Drink vandaag een rood wijntje: het is Malbec World Day

Drink vandaag een rood wijntje: het is Malbec World Day

Proost!

Vorig artikel Volgend artikel

Trakteer jezelf vandaag op een heerlijk rood wijntje. Bij voorkeur een Malbec. Het is namelijk Malbec World Day. En ja, je kunt jezelf wel 'de beste druif ter wereld' noemen, maar zolang je geen eigen 'dag van' naar je vernoemt krijgt is dat natuurlijk een lege term. De enige druif die daarom die titel mag dragen is de Argentijnse Malbec druif, die volgens kenners ook de beste wijn ter wereld oplevert.

Over de hele wereld 'vieringen'

Normaal gesproken zijn er over de hele wereld veel events omtrent de Malbec wijn. Maar door de corona is dat veelal online. Ook niet erg. Op 17 april 1853 werd de eerste landbouwschool in Argentinië opgericht, in de hoop Franse druiven aan te passen aan de bodems van Mendoza. Deze datum is een symbool van de transformatie van de Argentijnse wijnindustrie en het startpunt voor de ontwikkeling van Malbec, een iconisch product voor Argentinië wereldwijd.

Men viert het bestaan van de Malbec druif waarvan vanaf 1859 wijn wordt geproduceerd. Dat was in het kleine stadje Mendoza in Argentinië. Het was echter ene Franse boerderijwetenschapper die de wijn bekend maakte. Hij is dan ook degene die de wijnindustrie van Argentinië heeft gered.

Malbec in meer landen

In veel wijngebieden buiten Frankrijk en Argentinië wordt de malbec aangeplant, zoals Italië, Verenigde Staten, Canada, Australië en Zuid-Afrika. In Argentinië is ruim 30.000 hectare met deze druif beplant. Ook in Chili is het een populaire druif. Daarnaast is de druif te vinden in Bolivia en Mexico.

[foto: Jason Rosewell on Unsplash]

Floyd Aanen

Floyd is journalist en al jarenlang als razende reporter werkzaam in de (landelijke) media. Daarnaast een passievolle podcastmaker en hij staat graag voor...