt lezen in WhatsApp

Meta zal geheel volgens de Europese regels binnenkort toestaan om berichten te lezen en te beantwoorden binnen WhatsApp, die helemaal niet vanuit WhatsApp afkomstig zijn.

Online09.09.2024

Dit zijn de apps waarvan je straks berichten kunt lezen in WhatsApp

WhatsApp gaat iets doen tegen stalkers

WhatsApp wil stalkers aanpakken. De chat-app lijkt te werken aan een functie waarmee onbekende nummers je maar een x aantal keer een berichtje mogen sturen.

Social Media20.08.2024

WhatsApp gaat iets doen tegen stalkers

Meta opent AI Studio zodat iedereen eigen AI-chatbot kan maken

Geen zin om met al je fans te praten? Laat je AI-avatar het voor je doen. Meta introduceert het nu voor iedereen. Of althans, ook voor niet-influencers in de VS.

Social Media30.07.2024

Meta opent AI Studio zodat iedereen eigen AI-chatbot kan maken

WhatsApp laat je weten wie je aan de groep heeft toegevoegd

Geen idee hoe je in een groep terechtkomt? Dat gaat nu veranderen. WhatsApp vertelt je wie het was die jou heeft toegevoegd.

Social Media11.07.2024

WhatsApp laat je weten wie je aan de groep heeft toegevoegd

Straks heb je elke dag een originele profielfoto op WhatsApp

Een Lensa-achtige functie komt nu van Meta zelf naar WhatsApp. Zo heb je elke dag een originele profielfoto, als je dat wil natuurlijk.

Social Media02.07.2024

Straks heb je elke dag een originele profielfoto op WhatsApp

WhatsApp helpt je in de strijd tegen veel te veel meldingen

WhatsApp heeft een nieuwe functie om het wat rustiger voor je te maken wanneer je de app opent. Een beetje rust.

Mobile22.05.2024

WhatsApp helpt je in de strijd tegen veel te veel meldingen

WhatsApp laat anderen weten wie het laatst online was

WhatsApp gaat nu tonen wie er allemaal recent online waren. Waarschijnlijk is het doel om je makkelijker een praatje te laten aanknopen.

Social Media01.05.2024

WhatsApp laat anderen weten wie het laatst online was