Docent Luchtvaarttechniek TU Delft: 'Laag besmettingsgevaar in het vliegtuig'

Docent Luchtvaarttechniek TU Delft: 'Laag besmettingsgevaar in het vliegtuig'

Corona raakt luchtvaart wel

Vorig artikel Volgend artikel

De coronacrisis raakt ons allemaal. Niemand wordt ontzien. De nieuwe maatregelen (o.a. horeca dicht en mondnkapjes dragen) hakken er weer hard in. De luchtvaartbranche wordt ook keihard geraakt. Minder mensen stappen in het vliegtuig. En dat betekent minder inkomsten. Maar echt op slot gaan de luchthavens niet. Veel mensen (vooral op social media) vinden het gek dat de horeca dicht moet en we met z'n allen wel mogen blijven vliegen. Maar, is dat ook gek?

Joris Melkert is docent Luchtvaarttechniek aan de Technische Universiteit Delft (TU Delft). Hij zegt dat er in de luchtvaart een laag coronarisico bestaat. ,,Ik ben geen viroloog dus ik houd een slag om de arm, maar ik kan wel stellen dat het risico laag is.”

Joris Melkert
Docent Luchtvaarttechniek Joris Melkert.

Begin dit jaar al protocol

,,Begin dit jaar is er al een coronaprotocol afgekondigd binnen de luchtvaart. Het is namelijk niet de eerste keer dat de luchtvaartbranche met een virusuitbraak te maken heeft. Het beruchte SARS-virus veroorzaakte in 2003 behoorlijk wat paniek, vooral in Azië.”

In dat protocol staat op de eerste plaats dat als je tot een kwetsbare groep behoort, je niet moet gaan vliegen. ,,Het is ook belangrijk om zoveel mogelijk online in te checken en ga niet onnodig in de rij staan als je eenmaal op het vliegveld bent.”

Dieptepunt in het voorjaar

Het dieptepunt van de coronacrisis in de luchtvaart waren de maanden maart, april en mei. ,,Toen zaten we op nog geen tien procent vliegcapaciteit”, zegt Melkert. ,,Nu zitten we ongeveer op 50 procent. Dat zal nog wel even zo blijven schat ik in.”

CBS laat flinke dalingen zien

Berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) laat zien dat de Luchtvaart wel degelijk hard getroffen is door de coronamaatregelen.

,,De omzet in de transportsector daalde in het tweede kwartaal van 2020 met ruim 21 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Bijna alle branches hadden te maken met omzetdalingen. Het vervoer van goederen en personen door de lucht en de dienstverlening voor de luchtvaart zijn het hardst getroffen door de coronacrisis. De post- en koeriersdiensten behaalden als enige in de transportsector meer omzet", dat meldt het CBS op basis van recente kwartaalcijfers.

qantas-vlucht-bestemming-nergens
Qantas verkocht vluchten naar nergens.

Qantas verkocht tickets naar nergens

Vorige maand stond op Dutch Cowboys het bericht dat de grootste Australische luchtvaartmaatschappij een hele slimme marketing truc heeft bedacht.

Qantas speelt daarmee in op de reisbehoeften van de Australiërs. Zij verkochten in september namelijk vliegtickets waarbij je een vlucht op 10 oktober naar 'nergens' kocht. De reis begon op de luchthaven van Sydney, waarna je met Qantas 7 uur lang vloog en weer landde op.... Sydney.

Melkert: ,,Het is mooi om te zien dat de behoefte om te vliegen bij mensen nog steeds aanwezig is, maar we moeten ons ook wel druk blijven maken over de milieuaspecten van dit soort acties van luchtvaartmaatschappijen."

Herfstvakantie komt er aan

Volgende week is het herfstvakantie in ons land. Volgens Melkert heeft dat geen invloed op het besmettingsrisico tijdens het vliegen. ,,De Luchtvaart is sowieso internationaal geregeld. Ons kabinet heeft er eigenlijk weinig invloed op."

Conclusie van Melkert is dat 'er geen grootschalige besmettingen zijn.' Hij denkt ook dat mensen een sleutelrol spelen in deze coronacrisis: ,,Als het voorkomt dan ligt dat vaak aan de mensen zelf. Gedrag van mensen is het allerbelangrijkste. Ik snap het sentiment van mensen wanneer ze de horeca met de luchtvaart vergelijken, maar je moet wel appels met appels blijven vergelijken."

Floyd Aanen

Floyd is journalist en al jarenlang als razende reporter werkzaam in de (landelijke) media. Daarnaast een passievolle podcastmaker en hij staat graag voor...