Nieuws25.07.2017

Daten op basis van DNA: op Lowlands wordt het getest


Je kunt op allerlei manieren daten: gewoon naar de kroeg gaan, online daten of speeddaten. Maar volgens onderzoekers liggen er ook mogelijkheden te wachten op gebied van het matchen van DNA-profielen. Genetische tegenpolen vinden elkaar blijkbaar aantrekkelijk en dat is met name op basis van geur. Het lastige is alleen dat we vaak deodorant of parfum dragen en daardoor de ander helemaal niet meer zo goed kunnen ruiken. We beïnvloeden dit te veel met geuren, waardoor je dus zomaar de liefde van je leven mis kunt lopen. Wie weet stoot jij namelijk de ander wel af met je favoriete parfum.

Onderzoek tijdens Lowlands

Het Leids Universitair Medisch Centrum gaat nu op Lowlands een onderzoek uitvoeren om te testen of DNA-dating dan misschien werkt. Proefkonijnen kunnen daar via een wattenstaafje in de mond een stukje DNA achterlaten en een korte vragenlijst invullen. Zowel stelletjes als vrijgezellen mogen meedoen. Iedereen die meedoet moet echter wel een maand op de uitslag wachten. Na een maand hoor je als stel of je een goede match bent op basis van je DNA en de singles krijgen contactgegevens van de perfecte match. Het DNA zelf wordt vernietigd en de onderzoekers beloven om vertrouwelijk om te gaan met alle gegevens.

Lowlands is als locatie gekozen omdat daar getest kan worden op een groot publiek; niet zozeer omdat de bezoekers van het festival na eenpaar dagen niet meer zo fris ruiken. Natuurlijk gaat het uiteindelijk om meer aandacht voor DNA-onderzoek.

Is hij of zij de ware? Het zit in je DNA!
Is hij of zij de ware? Het zit in je DNA!

© Rido – Fotolia.

Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en editor in chief van Travelvalley. Ze schreef ook de boeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen. E-mail: marloes@travelvalley.nl