Nieuws14.04.2019

Bierconsumptie in Nederland is toegenomen in 2018


Vooral alcoholvrij- en speciaalbier worden meer gedronken

Uit cijfers van Nederlandse Brouwers blijkt dat er in ons land in 2018 flink meer bier is gedronken. Vooral de verkoop van alcoholvrij bier zit in de lift, dit steeg met meer dan 30 procent. Ook speciaalbier drinken we nog steeds graag, hiervan werd ruim 10 procent meer verkocht. Het onderzoek laat zien dat het assortiment aan laag-alcoholische speciaalbieren groter wordt.

<em>Bron: Cijfers van Nederlandse Brouwers<\/em>
Bron: Cijfers van Nederlandse Brouwers

Populariteit alcoholvrij bier blijft toenemen

De consumptie van alcoholvrij bier neemt al jaren flink toe. Sinds 2010 is dit zelfs vervijfvoudigd. Cees-Jan Adema, directeur Nederlandse Brouwers, vertelt hierover: “Na al een aantal jaren dubbele cijfers in de plus zou je misschien denken dat de groei wel een keer wat stabiliseert, maar we zien juist een ongekende versnelling met deze stijging van 32,4 procent.” Als je kiest voor een 0.0 biertje is je keuze ook groter, want het aanbod is steeds ruimer. Zelfs in de supermarkt kun je al kiezen uit verschillende soorten van diverse merken. Inmiddels is 1 op de 20 biertjes die gedronken worden alcoholvrij.

Steeds meer speciaalbieren, ook laag-alcoholische zijn in trek

Speciaalbieren worden al jaren meer gedronken en ook in 2018 nam de consumptie ervan toe met dik 10 procent. De keuze is enorm en daarom vinden de meeste consumenten wel een speciaalbiertje dat in de smaak valt. Door de opkomst van lokale brouwerijen stijgt de verkoop van streekbieren. Nog een voordeel van het grote aanbod aan speciaalbieren, is de mogelijkheid om deze te combineren met eten. Naast wijn-spijs combinaties, zijn nu ook bier-spijs combinaties in opkomst.

Nederlandse Brouwers voorspelt dat de trend van bewust genieten hard gaat doorzetten en er meer 0.0 verkocht wordt, maar ook speciaalbieren met weinig alcohol. Adema: “We zien ook steeds meer aanbod van alcoholvrije en laag-alcoholische speciaalbieren. Van 0.0 bockbier en IPA, tot weizeners en session IPA rond de 3%. Het wordt voor de consument steeds leuker en gemakkelijker om in die categorie lekkere bieren te proeven. Dit sluit aan bij zowel de trend van het steeds verantwoorder omgaan met alcohol en de dalende alcoholconsumptie, als de populariteit van speciaalbier.”

Grootste bierdrinkers ter wereld

Ondanks dat de consumptie van bier in Nederland stijgt, zijn we niet de grootste bierdrinkers ter wereld. In Tsjechië wordt per hoofd van de bevolking het meeste bier gedronken, gemiddeld 143,3 liter per jaar (in 2017). De Tsjechen voeren deze lijst al meer dan 25 jaar aan. Nederland komt niet in de top 10 voor, je vindt ons land pas op plek 24, met gemiddeld 69,8 liter per hoofd van de bevolking. Onze zuiderburen staan zelfs nog iets lager, België eindigde op plek 27. De top 5 van grootste bierdrinkende landen zag er in 2017 als volgt uit:

1. Tsjechië

2. Namibië

3. Oostenrijk

4. Duitsland

5. Polen

Biermarkt in Nederland steeds groter

In totaal steeg de biermarkt in Nederland met 2,8 procent. Die stijging is vooral te danken aan de eerder genoemde populariteit van 0.0 bier en (laag-alcoholische) speciaalbieren. De export van ons eigen bier nam ook toe. Cees-Jan Adema licht toe: “Ons bier wordt ook in het buitenland gewaardeerd. Van oudsher, als typisch Nederlands, hoogwaardig product. Maar ook als toonbeeld van innovatie en nieuwe smaken. Een combinatie die past bij mondiaal toenemende belangstelling voor speciaalbier.”

