Nieuws21.06.2019

De eerste hittegolf van 2019 komt eraan! 10 tips om je hoofd koel te houden


Tropische temperaturen verwacht deze week

Het kan je niet zijn ontgaan: de komende week wordt het warm. In het oosten en zuiden van het land is de kans op een hittegolf dan ook groot. Vanaf morgen vliegt de temperatuur omhoog en in Limburg kan het kwik dan al de 30 graden aantikken. De meteorologen voorspellen dat de kans groot is dat de warmte zeker een week aanhoudt. In de loop van volgende week kan de temperatuur in het zuiden zelfs oplopen naar 35 graden. Dat wordt zweten!

Houd je hoofd koel met deze tips

Zit je nog ruim in je vrije dagen? Dan is het niet verkeerd om deze week een snipperdag in te plannen en ergens aan het water te gaan liggen. Wij geven je 10 tips om het hoofd in deze warme periode koel te houden!

1. Chill out

Regel 1 in de hitte: maak je niet te druk! Zodra de temperaturen boven de 30 graden komen is het verstandig om alles iets rustiger aan te doen. Dus houd je hoofd letterlijk en figuurlijk koel en vermijd zware (lichamelijke) inspanning tussen 12u en 16u. In Spanje houden ze tenslotte niet voor niets siësta!

2. Water, water, water

Natuurlijk weten we allemaal dat veel water drinken goed is voor ons lijf, maar met de hitte van komende week is het zeker verstandig om minimaal 2 liter water per dag te drinken. De kans op uitdroging is namelijk een stuk groter als het zo warm en zonnig is. Moet je de auto of het OV in? Zorg ervoor dat je altijd een fles water bij je hebt.

3. Zon, zee en strand

In het verlengde van water drinken, is het met tropische temperaturen ook heerlijk om buiten in het water de verkoeling op te zoeken. Heb je een meer, zee of zwembad in de buurt? Neem lekker een duik, desnoods aan het einde van de werkdag. Aan de kust is het bovendien al snel een paar graden koeler, wat heel fijn is met de voorspelde hitte.

4. Koop nu nog een airco of ventilator

Had je je vorig jaar nog zó voorgenomen om niet tot het laatste moment (wanneer het echt warm wordt) te wachten met de aanschaf van een airco, de kans is groot dat je nu toch weer op zoek moet gaan. Koop dit weekend nog een airco of ventilator, zodat je medio volgende week niet hoeft te vechten om het laatste exemplaar. Wij zagen trouwens dit stylish exemplaar bij HEMA voorbijkomen. Waarschijnlijk vliegt het de winkels uit, maar niet geschoten is altijd mis natuurlijk.

5. Steek die BBQ maar aan

Warm weer staat ook synoniem voor een BBQ en ijsjes toch? Omdat het ’s avonds iets afkoelt en toch nog lekker warm is, gaat de BBQ bij veel Nederlandsers weer aan. Inslaan dus, die briketten en alle andere benodigdheden.

Kaarsen erbij op tafel? Dat is misschien een slecht idee….

6. Voer een tropenrooster in

Misschien moet je dit wel even met je baas overleggen, maar een tropenrooster is ontzettend fijn in de warmte. Het is natuurlijk lekker om vroeg te beginnen zodat je bijvoorbeeld halverwege de middag af kunt koelen op het strand of aan een zwembad. En, we hebben het al eerder gezegd, een vrije dag inplannen is een welverdiende luxe met tropische temperaturen toch?

Zijn opblaasartikelen eigenlijk nog steeds een beetje hip?

7. Smeren kun je leren

We weten allang dat bakken in de zon niet goed is voor onze huid. Daarom raden we je aan om de komende dagen goed te blijven smeren. Met een goede zonbescherming ben je beschermd tegen de straling van de zon. Hoe hoger de factor, hoe beter. Smeer minimaal met factor 30. Lees op de website van KWF Kankerbestrijding meer over het gebruik van zonnebrandcrème.

8. Check alle weerapps

Je bent een Nederlander of je bent het niet toch? Wij houden ervan om continu de weersvoorspellingen in de gaten te houden. Dus download al die weerapps maar weer om te kijken waar je het beste in de zon kunt zitten. Of check waar het een stuk koeler is als je de warmte het liefst ontvlucht.

9. Zoek de airco op

Ben je geen liefhebber van de warmte? Duik een winkelcentrum in of ga langs bij familie of vrienden met airco. Zelfs als je wel een zonaanbidder bent kan het fijn zijn om even de verkoeling op te zoeken in bijvoorbeeld de supermarkt. Heb je goed werkende airco thuis of op kantoor? Lucky you!

10. Klaag over de hitte

Nederlanders checken niet alleen graag de weersvoorspellingen (zie 8), maar klagen ook heel graag over het weer. Of het nu warm, koud, zonnig, guur of tropisch is: klagen over het weer mag altijd.

Vergeet niet te genieten van de warmte, voor je het weet klaag je weer over regen en kou ;-)!

Irene Boskma

Irene is tekstschrijver en blogger. Naast schrijven vindt ze het leuk om hard te lopen en de wereld rond te reizen. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land. Ze leest dan ook veel reisverhalen om inspiratie op te doen en schrijft graag haar eigen belevenissen op. Omdat ze vindt dat elke plek iets bijzonders heeft, reist ze voor Travelvalley overal naartoe. Ook in haar vrije tijd ontdekt ze graag de wereld en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.