Chinese fabrieken in Shenzen weer in COVID-lockdown

Chinese fabrieken in Shenzen weer in COVID-lockdown

Vorig artikel Volgend artikel

Terwijl bij ons het aantal corona besmettingen al geruime tijd geen graadmeter meer zijn voor contact beperkende maatregelen, blijven ze daar in China heel anders over denken. Bewijs daarvoor is het feit dat de regio Shenzen naar aanleiding van enkele tientallen nieuwe COVID-19 besmettingen weer verplicht in lockdown gegaan is. Dit betekent dat onder andere de op een na grootste fabriek van Foxconn weer op z’n gat ligt. De lockdown is opgelegd omdat in de regio 60 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd zijn. En dan te bedenken dat daar ongeveer eveneveel mensen wonen en werken als in heel Nederland: ruim 17 miljoen. Die worden de komende dagen allemaal verplicht getest.

Gevolgen voor Apple en Samsung

Het is natuurlijk niet de eerste keer dat de productie bij fabrieken in China tot stilstand komt vanwege de corona pandemie. Het feit dat Foxconn nu weer dicht moet – voor hoe lang is nog niet bekend – zal met name ook de productie van Apple en Samsung treffen. Foxconn heeft bekend gemaakt dat de lockdown in eerste instantie de productie in haar fabrieken in Longhua en Guanlan treft.

In de regio hebben ook diverse andere fabrikanten kantoren en productiefaciliteiten. Onder andere Huawei, Oppo en Tencent. Welke gevolgen de nieuwe lockdown voor deze bedrijven heeft, is nog niet bekend.

Streng coronabeleid

Het is geen nieuws dat China een extreem streng coronabeleid heeft. Daarmee is het land met 1,4 miljard inwoners erin geslaagd om het aantal besmettingen en overlijdens binnen de perken te houden. Volgens de officiële cijfers telt China sinds het begin van de pandemie nu net iets meer dan 115.000 besmettingen en ruim 4600 overlijdens.

Daarbij moet natuurlijk wel in ogenschouw genomen worden dat China niet het meest open en vrije land is waar het gaat om de informatievoorziening naar de buitenwereld.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...