Nieuws05.01.2021

Goed voornemen: vandaag slagroom eten want het is slagroomdag!


Het is elke dag wel ‘de dag van’ iets en vandaag, 5 januari, staat in het teken van slagroom. Een lekkernij die zijn eigen dag zeker verdient wat ons betreft. Al is de timing misschien wel wat onhandig. Zo net na de feestdagen zitten we nog vol goede voornemens en de vraag is of slagroom dan wel in ons eetschema past. Wat ons betreft kan slagroom gewoon altijd en zeker op ‘slagroomdag’. Tijd om de lekkernij even onder de loep te nemen en je ideeën te geven om vandaag je portie slagroom naar binnen te werken.

<em>Bestel een speciale koffie of chocolademelk met slagroom<\/em>
Bestel een speciale koffie of chocolademelk met slagroom

Wist je dit al over slagroom?

 • Slagroom wordt gemaakt van dunne room die op volle melk zit.
 • In Nederland moeten producten die als slagroom worden verkocht koemelk met minstens 30% vet bevatten.
 • Hoe vetter de room, hoe gemakkelijker je het kunt opkloppen.
 • De zoete smaak dankt de slagroom aan suiker, die moet je dus zelf nog toevoegen. In sommige landen eten ze slagroom het liefst ongezoet.
 • Je kunt slagroom ook kant-en-klaar kopen in een spuitbus.
 • Ga je zelf slagroom kloppen? Zorg er dan voor dat de room koud is en gebruik bij voorkeur een mixer. Met de hand kloppen met een garde kan ook, maar kost behoorlijk wat tijd en energie.
 • Hoe langer je de slagroom klopt, hoe meer het verandert in een boterachtige substantie. Stop dus op tijd met kloppen om de slagroom luchtig te houden.
 • De slagroom wordt steeds geler van kleur tijdens het kloppen, stop als je kleurverandering ziet optreden zodat je straks geen bak met boter hebt.
 • Je kunt de stijf geslagen slagroom ongeveer 2 dagen afgedekt in de koelkast bewaren.
<em>Slagroom is lekker op veel zoete hapjes, zoals taart en wafels<\/em>
Slagroom is lekker op veel zoete hapjes, zoals taart en wafels

Recepten met slagroom

Wil je graag slagroom eten vandaag maar heb je even geen inspiratie waar je het op kunt gebruiken? Geen nood, wij delen graag een aantal recepten met slagroom.

 • Chocolademelk met slagroom: een klassieker en easy bovendien. Men neme chocolademelk, die je opwarmt in een pan. Gooi daar een toef vers opgeklopte slagroom overheen en maak het af met een beetje cacao. Genieten!
 • Appeltaart met slagroom: appeltaart en slagroom vormen een uitstekende combinatie. Op zowel warme als koude appeltaart smaakt slagroom erg goed. Deze klassieke ‘oma’s appeltaart’ is gemakkelijk te maken en zo klaar.
 • Pavlova met slagroom: tijdens de feestdagen is de pavlova waarschijnlijk vaak op tafel gekomen als dessert, maar de taart kan ook prima op een ander moment gegeten worden. Hierbij klop je niet alleen de slagroom op, maar ook het eiwit. Miljuschka heeft een goed recept.
 • Slagroomsoesjes zijn snel klaar én ontzettend lekker als tussendoortje. Slagroom speelt de hoofdrol, dus dat past helemaal in het thema van vandaag. Of elke andere dag waarop je zin hebt in slagroom. Hier vind je een gemakkelijk recept.
 • Slagroomtruffels: chocolade en slagroom, wat een combinatie! Een iets ingewikkelder recept dan soesjes, maar zeker te doen als je wat ervaring hebt met het opkloppen van room. Dit recept voor slagroomtruffels stelt niet teleur.

Sluiten we slagroomdag nog even af met een video die je leert hoe je zelf gemakkelijk slagroom klopt. Een basisvaardigheid die iedereen eigenlijk onder de knie moet hebben toch? Eet smakelijk!

