Geen officiële Boekenweek, wel een week vol boeken

Geen officiële Boekenweek, wel een week vol boeken

Vorig artikel Volgend artikel

Het blijven zware tijden. Zeker voor boekwinkels die al weken dicht zijn en ook voor het jaarlijks feestje van liefhebbers van boeken. De Boekenweek gaat namelijk voor het eerst in 75 jaar niet door in maart, maar niet getreurd: uitstel is geen afstel. Ze gaan de Boekenweek - het grootste boekenfeest van het jaar - in de zomer groots inhalen zodra de boekhandel haar deuren weer volledig mag openen. In plaats van een Boekenweek organiseren ze wel ander dingen komende week.

De Boekenweek vier je in de boekhandel

Omdat de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) vindt dat je het boek nooit genoeg kunt vieren en jouw favoriete boekhandel ook de komende maanden alle steun kan gebruiken, organiseren ze vanaf 6 maart Het voorwoord van de Boekenweek, waarin ze terugblikken op de rijke historie, maar ook inspireren en vooruitkijken. Er is geen Boekenweek, maar wel een week vol boeken.

De CPNB is een stichting van onder andere brancheorganisaties die zich ten doel stelt het lezen en bezitten van Nederlandstalige boeken te stimuleren.

Een week vol boeken vooral online

In maart vieren ze in plaats van een Boekenweek een week vol boeken. Onderdeel daarvan is een groot online literair programma waarin auteurs de hoofdrol spelen in samenwerking met De Kleine Komedie.

Eveline Aendekerk, directeur CPNB: "Was een Boekenweekthema ooit zo actueel als ‘Tweestrijd’? De afgelopen maanden waren wij in ieder geval in tweestrijd. De Boekenweek is hét jaarlijkse feest in de boekhandel en bibliotheek. Maar wat voor een feest is het als de winkels en bibliotheken nog dicht zijn, en we alleen een afhaalloket tot onze beschikking hebben? Er is op dit moment nog te veel onduidelijkheid over de situatie begin maart om vol in te zetten op dit grote jaarlijkse lezersfestijn. We hebben daarom besloten gehoor te geven aan het dringende verzoek van de boekhandels om de Boekenweek pas te vieren wanneer zij open zijn. Een moeilijke beslissing temeer omdat de Boekenweek van groot belang is voor het hele boekenvak – voor schrijvers, uitgevers, bibliotheken en de boekhandels.

Zo hebben veel auteurs optredens rond de Boekenweek gepland staan, geven uitgeverijen nieuwe titels uit, hebben bibliotheken volop programmering en is de financiële impuls voor boekhandels broodnodig. Vanaf maart starten we daarom ‘Het voorwoord van de Boekenweek’: we vieren deze periode het boek. Het prachtige en indringende geschenk van Hanna Bervoets en het intrigerende essay van Roxane van Iperen geven we dan komende zomer de aandacht die ze verdienen."

[foto: Tom Hermans on Unsplash]

Floyd Aanen

Floyd is journalist en al jarenlang als razende reporter werkzaam in de (landelijke) media. Daarnaast een passievolle podcastmaker en hij staat graag voor...