Nieuws12.09.2016

De impact van te weinig slaap op de werkvloer


Stop met snoozen

Steeds bewuster worden we van het belang van een gezonde levensstijl. We eten gezonder en bewegen meer. Maar het belang van een goede nachtrust zien we nog wel eens over het hoofd. Opvallend eigenlijk want slaap is minstens net zo belangrijk.

Op de werkvloer

Ook werknemers en werkgevers zijn zich vaak niet bewust van de effecten van slaapproblemen op de werkvloer. Uit een recent onderzoek van Zilveren Kruis blijkt zelfs dat 1 op de 6 werknemers te maken heeft met slaapproblemen. En bijna tweederde van de mensen met slaapproblemen, functioneren om die reden soms minder goed.

Te weinig slaap

De impact van te weinig slaap wordt dus vaak onderschat en ook over de gevolgen denken we niet na. Werknemers die hinder ondervinden van slaapproblemen hebben last van concentratieproblemen (59 procent) en zelfs het maken van fouten (25 procent).

Bespreekbaar

Maar ondanks dat slaapproblemen nadelige effecten hebben op het dagelijks functioneren, maakt men dit maar zelden bespreekbaar op het werk.

Tip: Stop met snoozen

Een van de dingen die je in ieder geval moet doen, om ervoor te zorgen dat je de kwaliteit van jouw nachtrust een impuls geeft: stoppen met snoozen.

Els van der Helm, slaapconsultant: “Natuurlijk wakker worden is het fijnst voor je hersenen, zonder een alarm. Dit is uiteraard niet voor iedereen een realistische optie, maar in mijn workshops geeft maar liefst 80 procent van de deelnemers aan dat ze snoozen (als je je alarm meerdere keren af laat gaan in plaats van direct op te staan). Dit heeft een directe impact op de kwaliteit van de slaap. Ik raad daarom aan om te stoppen met snoozen en in plaats daarvan je dag meteen actief te starten.”