Nieuws23.08.2019

De Amazone staat in brand en daarover wordt veel gedeeld op social media


Het kan je bijna niet zijn ontgaan: de grote branden in de Braziliaanse Amazone. Ook op social media wordt hierover veel gedeeld, met onder andere de hashtag #PrayForTheAmazonia. Van politici tot BN’ers en Hollywoodsterren, online worden massaal zorgen geuit over de enorme branden. Dat is niet heel vreemd, want nooit eerder waren er zoveel branden in de Amazone, zelfs 84% meer in vergelijking met vorig jaar.

Longen van de aarde

Het Amazonegebied heeft niet voor niets de bijnaam ‘de longen van de aarde’ gekregen. Het is het grootste regenwoud ter wereld. Meer dan een vijfde van het Amazonewoud is al ontbost. Bosbranden zijn er niet ongewoon, ieder jaar is er een brandseizoen in de droge periode. Toch blijkt het dit jaar heel extreem te zijn. De meeste branden zijn aan de randen van de Amazone te vinden. Daar is meer landbouw en wonen de meeste mensen. Soja- en veeboeren branden vaak een deel van het woud aan de rand af zodat ze daar landbouwgrond van kunnen maken.

Het verdwijnen van de bossen door de grote branden heeft veel gevolgen: de koolstof die in de lucht komt is slecht voor de gezondheid en opwarming van de aarde. Bovendien heeft het een enorme impact op de flora en fauna in het gebied en de inheemse stammen die er leven. De kans op overstromingen neemt toe doordat er minder bomen zijn die water vasthouden.

Kritiek op president

Jair Bolsonaro, de president van Brazilië, wil commercieel maximaal profiteren van de Amazone door er bijvoorbeeld meer mijnbouw en landbouw toe te staan. “Bolsonaro gooit Amazone in de uitverkoop” zegt Greenpeace. En de president zelf? Die wijst alle verantwoordelijkheid af en legt de schuld van de branden zelfs bij milieuorganisaties neer. Zij krijgen minder subsidie en volgens de president zijn de branden een vorm van protest. In buitenlandse media wordt hiervan schande gesproken en ze wakkeren het vuurtje op social media alleen maar verder aan (pun intended).

#SaveTheAmazon en #Amazonfire zullen we voorlopig nog wel even voorbij zien komen. Bovendien zagen we op Twitter regelmatig #belBolsonaro voorbijkomen, wat bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken niet onopgemerkt is gebleven. Het Wereld Natuur Fonds is een noodactie gestart.