Nieuws19.03.2021

Het is weer Nationale Pannenkoekdag! Hoe eet jij hem het liefst?


Een dag die wat ons betreft elke maand wel terug mag keren: de Nationale Pannenkoekdag. De dag is 14 jaar geleden in het leven geroepen en inmiddels een echte happening geworden. Zeker voor kinderen, want op veel scholen bakken en eten ze op deze dag pannenkoeken. Vorig jaar gingen de festiviteiten niet door, maar dit jaar is er weer het een en ander georganiseerd. En, lockdown of niet, pannenkoeken eten kan altijd toch? We inspireren je graag om eens een ander soort pannenkoek te eten. Misschien is de Japanse of Russische variant iets voor jou?

Pannenkoeken wereldwijd

Niet alleen in Nederland eten we pannenkoeken. Ze komen dan wel in een andere vorm. Een paar favorieten:

  • Fluffy Amerikaanse pancakes: gemaakt met lekker veel bakpoeder zodat ze dik zijn geworden maar toch luchtig blijven
  • Franse crêpes, vaak geserveerd met poedersuiker of Nutella. Of natuurlijk de crêpe Suzette, die je eet met een saus van boter, sinaasappel en likeur.
  • Russische blini’s, die soms met kaviaar gegarneerd worden. Dat is wel een stuk luxer dan de varianten die wij eten met poedersuiker.
  • Een van onze favorieten is de Oostenrijkse variant: kaiserschmarrn. Denk: scrambled eggs met pannenkoekbeslag. Het is heerlijk en wordt geserveerd met poedersuiker en vruchtencompôte, meestal van pruimen of kersen. Wie ooit in Oostenrijk op wintersport is geweest kent het zeker.
  • Japanse okonomiyaki: een heel ander soort pannenkoek en een flink hartig gerecht. Vaak gemaakt met kool en ontbijtspek, maar in principe kun je er al je restjes in kwijt. Dit vult behoorlijk!
  • Maleisische Apam Balik: deze flinterdunne pannenkoek vind je op veel plekken in Zuidoost-Azië. Op de meeste plekken kun je in ieder geval kiezen uit een topping van pindakaas of nutella.

Online vind je volop recepten voor al deze varianten.

Nationale Pannenkoekdag 2021

Wat deze dag een extra mooi tintje geeft, is dat ouderen in het zonnetje worden gezet. Kinderen gingen tijdens voorgaande edities verzorgingshuizen langs met zelfgebakken pannenkoeken. De ‘coronaproof’ editie van Nationale Pannenkoekdag ziet er iets anders uit. het bakken van de pannenkoeken vindt plaats in het verzorgingshuis zelf, terwijl basisschoolkinderen zorgen voor de aankleding. Lokaal zijn er vandaag ook nog andere mooie initiatieven georganiseerd. Zo zijn er pannenkoek drive-ins voor opa’s en oma’s bedacht door scholen. En wat denk je van lokale pannenkoekkoeriers? Het kan zomaar zijn dat je er eentje voorbij ziet fietsen vandaag. In Rotterdam gaan scholieren en vrijwilligers flink aan de bak om zoveel mogelijk ouderen een pannenkoek te bezorgen. Initiatiefnemers van Nationale Pannenkoekdag zijn Tefal en Koopmans.

Haal die koekenpan maar tevoorschijn vandaag op Nationale Pannenkoekdag! Een beter excuus om vandaag pannenkoeken te eten is er niet.

Irene Boskma

Irene is tekstschrijver en blogger. Naast schrijven vindt ze het leuk om hard te lopen en de wereld rond te reizen. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land. Ze leest dan ook veel reisverhalen om inspiratie op te doen en schrijft graag haar eigen belevenissen op. Omdat ze vindt dat elke plek iets bijzonders heeft, reist ze voor Travelvalley overal naartoe. Ook in haar vrije tijd ontdekt ze graag de wereld en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.