Nieuws05.05.2018

Fitnesstrend uit Scandinavië: ploggen – joggen en afval oprapen


Het woord ploggen ken ik van bloggers die een fotoverslag maken op hun blog; een samentrekking van photo en bloggen. Maar ploggen is tegenwoordig ook iets heel anders. Het is een fitnesstrend die vooral in Scandinavië hot is. Ploggen is joggen en ondertussen zwerfafval oprapen – en dat natuurlijk in een afvalbak deponeren.

Ploggen komt uit Zweden

Het is bedacht in Zweden. Ook daar slingert er genoeg vuil op straat wat er niet hoort en het is een kleine moeite om het op te pakken en weg te gooien. Als iedereen dat zou doen, dan zou de aarde pas een schone plek zijn. Het woord ploggen is een samentrekking van joggen en het Zweedse ‘plocka up’ dat oprapen betekent (wat hebben die Zweden toch een mooi taaltje…).

Maar nu is ploggen dus een soort lifestyle aan het worden, want deze ‘fitnesstrend’ is aan het overwaaien naar de rest van de wereld. Steeds vaker worden er momenten aangegrepen om massaal te ploggen. Zo roept de organisatie van festival Sziget in Hongarije nu op om zondag 6 mei massaal te joggen en afval op te ruimen. En ook in Nederland zijn er al verschillende keren events georganiseerd om hardlopers aan het ploggen te krijgen.

Hoe moet je ploggen?

In feite heb je niet veel meer nodig om te ploggen dan hardloopschoenen en een vuilniszak. De makkelijkste manier is namelijk om zelf een zak mee te nemen. En dat het een echte workout is komt doordat je steeds moet stoppen, bukken, door je knieën en weer omhoog. Een echte intervaltraining dus die ook nog extra goed voor de beenspieren is.

Op Instagram beginnen de plog-berichten nu ook te komen. Er zijn al een aantal plog-communities te vinden zoals in Noorwegen, India, Rusland of Frankrijk. Een beter milieu begint bij jezelf. Dus misschien ook de volgende keer dat jij gaat hardlopen een afvalzak meenemen?

Foto: Yury – Adobe Stock

Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en editor in chief van Travelvalley. Ze schreef ook de boeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen. E-mail: marloes@travelvalley.nl