
Grootste influencer van de afgelopen 100 jaar gaat vloggen. "Hallo ik ben Anne Frank"
Eind maart hebben De Anne Frank Stichting en Every Media het Anne Frank videodagboek gelanceerd. De initiatiefnemers willen op deze moderne wijze jongeren wereldwijd het levensverhaal van Anne Frank laten zien. Het videodagboek bestaat uit vijftien afleveringen en is te zien via het youtube kanaal van Anne Frank.
Vloggende Anne Frank
De online videoserie op YouTube is gebaseerd op het dagboek van Anne Frank. Een 13-jarig Nederlands meisje, Luna Cruz Pere, vertelt in haar eigen woorden voor haar vlogcamera het verhaal van Anne Frank. Ze neemt haar volgers mee in het persoonlijke verhaal. Het videodagboek is te zien in ruim 60 landen. De videoserie is Nederlands gesproken en beschikbaar met ondertiteling in het Duits, Engels, Portugees en Spaans.
Naast het dagboekvideo met de vijftien afleveringen zijn er ook zeven educatieve video’s gemaakt, die duidelijk maken dat het om een waargebeurd verhaal gaat en ingaan op thema’s zoals discriminatie, zondebok, keuzes maken en vrijheid.
Influencer van de eeuw
In dit videodagboek volg je Anne Frank vanaf 29 maart 1944. Ze is dan 14 jaar en zit al ruim anderhalf jaar ondergedoken in Amsterdam, samen met haar ouders Otto en Edith, zus Margot, Auguste en Hermann van Pels, hun zoon Peter en Fritz Pfeffer.
Het bijzondere is dus echt dat Anne zichzelf filmt. Zo kun je vanuit Anne's perspectief de gebeurtenissen in het Achterhuis bekijken en zie je hoe ze terugkijkt op de tijd dat ze nog niet zat ondergedoken. Ook vertelt Anne over de oorlog en deelt haar diepste gedachtes en gevoelens.
Het videodagboek eindigt op 4 augustus 1944, de dag van de arrestatie van Anne en de zeven andere onderduikers en twee van hun niet-Joodse helpers.
Het Anne Frank videodagboek is één op één, persoonlijk en indringend. Anders dan films over Anne Frank, vaak gespeeld door oudere actrices en met perspectief van buitenaf, nodigt de jonge Luna met haar camera uit om op een directe manier verbinding te maken met het meisje Anne. Ik hoop dat veel jongeren door het videodagboek geraakt worden en dat zij leren over Anne Franks levensverhaal en nadenken over antisemitisme en discriminatie vandaag de dag. Ook hoop ik dat het videodagboek jongeren stimuleert om Annes dagboek zelf te lezen, haar prachtig geschreven dagboekbrieven.
Ik ben enthousiast over dit videodagboek. Door het dagboek te vervangen door een camera kunnen jonge mensen zich goed verplaatsen in de situatie van toen, de tijd waarin Anne Frank leefde. Ik moest wel even wennen aan het idee, maar ik vind het goed dat het verhaal van Anne Frank naar de moderne tijd is gebracht.
Video copyright 2020 Anne Frank Stichting | Every Media. Foto copyright 2020 Anne Frank Stichting, fotograaf Ray van der Bas.

Onno is blogger op DutchCowboys, Travelvalley en StyleCowboys. Onno schrijft over technologische innovaties en trends en ontwikkelingen op het gebied van...