Irene Boskma

Irene is tekstschrijver en blogger. Naast schrijven vindt ze het leuk om hard te lopen en de wereld rond te reizen. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land. Ze leest dan ook veel reisverhalen om inspiratie op te doen en schrijft graag haar eigen belevenissen op. Omdat ze vindt dat elke plek iets bijzonders heeft, reist ze voor Travelvalley overal naartoe. Ook in haar vrije tijd ontdekt ze graag de wereld en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.

Verder lezen over Food

Zo haal je magnesium uit je voeding

Ben je wat meer aan het sporten, heb je last van je zenuwen of wil je gewoon bijdragen aan een goede gezondheid? Dan is magnesium uit voeding een essentieel mineraal om je lijf te helpen.

Lifestyle17.06.2024

Zo haal je magnesium uit je voeding

De drie meest bedenkelijke ‘kwaliteiten’ van comfortfood!

Comfortfood is ultrabewerkt voedsel waarvan de verschillende ingrediënten zo op het oog nauwelijks nog te herkennen zijn. Gebruikte ingrediënten zijn doorgaans op een industriële wijze opgewerkt om bepaalde wenselijke bestanddelen of structuren te verkrijgen.

Online14.06.2024

De drie meest bedenkelijke ‘kwaliteiten’ van comfortfood!

Hoe crashdiëten en light-producten averechts lijken te werken

Light-producten zijn tegenwoordig nauwelijks meer weg te denken uit ons voedselassortiment. Bepaalde voedingsmiddelen worden tegenwoordig gezoet met laagcalorische kunstmatige zoetstoffen ter vervanging van het hoogcalorische suiker.

Nieuws13.05.2024

Hoe crashdiëten en light-producten averechts lijken te werken

Geen alternatieven voor gezond eten, weinig snoepen en regelmatig bewegen
Douwe Egberts oudste spaarprogramma van Nederland wordt 100 jaar

Heerlijk om in dit techno tijdperk even een berichtje te maken over een 100-jarig fenomeen. Gisteren was het namelijk precies 100 jaar geleden dat Douwe Egberts haar legendarische spaarprogramma lanceerde. Het sparen van...

Coffee corner05.03.2024

Douwe Egberts oudste spaarprogramma van Nederland wordt 100 jaar

KLM zet AI in tegen voedselverspilling

KLM zorgt ervoor dat ze aan boord van vliegtuigen minder voedsel verspillen door het toepassen van kunstmatige intelligentie. AI-programma’s stellen de vliegmaatschappij in staat beter te voorspellen hoeveel passagiers...

Nieuws07.02.2024

KLM zet AI in tegen voedselverspilling

Domino’s DxB: een e-bike met ingebouwde pizza-oven

Domino’s blijft innoveren en nieuwe manieren bedenken voor maaltijdbezorging. De volgende stap is Domino’s DxB, een e-bike die speciaal is ontwikkeld om kwaliteit en warmte te waarborgen tijdens het bezorgen van pizz...

Gadgets16.01.2024

Domino’s DxB: een e-bike met ingebouwde pizza-oven

Het is wel nog een demo-model
HelloFresh en Nierstichting gaan voor minder zout

HelloFresh is een populaire maaltijd bezorgservice, vooral bij werkende millennials. Elke week een doos met een aantal kant en klare ingrediënten en de bijbehorende recepten. Kruiden, zoals zout en peper, moet je zelf t...

Nieuws19.09.2023

HelloFresh en Nierstichting gaan voor minder zout

Volkswagen verhoort curryworst smeekbedes

Iets meer dan twee jaar geleden besloot Volkswagen dat het tijd was om de bedrijfskantine van het bedrijf te ontdoen van vlees. Een van de populairste lunchsnacks wat nota bene de Volkswagen Curryworst. Inderdaad, een wu...

Nieuws31.08.2023

Volkswagen verhoort curryworst smeekbedes