Nieuws20.05.2022

Extreem noodweer op komst


Zuid Nederland kan getroffen worden door tornado’s en ‘tennisbal’ hagelstenen

Het gaat spoken, vanmiddag. Met name in Zuid Nederland, en Zuid-Limburg in het bijzonder, wordt extreem noodweer verwacht. Meteorologen voorspellen onweersbuiten met windstoten tot 150 kilometer per uur en hagelstenen ter grootte van tennisballen. Er wordt in Zuid-Limburg zelfs gewaarschuwd voor tornado’s. Een natuurverschijnsel dat maar hoogst zelden voorkomt bij ons en we natuurlijk vooral kennen van de verwoestingen die ze elk jaar in het mid-westen en zuiden van de Verenigde Staten aanrichten.

Exacte plaats noodweer moeilijk te voorspellen

Natuurlijk is het altijd nog maar de vraag waar de zware onweersbuien precies gaan toeslaan. Vaak zie je dat de meest extreme hagelbuien en windstoten een wijk of enkele straten bijzonder hard treffen, terwijl het er een paar honderd meter al veel minder heftig aan toe gaat en een dorp of paar kilometer verder helemaal niks gebeurt. Bij een tornado is de grens tussen (totale) verwoesting en ‘serene’ rust nog veel groter. Het blijft echter moeilijk te voorspellen welke wijken, dorpen of gebieden de volle laag gaan krijgen en welke niet.

Het front dat vanmiddag het Zuiden van ons land binnendringt is in de loop van de late nacht en ochtend ontstaan in de zeer warme – met temperaturen tot 33 graden – noorden van Frankrijk. Op het moment dat ik dit schrijf (12u45) ligt de voorkant van het onweersfront op de grens tussen Frankrijk en België. Ergens tussen half twee en half drie wordt het in Zuid-Limburg verwacht.

Voorbereiding en schuilen

Het bij dergelijk extreem weer is het zeker verstandig om preventieve maatregelen te nemen. Zorg er ten eerste voor dat alle ‘losse’ spullen rondom het huis, in de tuin, vastgezet of opgeborgen worden. Een tuinstoel, parasol of BBQ die door een windhoos gegrepen wordt, verandert in een levensgevaarlijk projectiel.

Heb je een garage of een overdekte carport? Zorg dan dat je auto daar veilig onder staat. Hagelstenen ter grootte van tennisballen kunnen de carrosserie van je bolide in een paar minuten omtoveren in plaatwerk met tientallen ‘knikkerkuilen’. Om nog maar te zwijgen van de verbrijzelde ruiten.

Bij een windhoos of tornado is buiten blijven absoluut geen optie. Schuilen dus, maar uiteraard niet onder een boom of (glazen) overkapping. Ga naar binnen. Heb je een kelder, zonder ramen, ga daar dan naar binnen. Heb je geen kelder? Ga dan naar de badkamer. Die ligt bij de meeste huizen in het midden van het gebouw en, als je die hebt, kun je in de badkuip gaan liggen. Heb je in huis geen schuilplek? Dan kan het verstandig zijn om een parkeergarage op te zoeken. Staat je auto ook meteen veilig.

Kortom, bereid je voor op het noodweer. Als de voorspellingen uitkomen, dan wordt dit een van de meest heftige onweersfronten die (Zuid) Nederland ooit getroffen hebben. Hoe dan ook, wees voorzichtig!

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!