Irene Boskma

Irene is tekstschrijver en blogger. Naast schrijven vindt ze het leuk om hard te lopen en de wereld rond te reizen. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land. Ze leest dan ook veel reisverhalen om inspiratie op te doen en schrijft graag haar eigen belevenissen op. Omdat ze vindt dat elke plek iets bijzonders heeft, reist ze voor Travelvalley overal naartoe. Ook in haar vrije tijd ontdekt ze graag de wereld en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.

Verder lezen over Food

Zo haal je magnesium uit je voeding

Ben je wat meer aan het sporten, heb je last van je zenuwen of wil je gewoon bijdragen aan een goede gezondheid? Dan is magnesium uit voeding een essentieel mineraal om je lijf te helpen.

Lifestyle17.06.2024

Zo haal je magnesium uit je voeding

De drie meest bedenkelijke ‘kwaliteiten’ van comfortfood!

Comfortfood is ultrabewerkt voedsel waarvan de verschillende ingrediënten zo op het oog nauwelijks nog te herkennen zijn. Gebruikte ingrediënten zijn doorgaans op een industriële wijze opgewerkt om bepaalde wenselijke bestanddelen of structuren te verkrijgen.

Online14.06.2024

De drie meest bedenkelijke ‘kwaliteiten’ van comfortfood!

Hoe crashdiëten en light-producten averechts lijken te werken

Light-producten zijn tegenwoordig nauwelijks meer weg te denken uit ons voedselassortiment. Bepaalde voedingsmiddelen worden tegenwoordig gezoet met laagcalorische kunstmatige zoetstoffen ter vervanging van het hoogcalorische suiker.

Nieuws13.05.2024

Hoe crashdiëten en light-producten averechts lijken te werken

Geen alternatieven voor gezond eten, weinig snoepen en regelmatig bewegen
Douwe Egberts oudste spaarprogramma van Nederland wordt 100 jaar

Heerlijk om in dit techno tijdperk even een berichtje te maken over een 100-jarig fenomeen. Gisteren was het namelijk precies 100 jaar geleden dat Douwe Egberts haar legendarische spaarprogramma lanceerde. Het sparen van...

Coffee corner05.03.2024

Douwe Egberts oudste spaarprogramma van Nederland wordt 100 jaar

KLM zet AI in tegen voedselverspilling

KLM zorgt ervoor dat ze aan boord van vliegtuigen minder voedsel verspillen door het toepassen van kunstmatige intelligentie. AI-programma’s stellen de vliegmaatschappij in staat beter te voorspellen hoeveel passagiers...

Nieuws07.02.2024

KLM zet AI in tegen voedselverspilling

Domino’s DxB: een e-bike met ingebouwde pizza-oven

Domino’s blijft innoveren en nieuwe manieren bedenken voor maaltijdbezorging. De volgende stap is Domino’s DxB, een e-bike die speciaal is ontwikkeld om kwaliteit en warmte te waarborgen tijdens het bezorgen van pizz...

Gadgets16.01.2024

Domino’s DxB: een e-bike met ingebouwde pizza-oven

Het is wel nog een demo-model
HelloFresh en Nierstichting gaan voor minder zout

HelloFresh is een populaire maaltijd bezorgservice, vooral bij werkende millennials. Elke week een doos met een aantal kant en klare ingrediënten en de bijbehorende recepten. Kruiden, zoals zout en peper, moet je zelf t...

Nieuws19.09.2023

HelloFresh en Nierstichting gaan voor minder zout

Volkswagen verhoort curryworst smeekbedes

Iets meer dan twee jaar geleden besloot Volkswagen dat het tijd was om de bedrijfskantine van het bedrijf te ontdoen van vlees. Een van de populairste lunchsnacks wat nota bene de Volkswagen Curryworst. Inderdaad, een wu...

Nieuws31.08.2023

Volkswagen verhoort curryworst smeekbedes