Nieuws03.11.2021

CO2 reductie door goederenvervoer per hyperloop


Elke dag 1.100 minder vrachtwagens op de A4 in 2030

Als er tussen Noord- en Zuid Holland een hyperloop netwerk voor goederenvervoer gerealiseerd zou worden, dan levert dat voor het Nederlandse milieu een forse CO2 reductie op. Dat blijkt uit het haalbaarheidsonderzoek ‘Cargoloop Holland’ van Hardt Hyperloop in samenwerking met Antea, Balance, Royal HaskoningDHV en SCenergy binnen het Hyperloop Development Program. Behalve de lagere CO2-uitstoot zorgt de hyperloop ook voor een positie effect op de logistieke sector. Bovendien zullen dagelijks 1.100 vrachtwagens minder over de A4 rollen, waardoor de huidige capaciteit van de infrastructuur beter benut kan worden en extra capaciteit voor ander vervoer beschikbaar komt.

Regionale hyperloop kost 1,5 miljard

Klinkt goed, zeker in de tijd dat de hele wereldtop in Glasgow bij elkaar aan tafel zit om tot overeenstemming te komen welke maatregelen genomen moeten worden om de uitstoot van CO2 de komende 20 jaar met 30 tot 50 procent, wereldwijd, terug te dringen.

Uiteraard hangt er een stevig prijskaartje aan de ontwikkeling van een regionaal hyperloop netwerk, tussen Noord- en Zuid Holland. De kosten voor het project worden geraamd op zo’n 1,5 miljard euro. De vraag is natuurlijk wel hoe accuraat die ramingen zijn. Doorgaans blijken de daadwerkelijke kosten van infrastructuur projecten achteraf altijd een stuk hoger uit te vallen, maar dat is natuurlijk koffiedik kijken. Feit is dat er de afgelopen jaren in die regio veel meer geld gestoken is in de uitbreiding van bestaande infrastructuur dan de 1,5 miljard die de initiatiefnemers van het hyperloop project denken nodig te hebben.

Volgens de berekeningen van de studie kan de hyperloop over een periode van 30 jaar 600.000 ton minder uitstoot realiseren. Daarbij is ook rekening gehouden met de impact van de aanleg van de infrastructuur en bijbehorende hubs.

Economische voordelen

Een ander voordeel, zo stelt Dominik Härtl van Hardt Hyperloop, is de extra werkgelegenheid die de ontwikkeling en realisatie van het hyperloop netwerk met zich meebrengt. “De industrie krijgt een flinke boost en het biedt werkgelegenheid aan minstens 13.000 mensen. Samen met de CO2-reductie en verbeterde en betrouwbare transporttijden die we met dit project kunnen realiseren, maakt dat de hyperloop een hele goede investering.” Hardt leidde de Cargo-hyperloop Holland-studie.

Hardt pleit in zijn studie voor de aanleg van de volledige Cargo-hyperloop Holland-corridor. Alleen zo kan het volledige potentieel aan economische voordelen benut worden. “Door de logistieke processen dusdanig te optimaliseren en door hyperloop transportdiensten te introduceren, kan het project ongeveer 3,2 miljard euro voordeel opleveren. Uit een vergelijking van de baten en kosten blijkt dat het project een netto contante waarde van bijna 2 miljard euro en een verhouding baten/kosten van 2,62 heeft. Dat is heel hoog voor projecten in de vervoersinfrastructuur projecten. Die baten zouden nog hoger kunnen uitvallen wanneer binnen dezelfde infrastructuur passagiers worden vervoerd”, aldus Hart.

Voor nu zijn het allemaal nog ideeën die op papier staan. De komende tijd zal moeten blijken of er voldoende draagkracht, ook financieel, voor het project gevonden kan worden. Mocht dat lukken en het hyperloop project inderdaad van de grond komen, dan zou dit wel eens een van de eerste hyperlooproutes ter wereld kunnen zijn.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over Innovatie

De Atlas-robot van Boston Dynamics is onherkenbaar geworden

Boston Dynamics heeft zijn nieuwe Atlas-robot geïntroduceerd en die ziet er heel anders uit dan zijn voorganger. Vooral het gezicht is een wereld van verschil.

Technology18.04.2024

De Atlas-robot van Boston Dynamics is onherkenbaar geworden

Facelift of faceswap?
SAP opent een experience center dat volledig is gericht op AI

SAP Labs France, een SAP-dochteronderneming die zich bezighoudt met R&D-activiteiten, kondigt de opening aan van haar Customer Experience Center in het Zuid-Franse technologiepark Sophia Antipolis.

Technology17.04.2024

SAP opent een experience center dat volledig is gericht op AI

​Opmerkelijk: Amazon stopt met zijn kassaloze supermarkt

Het was een video die volledig viral ging, en terecht: Amazons kassaloze supermarkten. Nu lijkt het daar echter op terug te komen. Het verwijdert de Just Walk Out-technologie uit de Fresh-supermarkten in de Verenigde Sta...

Technology03.04.2024

​Opmerkelijk: Amazon stopt met zijn kassaloze supermarkt

Pacemaker-batterijen nooit meer vervangen dankzij je eigen lijf

Als je een pacemaker hebt, dan ben je niet na één operatie klaar. Je moet regelmatig opnieuw onder het mes, namelijk om de batterij van het essentiële apparaat te vervangen. Daar komt in de toekomst mogelijk veranderi...

Technology01.04.2024

Pacemaker-batterijen nooit meer vervangen dankzij je eigen lijf

​Amazon introduceert app op met je handpalm te betalen

Het is geen waarzegger: Amazon introduceert een app waarmee je hand wordt gelezen. Niet om te bepalen hoe lang je levenslijn is, maar wel om vast te stellen hoe hoog je banksaldo is. Of nou ja, of het genoeg is om de bet...

Technology29.03.2024

​Amazon introduceert app op met je handpalm te betalen

De grootste hyperloop van Europa ligt in Nederland

Het is 420 meter lang en daarmee de langste hyperloop van Europa. We hebben het over het gloednieuwe European Hyperloop Center in Veendam. Het is te vinden bij Husa Logistics en kostte 7,5 miljoen euro om te bouwen. Spec...

Technology28.03.2024

De grootste hyperloop van Europa ligt in Nederland

OpenAI introduceert AI in Hollywood: vrees acteurs dichterbij

Eén van de redenen dat vorig jaar zoveel acteurs en scenarioschrijvers in Hollywood staakten, was de angst voor AI. Computergemaakte mensen kunnen immers veel engere stunts doen, hoeven niet te worden betaald en zijn al...

Technology24.03.2024

OpenAI introduceert AI in Hollywood: vrees acteurs dichterbij

And so it begins
​Eerste mens met Neuralink gamet uren achtereen met zijn brein

Hij is volledig verlamd, maar kan schaakstukken verplaatsen via de computer zonder een muis of scherm aan te raken. Het is de 29-jarige Noland Arbaugh, een naam die geschiedenis heeft geschreven. Niet helemaal door zijn...

Technology21.03.2024

​Eerste mens met Neuralink gamet uren achtereen met zijn brein