Nieuws31.07.2020

Goed Nieuws Vrijdag: overal frikandellen eten, zeldzame tijgers gespot en minder ontbossing in Costa Rica


Welkom op je warme vrijdag! Dat het weer een paar dagen lekker warm wordt is al goed nieuws op zich natuurlijk. Toch hebben we deze week nog meer verzameld, dus ga er even voor zitten. Zo hebben we fijn nieuws over tijgers en de jungle in Costa Rica, laten we zien waar je ter wereld frikandellen kunt kopen en welke series er genomineerd zijn voor de prestigieuze Emmy Awards. Geniet van de zon of zoek lekker de airco op als je er niet van houdt. We wensen je een fijn weekend!

All you need is Quest

Welke eigenschappen bepalen of de vonk tijdens een date overspringt? Om daar achter te komen lanceren het populairwetenschappelijke tijdschrift Quest en de Universiteit Leiden het online liefdesexperiment All You Need is Quest. Wie meedoet maakt kans op ware liefde én helpt de wetenschap met het voorspellen van de liefdesklik.

Trekken tegenpolen elkaar aan? Of vallen mensen die op elkaar lijken juist als een blok voor elkaar? En draait het bij een goede match eigenlijk wel om persoonlijkheid? Of is het belangrijker dat je elkaar er aantrekkelijk vindt uitzien? Dat is wat cognitief psychologen Mariska Kret, Tom Roth en Iliana Samara van de Universiteit Leiden en Quest willen weten.

Meedoen doe je via quest.nl/allyouneedisquest

couple
couple

Zeldzame tijgersoort gespot in Thailand

Tijgers zijn sowieso behoorlijk zeldzaam en al jaren een bedreigde diersoort. Daarom is het extra bijzonder als soorten die op uitsterven staan, weer worden gespot. In het westen van Thailand hebben natuurbeschermers voor het eerst in vier jaar een aantal Indochinese tijgers gefilmd. Vroeger kwamen tijgers volop voor in de jungles van het Aziatische land, maar door stropers zijn ze inmiddels bijna helemaal verdwenen. Het filmpje laat beelden zien uit februari en maart en we zien zelfs dat een nieuwsgierige tijger de camera even komt checken. Op welke plek de tijgers precies zijn gezien wordt niet bekendgemaakt om te voorkomen dat er jacht wordt gemaakt op de dieren.

Nike lanceert nieuwe en indrukwekkende commercial

Sportmerk Nike weet heel goed hoe ze hun publiek het beste kunnen bereiken. Door indrukwekkende campagnes te bedenken en voorzien van prachtige beelden. Daar gaat het merk ook mee door in tijden waarin er geen grote sporttoernooien zijn. In de ‘You Can’t Stop Us’-serie zien we hoe sport verbroedert, juist in deze tijd. Gisteren lanceerde Nike het laatste deel van deze serie commercials en die zorgt wederom voor kippenvel!

Op vakantie? Op deze plekken in het buitenland eet je een frikandel

Heerlijk van de zon genieten in Spanje? Of met de auto toeren door Zuid-Frankrijk? De vakantie-opties zijn wat gelimiteerd vandaag de dag. Maar er is hoop: onze collega Eatly heeft een fijne opsomming gemaakt van waar je buiten Nederland een frikandel kunt scoren. Misschien kosten ze niet zo weinig als in je lokale snackbar, maar dat is het helemaal waard toch?

Netflix maakt een animatieserie van… Splinter Cell

Als je fan bent van Tom Clancy’s boeken, dan heb je ook vast wel eens een game gespeeld gebaseerd op die boeken. Ben je niet zo van de games, dan zijn er natuurlijk series en films, zoals Jack Ryan op Amazon Prime. Binnenkort springt Netflix ook in de Tom Clancy-series: het maakt een animatieserie van Splinter Cell. Er zijn al twee seizoenen aangekondigd, zo schrijft Variety. Maar er is meer: de schrijver van het fijne John Wick (Derek Kolstad) heeft de touwtjes in handen bij deze serie. Wanneer Splinter Cell verschijnt, dat is nog onbekend.

Goed nieuws uit de wouden van Costa Rica

Van heel Latijns-Amerika was het Costa Rica dat in de jaren 70 en 80 de vervelende reputatie had koploper te zijn in ontbossing. Dat is geen goede naam om te hebben, zeker niet als je land zo mooi is en zo rijk aan dieren. Die dieren kunnen elke boom goed gebruiken en daar zijn de inwoners van Costa Rica zich van bewust. Daarom heeft het land allerlei initiatieven opgestart om bomen te herplanten en te conserveren. Met succes: maar liefst 60 procent van het land is weer bebost. Het Costa Rica Bos Fonds zamelt jaarlijks 33 miljoen dollar in om te zorgen dat de bossen veilig worden gesteld, onder andere door boeren een soort subsidie te geven om de bomen te laten staan. Eerder werden ze veel omgehakt om gewassen te kunnen verbouwen.

Is jouw favoriete serie genomineerd voor een Emmy?

De Emmy Awards worden gezien als de ‘Oscars voor series’, dus die willen makers en acteurs graag in de wacht slepen. Deze week zijn de nominaties voor de Emmy’s van 2020 bekendgemaakt. Het wordt bijna een gevecht tussen de streamingdiensten, Netflix ‘kreeg’ de meeste nominaties: 160, HBO doet het ook niet slecht met 107. ‘The Mandalorian’ met baby Yoda (te zien op Disney+) doet het verrassend goed. Dat geldt ook voor onder andere Ozark, Mrs. America, Dead to me en The Kominsky Method. Bekijk alle genomineerden en categorieën hier, want het zijn er teveel om op te noemen.

Irene Boskma

Irene is tekstschrijver en blogger. Naast schrijven vindt ze het leuk om hard te lopen en de wereld rond te reizen. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land. Ze leest dan ook veel reisverhalen om inspiratie op te doen en schrijft graag haar eigen belevenissen op. Omdat ze vindt dat elke plek iets bijzonders heeft, reist ze voor Travelvalley overal naartoe. Ook in haar vrije tijd ontdekt ze graag de wereld en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.