Nieuws30.11.2020

Dit zijn de gezondste steden van Nederland


De stad met het beste leefklimaat van Nederland is Groningen! Ingenieursbureau Arcadis onderzocht hoe het in 20 steden is gesteld met de ‘gezondheid van de stad’. Opvallend is dat de grootste steden van ons land ontbreken in de top 10. We komen Utrecht als eerste tegen, op plek 12. Nederlandse steden scoren wereldwijd gezien trouwens relatief goed als het gaat om gezondheid. Als je naar een gezonde stad wil verhuizen maar Groningen je letterlijk iets te ver gaat, dan kun je trouwens ook Nijmegen en Maastricht overwegen, de nummers 2 en 3 uit de lijst.

Gezondste steden van Nederland

De door Arcadis onderzochte 20 steden zijn beoordeeld op 5 onderdelen: mobiliteit, buitenruimte, milieu, gebouwde woonomgeving en gemeenschap. Daarvoor maakten de onderzoekers gebruik van informatie van onder andere het CBS, de GGD en het RIVM.

Dit is de ranglijst:

  1. Groningen
  2. Nijmegen
  3. Maastricht
  4. Almere
  5. Amersfoort
  6. Apeldoorn
  7. Emmen
  8. Terneuzen
  9. Breda
  10. Haarlem
  11. Leeuwarden
  12. Utrecht
  13. Eindhoven
  14. Arnhem
  15. Den Haag
  16. Enschede
  17. Amsterdam
  18. Tilburg
  19. Rotterdam
  20. Zaanstad

Groningen heeft een stevige koppositie want de nummers 2 en 3 volgen pas op enige afstand. Er is geen duidelijk verband aan te wijzen tussen de geografische ligging van de steden en hun plek op de ranglijst.

Dit is een gezonde stad

In het rapport wordt uitgebreid toegelicht wat de kenmerken van een gezonde stad zijn en op welke manier de lijst tot stand is gekomen.

Er is gekeken naar:

  • Gezonde gebouwde omgeving: ruim, hygiënisch, respect voor cultureel erfgoed
  • Gezonde mobiliteit: fietsvriendelijk, voetgangersvriendelijk, dekkend OV-netwerk en verkeersveilig
  • Gezonde buitenruimte: buitenspelen, groen in de stad, luwe plekken en zichtbaar groen
  • Gezond milieu: luchtkwaliteit, geluidsoverlast en hittestress
  • Gezonde gemeenschap: veiligheid, ontmoeting, verleiden tot bewegen

In alle 5 de onderzochte domeinen scoort Groningen een plek in de top 10 en in het domein ‘Gezonde gebouwde omgeving’ scoort de stad zelfs als beste van alle steden. ’Nieuwe’ stad Almere komt met 41 punten net één punt te kort voor de top 3. Amersfoort en Apeldoorn staan op een gedeelde vijfde plek met elk 42 punten. Rotterdam en Zaanstad delen met 70 punten de laatste plaats. Zaanstad scoort vooral slecht op het domein ‘Gezonde buitenruimte’ en Rotterdam op het domein ‘Gezonde gemeenschap’.

Groningers fietsen het meest

De lokale politiek in Groningen heeft al jaren veel aandacht voor de gezondheid van de stad. Al in de jaren 70 van de vorige eeuw werd er veel aandacht besteed aan de leefbaarheid van Groningen. Toen al werden automobilisten zoveel mogelijk geweerd uit de binnenstad. Daarnaast is er al jaren veel aandacht voor gezondheid van inwoners. Zo heeft de stad in het hoge noorden een ‘Healthy Ageing Visie. Bovendien wordt er nergens in Nederlandse steden zoveel gefietst als in Groningen.

Irene Boskma

Irene is tekstschrijver en blogger. Naast schrijven vindt ze het leuk om hard te lopen en de wereld rond te reizen. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land. Ze leest dan ook veel reisverhalen om inspiratie op te doen en schrijft graag haar eigen belevenissen op. Omdat ze vindt dat elke plek iets bijzonders heeft, reist ze voor Travelvalley overal naartoe. Ook in haar vrije tijd ontdekt ze graag de wereld en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.