Irene is tekstschrijver en blogger. Naast schrijven vindt ze het leuk om hard te lopen en de wereld rond te reizen. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land. Ze leest dan ook veel reisverhalen om inspiratie op te doen en schrijft graag haar eigen belevenissen op. Omdat ze vindt dat elke plek iets bijzonders heeft, reist ze voor Travelvalley overal naartoe. Ook in haar vrije tijd ontdekt ze graag de wereld en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.
Het is elke dag wel ‘de dag van’ iets en vandaag, 5 januari, staat in het teken van slagroom. Een lekkernij die zijn eigen dag zeker verdient wat ons betreft. Al is de timing misschien wel wat onhandig. Zo net na de feestdagen zitten we nog vol goede voornemens en de vraag is of slagroom dan wel in ons eetschema past. Wat ons betreft kan slagroom gewoon altijd en zeker op ‘slagroomdag’. Tijd om de lekkernij even onder de loep te nemen en je ideeën te geven om vandaag je portie slagroom naar binnen te werken.
Wist je dit al over slagroom?
- Slagroom wordt gemaakt van dunne room die op volle melk zit.
- In Nederland moeten producten die als slagroom worden verkocht koemelk met minstens 30% vet bevatten.
- Hoe vetter de room, hoe gemakkelijker je het kunt opkloppen.
- De zoete smaak dankt de slagroom aan suiker, die moet je dus zelf nog toevoegen. In sommige landen eten ze slagroom het liefst ongezoet.
- Je kunt slagroom ook kant-en-klaar kopen in een spuitbus.
- Ga je zelf slagroom kloppen? Zorg er dan voor dat de room koud is en gebruik bij voorkeur een mixer. Met de hand kloppen met een garde kan ook, maar kost behoorlijk wat tijd en energie.
- Hoe langer je de slagroom klopt, hoe meer het verandert in een boterachtige substantie. Stop dus op tijd met kloppen om de slagroom luchtig te houden.
- De slagroom wordt steeds geler van kleur tijdens het kloppen, stop als je kleurverandering ziet optreden zodat je straks geen bak met boter hebt.
- Je kunt de stijf geslagen slagroom ongeveer 2 dagen afgedekt in de koelkast bewaren.
Recepten met slagroom
Wil je graag slagroom eten vandaag maar heb je even geen inspiratie waar je het op kunt gebruiken? Geen nood, wij delen graag een aantal recepten met slagroom.
- Chocolademelk met slagroom: een klassieker en easy bovendien. Men neme chocolademelk, die je opwarmt in een pan. Gooi daar een toef vers opgeklopte slagroom overheen en maak het af met een beetje cacao. Genieten!
- Appeltaart met slagroom: appeltaart en slagroom vormen een uitstekende combinatie. Op zowel warme als koude appeltaart smaakt slagroom erg goed. Deze klassieke ‘oma’s appeltaart’ is gemakkelijk te maken en zo klaar.
- Pavlova met slagroom: tijdens de feestdagen is de pavlova waarschijnlijk vaak op tafel gekomen als dessert, maar de taart kan ook prima op een ander moment gegeten worden. Hierbij klop je niet alleen de slagroom op, maar ook het eiwit. Miljuschka heeft een goed recept.
- Slagroomsoesjes zijn snel klaar én ontzettend lekker als tussendoortje. Slagroom speelt de hoofdrol, dus dat past helemaal in het thema van vandaag. Of elke andere dag waarop je zin hebt in slagroom. Hier vind je een gemakkelijk recept.
- Slagroomtruffels: chocolade en slagroom, wat een combinatie! Een iets ingewikkelder recept dan soesjes, maar zeker te doen als je wat ervaring hebt met het opkloppen van room. Dit recept voor slagroomtruffels stelt niet teleur.
Sluiten we slagroomdag nog even af met een video die je leert hoe je zelf gemakkelijk slagroom klopt. Een basisvaardigheid die iedereen eigenlijk onder de knie moet hebben toch? Eet smakelijk!
Verder lezen over Food
Coffee corner05.03.2024
Douwe Egberts oudste spaarprogramma van Nederland wordt 100 jaar
Nieuws07.02.2024
KLM zet AI in tegen voedselverspilling
Gadgets16.01.2024
Domino’s DxB: een e-bike met ingebouwde pizza-oven
Het is wel nog een demo-modelNieuws19.09.2023
HelloFresh en Nierstichting gaan voor minder zout
Nieuws31.08.2023
Volkswagen verhoort curryworst smeekbedes
DC Business03.07.2023
Een eigen restaurant beginnen? Hier moet je op letten
Lifestyle28.06.2023
Het is BBQ-tijd: drie tips voor goed vlees
Nieuws20.06.2023