Eerste Fotograaf des Vaderlands

Eerste Fotograaf des Vaderlands

2013

Vorig artikel Volgend artikel

Vandaag in 2013 wordt fotografe Ilvy Njiokiktjien de eerste Fotograaf des Vaderlands. Njiokiktjien is een Nederlandse fotografe van Chinees-Indonesische afkomst. De Fotograaf des Vaderlands is een persoon die gedurende één jaar als ambassadeur optreedt voor de Nederlandse fotografie. Het idee is in navolging van de Dichter des Vaderlands.

Fotograaf des Vaderlands

Initiatiefnemers zijn het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam en FOAM in Amsterdam. Samen hebben zij de 'Stichting Fotoweek' opgericht om het publiek bewuster naar de fotografie te laten kijken, het plezier van fotograferen te ervaren en een podium te bieden aan professionele fotografen en fotowinkels.

Jaarlijks wordt in het voorjaar de Fotograaf des Vaderlands gekozen, vervolgens in het najaar een fotoweek over het thema georganiseerd. De werken worden op de BredaPhoto Festival gepresenteerd. Alhoewel dat tijdens de coronacrisis allemaal niet doorgaat uiteraard.

Hoe maak je een goede foto van de zon?

Eerder deze week schreven wij al over het fenomeen: een foto maken van de zon. Op 2 april 1845 werd voor het eerst een kiekje geschoten van de zon. Léon Foucault en Hippolyte Fizeau schoten het plaatje. Hoe doe je dat nou eigenlijk, een goede foto maken van de zon? Lees het hier.

[foto: Erik Mclean on Unsplash]

Floyd Aanen

Floyd is journalist en al jarenlang als razende reporter werkzaam in de (landelijke) media. Daarnaast een passievolle podcastmaker en hij staat graag voor...