Het is tweede paasdag!

Het is tweede paasdag!

Vorig artikel Volgend artikel

Het is vandaag Paasmaandag of tweede paasdag, de dag na paaszondag. Een officiële vrije dag in een groot aantal voornamelijk christelijke landen. Zo ook in ons land. Er gelden voor het tweede jaar op rij scherpe coronamaatrgelen. Dat wil zeggen dat er weinig kan en mag. Dus geen grote Paasshows bij woonwinkels en autohandelaren maar wandelen in het bos.

Pasen; Katholiek feest of gewoon een vrije dag?

Pasen is het belangrijkste christelijke feest in het liturgische jaar, volgend op de Goede Week. Christenen vieren deze dag vanuit hun geloof dat Jezus uit de dood is opgestaan, op de derde dag na zijn kruisiging. Of veel mensen dat nog weten is de vraag. De vrije dag en niet naar school of je werk is vaker belangrijker en het enige dat telt.

Het christelijke Pasen verwijst ook naar de vijftig dagen durende periode van het kerkelijke jaar vanaf het paasfeest tot Pinksteren. De periode van het paasfeest tot Hemelvaartsdag duurt veertig dagen. Katholieken mogen gedurende de vijftig dagen durende periode hun jaarlijkse paasplicht vervullen.

Voor niet Katholieken zijn het de eerste vrije dagen van het voorjaar. Hierna volgen. nog Hemelvaartsdag en Pinksteren. Grappig: In een Poolse traditie genaamd Śmigus-dyngus of lany poniedziałek (oftewel: natte maandag) worden vrouwen door mannen natgegooid. Dit wordt veel gedaan door kinderen en jongeren.

[foto: Laurentiu Iordache on Unsplash]

Floyd Aanen

Floyd is journalist en al jarenlang als razende reporter werkzaam in de (landelijke) media. Daarnaast een passievolle podcastmaker en hij staat graag voor...