Nieuws09.08.2018

Dit is de nieuwe Samsung Galaxy Note 9


De nieuwe Samsung Galaxy Note 9 moet alle voorgaande modellen doen verbleken. Het is bijna een standaard tekst, want het nieuwste toestel moet gewoon de beste zijn. Met minder nemen Samsung en de consumentenmarkt geen genoegen. Het is het toestel dat halverwege de zomer bijna als een zekerheid door Samsung wordt gepresenteerd. En voor wie het nog niet helemaal duidelijk is: De Note 9 is weer net beter dan de Galaxy S9. Het echte verschil is en blijft de ‘S Pen’. Onhandig misschien in het begin, zeker als dit nieuw voor je is, maar daarna kun én wil je niet meer zonder.

We gaan even een jaar terug in de tijd. In de Park Avenue Armory in New York lanceert Samsung de Galaxy Note 8. Dit is de grootste en meest geavanceerde smartphone van Samsung ooit. ‘Do Bigger Things’ was het moto en het toestel veegde in een keer alle ellende met z’n voorganger van tafel. Het flagship-toestel waarvan je je afvroeg of het hierna nog een keer beter kan. Genoeg reden om zo toch naar de nieuwe Note 9 te kijken. Is dit echt de overtreffende trap van de meest geavanceerde smartphone van Samsung ooit?

New_Note_9_Samsung
New_Note_9_Samsung

Samsung Galaxy Note 9

De Note 9 is met een 6.4 inch echt groot, zeker als je hem vergelijkt met een Galaxy S9. Samsung noemt het sleek elegance. We kunnen niet ontkennen dat het een fraai toestel is. In Nederland krijgen we 3 kleuren, Ocean Blue, Midnight Black en Lavender Purple. De Ocean Blue versie is sowieso de meest fraai uitvoering en heeft geheel ‘in style’ een gele S Pen die hem daardoor wat extra’s geeft.

Maar buiten het fraaie uiterlijk gaat het uit eindelijk om de prestaties en die mogen er wezen. De Note is uiteindelijk gemaakt voor dagelijks gebruik en heel eerlijk wil je dat het toestel en altijd voldoende battery-power heeft, meer dan voldoende geheugen en snel is als hij snel moet zijn. Gamers zullen dat laatste kunnen beamen.

Wat is allemaal nieuw aan de Note 9

De Galaxy Note 9 heeft een 4.000 mAh batterij. Dat is inderdaad de grootste batterij ooit in een Galaxy smartphone. De Note 9 komt met twee opslagopties, 128 en 512 GB intern geheugen. Met toevoeging van de microSD card kun je je geheugen zelfs boosten tot 1 Terrabyte.

De 10 nm processor maakt tot een zeer krachtige smartphone. Om deze kracht maar ook hittebron een beetje te laten afkoelen heeft de Galaxy Note 9 een zelf door Samsung ontwikkeld Water Carbon Cooling systeem.

Samsung_Galaxy_Note_9_geheugen
Samsung_Galaxy_Note_9_geheugen

De evolutie van de S Pen, het extraatje op de Note 9

De S Pen is kenmerkend voor de Note-serie. Ooit begonnen als een tool voor schrijven en tekenen en inmiddels ook een extern device wat je als afstandsbediening (dankzij Bluetooth Low-Energy) kunt gebruiken bij het maken van selfies en andere foto-fun. Developers krijgen later dit jaar de optie om de BLE-functionaliteiten te integreren in eigen applicaties.

Wat maakt de Note 9 verder speciaal

Meest opvallend is toch de grote 6.4 inch Super Amoled Infinity Display (resolutie 1440 x 2960 pixels) wat de grootste edge-to-edge display is van alle Notes tot nu toe (0,1-inch groter dan die van zijn voorganger). Je vraagt je echt af met een dergelijk hoogwaardig scherm met deze afmetingen wat een Tablet voor onderweg nog gaat toevoegen. Goed zo’n Tablet is wel groter maar onderweg bijv. Netflix kijken op deze Note 9 is prima te doen.

Fortnite tijdelijk Samsung Galaxy exclusive

Het scherm wordt ondersteund door AKG stereo speakers met Dolby Atmos. Fortnite gamers zullen ook blij zijn want de razend populaire game Fortnite voor Android is tijdelijk exclusief (4 dagen) beschikbaar op de Galaxy Note 9 (en Galaxy S8 en S9). Op de Note 9 krijgen ze als extraatje ook nog een speciale Galaxy-skin. Daarna zal het spel ook voor andere Android-gebruikers te spelen zijn. Fortnite is overigens niet beschikbaar in de Google Play Store en kan alleen worden gedownload via de site van Epic Games. Samsung gebruikers krijgen exclusief een melding wanneer het spel voor hen beschikbaar is.

Nieuwe cameratechnologie voor de Note 9

Was de camera voor de Galaxy S9 echt al geweldig, met de Note 9 gaat Samsung net weer een stukje verder dankzij nieuwe functionaliteiten.

Nieuwe intelligente software zorgt ervoor dat de camera beelden kan analyseren. Denk aan achtergronden en onderwerpen ergens in het beeld van de camera. Deze beelden worden verdeeld in twintig categorieën. Op basis van een specifieke categorie optimaliseert de camera nu automatisch de foto. Samsung noemt het resultaat verbluffend maar gelukkig is deze functie ook weer uit te zetten als je als fotograaf liever zelf beslist waar je de focus van de foto op wilt hebben.

