Nieuws07.06.2021

Apple dokt miljoenen om naaktfoto zaak uit de rechtbank te houden


Student laat iPhone repareren en monteurs zetten haar naaktfoto's op Facebook

Het zal je maar gebeuren. Je levert je iPhone ter reparatie in bij een Apple repair center en kort daarna staan naaktfoto’s van jezelf op je eigen facebook-account. Ik ga voor het gemak even voorbij aan het feit dat het niet verstandig is om naaktfoto’s op je smartphone te laten staan wanneer het toestel voor reparatie weg moet, maar goed.

Monteurs zetten naaktfoto’s en video op Facebook

Hoe dan ook, dit is precies waar een Amerikaanse studente het slachtoffer van werd toen zij in 2016(!) haar kapotte iPhone naar een reparatiecentrum in de buurt bracht. Twee techneuten, en medewerkers van Apple, kregen de iPhone, en de naaktfoto’s van de eigenaresse, onder ogen en besloten een tiental foto’s, plus een sexvideo, vervolgens op haar eigen Facebook pagina te posten. Daarmee wilden ze het doen voorkomen alsof de dame in kwestie de foto’s zelf online gezet had.

Na klachten van de student, die via vrieden moest horen van de weinig verhullende foto’s en video op haar Facebook pagina en daardoor natuurlijk behoorlijk in verlegenheid gebracht was, stelde Apple een onderzoek in naar het gebeuren. De twee techneuten vielen al snel door de mand en werden ontslagen. De eigenaresse van de iPhone liet het daar echter niet bij. Zij spande een zaak aan tegen de Apple reparateur – Pegatron.

Apple heeft naar verluid meerdere miljoenen opgehoest om de zaak van de naaktfoto`s te schikken.
Apple heeft naar verluid meerdere miljoenen opgehoest om de zaak van de naaktfoto`s te schikken.

Apple dokt meerdere miljoenen

Die zaak is nu geschikt door Apple. Het bedrijf heeft volgens The Telegraph, die inzage had in de juridische documenten, enkele miljoenen schadevergoeding betaald aan de studente. Hoe hoog het bedrag precies is, wordt niet bekendgemaakt, maar de advocaten eisten 5 miljoen dollar.

Wetende dat rechters in de VS doorgaans erg scheutig zijn met het toekennen van schadevergoedingen, mogen we er wel van uit gaan dat de schikking die betaald is om de zaak bij de rechters weg te houden niet ver van dat bedrag verwijderd zal zijn. In ruil voor de schikking eiste Apple wel dat details rondom de zaak, ook om verdere imagoschade te voorkomen, geheim moeten blijven.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over Apple

Apple toont een geheel vernieuwde iPad-lineup

Apple heeft vandaag, zoals verwacht, zijn nieuwe iPads gepresenteerd. De iPad Pro (met M4-chip) is een krachtig nieuw model verkrijgbaar in zilver en spacezwart, en die komt in 2 formaten: een lekker ruim 13‑inch model of het wat meer handzame 11‑inch model.

Gadgets07.05.2024

Apple toont een geheel vernieuwde iPad-lineup

Nieuwe Pro's & Air's
Een verbeterde Siri en meer AI-plannen van Apple

Iedereen doet wel iets met AI, maar Apple is er wat stiller over. Toch belooft dat er wel aan te komen, namelijk later dit jaar.

Mobile06.05.2024

Een verbeterde Siri en meer AI-plannen van Apple

Apple Maps ondersteunt in Nederland nu ook fietsroutes

Apple Maps biedt nu ondersteuning voor fietsroutes in Nederland. Zo kun je in het Nederlands te horen krijgen hoe je moet fietsen.

Mobile03.05.2024

Apple Maps ondersteunt in Nederland nu ook fietsroutes

Een nieuw Apple-event op 7 mei: iPads, iPads, iPads

Apple heeft zijn nieuwe event aangekondigd en het heet ‘Let Loose’. Verwacht geen auto’s of huisrobots, denk wel aan iPads en accessoires. 

Gadgets25.04.2024

Een nieuw Apple-event op 7 mei: iPads, iPads, iPads

Je kunt nu een game-emulator gebruiken op je iPhone

Apple staat het officieel toe om emulators in de App Store te zetten. Je kunt straks dus nog beter retro-gamen op je iPhone, al is er wel een voorwaarde die het wat minder eenvoudig maakt ze te vinden. Er mogen namelijk...

Gaming08.04.2024

Je kunt nu een game-emulator gebruiken op je iPhone

Gerucht: Apple ontwikkelt een huisrobot

Het leek gek toen Apple een VR-bril bleek te maken, maar ook toen bekend werd dat het populaire gadgetmerk een auto in productie had. Nu is dat laatste ook afgeblazen, maar nu is er weer een andere tak van sport waar App...

Technology04.04.2024

Gerucht: Apple ontwikkelt een huisrobot

Waarom je niet altijd voor een iPad hoeft te kiezen

iPads zijn inmiddels zo’n standaard geworden in de tabletwereld, dat we het vaker een iPad noemen dan een tablet. Ook als het helemaal geen tablet van Apple is. Ze bestaan: non-Apple-tablets, en die zijn lang niet alti...

Gadgets02.04.2024

Waarom je niet altijd voor een iPad hoeft te kiezen

​Apple WWDC 2024 vindt plaats op 10 juni: AI komt eraan

Apple heeft zijn ontwikkelaarsconferentie WWDC 2024 gepland voor 10 juni. Je zou denken dat dat alleen voor ontwikkelaars is en verder niet zo boeiend, maar er komen juist veel aankondigingen vandaan voor het grote publi...

Technology27.03.2024

​Apple WWDC 2024 vindt plaats op 10 juni: AI komt eraan