Nieuws13.03.2021

Bang zijn voor het getal 13: sommige mensen haten deze dag elke maand weer


Het bijgeloof rondom vrijdag de 13e kennen we allemaal wel. Voor veel mensen is dit nog steeds een dag waarop ze liever binnenblijven. Terwijl iedereen weet dat de meeste ongelukken in huis gebeuren hè. Just saying. Vandaag is het geen vrijdag de 13e, dat is het pas weer op 13 augustus. Maar voor mensen die lijden aan triskaidekafobie is alles waar het getal 13 in voorkomt, onheilspellend. Nu denk je misschien dat dit toch wel heel zeldzaam moet zijn? Het komt veel vaker door dan je denkt. Wij vertellen je er meer over.

Angst voor het getal 13

Het is dus een serieuze angst: bang zijn voor het getal 13. In veel culturen en landen wordt het getal angstvallig vermeden. Zo hebben de meeste hotels geen hotelkamer met nummer 13, in de Verenigde Staten ‘ontbreekt’ de 13e verdieping in een gebouw vaak en het is zoeken naar vliegtuigmaatschappijen die een rij 13 hebben in hun toestel. Misschien heb je je dit nooit eerder gerealiseerd. Maar nu je het weet is het heel interessant om erop te letten. Die angst voor het getal 13 zit dus best diep en wordt zelfs door grote bedrijven en vliegtuigmaatschappijen serieus genomen.

Waar komt de angst vandaan?

Goede vraag natuurlijk. Want nu je weet dat veel mensen oprechte angst hebben voor het getal 13, wil je een verklaring horen. Het cijfer wordt al duizenden jaren gekoppeld aan pech. En er doen verschillende theorieen de ronde. Dat de angst niet nieuw is blijkt vooral uit het ontbreken van nummer 13 op objecten uit het Babylonische rijk die door archeologen zijn ontdekt. Toeval is dat namelijk niet, want het getal wordt bijna structureel vermeden. Daarnaast kan het ook te maken hebben met het Laatste Avondmaal van Jezus Christus. Als dertiende figuur schoof namelijk verrader Judas aan. Ook in de Noorse mythologie vind je die angst voor het getal 13. In een Noorse sage verschijnt de duivelse god Loki als dertiende gast op een feest en dompelt de aarde in rouw.

Stephen King is bang voor het cijfer 13

Horrorschrijver Stephen King is ontzettend bang voor het cijfer 13. Zó bang dat hij het overal waar hij kan zal mijden. Zo vertelde hij eens in een interview dat hij nooit stopt met lezen op een pagina 13 of een veelvoud daarvan. Een trap in zijn huis heeft 13 treden maar hij slaat de laatste trede over. Toch interessant om te weten. Hij kan in ieder geval vliegen met de meeste maatschappijen. Omdat veel mensen ‘het zekere voor het onzekere’ nemen en maar niet op rij 13 gaan zitten, slaan de meeste airlines deze rij maar over. Zo houden we die angst natuurlijk ook lekker in stand. In andere culturen is trouwens niet nummer 13 het ongeluksgetal, maar bijvoorbeeld 4 (China) of 17 (Brazilië en Italië).

Photo credits headerfoto: duncan c via Flickr.

Irene Boskma

Irene is tekstschrijver en blogger. Naast schrijven vindt ze het leuk om hard te lopen en de wereld rond te reizen. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land. Ze leest dan ook veel reisverhalen om inspiratie op te doen en schrijft graag haar eigen belevenissen op. Omdat ze vindt dat elke plek iets bijzonders heeft, reist ze voor Travelvalley overal naartoe. Ook in haar vrije tijd ontdekt ze graag de wereld en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.