Handig is de foutdetectie-functie want lang niet altijd ziet iedereen na het maken van een foto of deze wel oké is. Denk bijv. aan knipperende en dichte ogen. De Note 9 herkent dit onmiddellijk en laat het je het via een ‘pop-up’ weten. Dit gebeurt ook als het beeld wazig is, er iets op de lens zit of als een achtergrondlicht de kwaliteit van het beeld vermindert. Het resultaat is dat je een nieuwe foto kunt maken. Zeker voor hen die wat minder ervaren zijn met het nemen van foto’s een prima oplossing.

Samsung claimt dat de camera op de Galaxy Note 9 op dit moment de beste op de markt is. De ruisonderdrukking gaat hand in hand met een Dual Aperture lens die zich net als het menselijk oog aanpast aan de lichtomstandigheden aan.

Het verschil zit dus vooral in de software want de Note 9 beschikt net als zijn voorganger over een dubbele 12-megapixelcamera, waarbij één camerasensor is voorzien van een telelens waarmee je tot 2 keer optisch kan inzoomen. Aan de voorzijde zit een 8-megapixel frontcamera voor het maken van selfies.

Samsung DeX, je Note als laptop

Door Samsung DeX kun je je Note 9 met een HDMI adapter koppelen aan een groter scherm waardoor je kunt werken alsof het een PC is. De Galaxy Note 9 kun je ook als trackpad gebruiken.

Galaxy Note en verder

De Note 9 kan tevens fungeren als een afstandsbediening voor het volledige Samsung ecosysteem van apparaten en diensten. Via SmartThings kun je verbonden apparatuur bedienen en gebruik maken van bijv. Spotify en het synchroniseren van je playlists en podcasts via de Note 9, Galaxy Watch en Smart TV.

Verkrijgbaar vanaf 24 augustus

De Galaxy Note 9 is vanaf 24 augustus verkrijgbaar. Er zijn twee varianten. Een versie met 128 GB geheugen die begint bij 999 euro. Een versie met 512 GB gaat je met 1.249 euro flink wat meer kosten. Verder biedt Samsung zoals altijd een pre-ordervoordeel voor snelle beslissers en geeft korting als je je oude smartphone inlevert.

Note_9_Samsung
Note_9_Samsung
Henkey
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

Verder lezen over Samsung

Samsung maakt van zijn Galaxy Ring een dieetcoach

Samsung staat op het punt om een geheel nieuwe tak van sport aan te boren: slimme ringen. Helemaal nieuw is het niet, want het apparaat lijkt erg op een smartwatch, maar dan in een kleinere vorm, maar het is wel een nieu...

Gadgets21.03.2024

Samsung maakt van zijn Galaxy Ring een dieetcoach

​Zijn er telefoons die beter zijn dan de iPhone 15 Pro?

De telefoons van Apple worden vaak gezien als een soort heilige graal van telefonie. Hoewel de toestellen zeker hun voordelen hebben, is het niet per definitie zo dat Android-toestellen minder goed zijn. Regelmatig hebbe...

Mobile07.03.2024

​Zijn er telefoons die beter zijn dan de iPhone 15 Pro?

Samsung Galaxy S24 Ultra review: AI is een heel gave bijzaak

Samsung Galaxy S24 Ultra is de ultieme telefoon van Samsung. Dat is tenminste wel wat het als vlaggenschip zou moeten zijn. Is Samsung erin geslaagd om inderdaad met een toestel te komen dat zowel iets nieuws brengt als...

Mobile29.02.2024

Samsung Galaxy S24 Ultra review: AI is een heel gave bijzaak

Samsung Galaxy S24-serie verbreekt verkooprecords

De Samsung Galaxy S24 Ultra, de Galaxy S24+ en de Galaxy S24 zijn sinds 25 januari verkrijgbaar in de winkels. De grote populariteit van deze nieuwe toestellen blijkt uit de eerste cijfers, met een opvallende groei van 5...

Mobile02.02.2024

Samsung Galaxy S24-serie verbreekt verkooprecords

​Samsung introduceert Galaxy S24 series en ‘Galaxy AI’

Samsung heeft in San Jose zijn nieuwe smartphones Galaxy S24, S24+ en S24 Ultra aangekondigd. De toestellen zijn vooral doordrongen van AI-opties, al zijn er ook andere mogelijkheden die het een interessant nieuw vlaggen...

Mobile17.01.2024

​Samsung introduceert Galaxy S24 series en ‘Galaxy AI’

​Samsung Galaxy S24: dit zijn de meest hardnekkige geruchten

Volgende week op 17 januari kondigt Samsung naar alle waarschijnlijkheid de nieuwe S24-reeks aan. Het hypet al een tijdje vooral de AI die naar Galaxy komt, waaronder met een tv-reclame. Het maakt het heel mysterieus, ma...

Mobile12.01.2024

​Samsung Galaxy S24: dit zijn de meest hardnekkige geruchten

CES2024: Samsung toont het foldable scherm 2.0

In Las Vegas is de CES in alle hevigheid losgebarsten. Samsung is daar natuurlijk ook aanwezig en op de eerste dag heeft de Koreaanse fabrikant meteen uitgepakt. Nee, nog geen ‘Unpacked’ party voor nieuwe smartphones...

Mobile10.01.2024

CES2024: Samsung toont het foldable scherm 2.0

​Samsung: De toekomst van de smartphone vouwt een andere kant op

CES 2024 is in volle gang en waar we gisteren al bespraken dat het het tijdperk gaat worden van doorzichtige televisies (althans, waarschijnlijk eerst vooral voor beurzen en presentaties), zien we ook dat Samsung plannen...

Mobile09.01.2024

​Samsung: De toekomst van de smartphone vouwt een andere kant op