​Als je tracking cookies weigert moet je nog wel de website kunnen bezoeken

​Als je tracking cookies weigert moet je nog wel de website kunnen bezoeken

Vorig artikel Volgend artikel

Websites die bezoekers alleen toegang geven op hun site als deze akkoord gaan met het plaatsen van zogeheten ‘tracking cookies,’ en gebruikers hier bijna mee dwingen om ze wel te accepteren, voldoen niet aan de nieuwe privacywet, de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Autoriteit Persoonsgegevens heeft vandaag naar buiten gebracht op te gaan treden om dit soort praktijken tegen te gaan.

AP heeft tientallen klachten gekregen van websitebezoekers die na het weigeren van tracking cookies geen toegang kregen tot de webpagina’s die ze wilden raadplegen. De controle op de juiste naleving ervan zal nu dus intensiveren, en een aantal specifieke partijen hebben hierover al een brief ontvangen. Namen worden er niet genoemd maar duidelijk is dat ondermeer Geenstijl en ook de Telegraaf gebruik maken van dit soort cookiemeldingen.

Het digitaal volgen en vastleggen van surfgedrag op internet via volgsoftware of andere digitale methodes is een van de grootste verwerkingen van persoonsgegevens, omdat vrijwel iedereen op internet actief is. Ter bescherming van de privacy is het daarom van belang dat partijen aan websitebezoekers op een goede manier toestemming vragen. Mensen kunnen op die manier welbewust en op de juiste manier gebruik maken van hun recht op bescherming van persoonsgegevens. Als op een website wordt gevraagd om toestemming voor tracking cookies en bij weigering daarvan toegang tot de website of service niet mogelijk is, staan mensen onder druk hun persoonsgegevens af en dat is onrechtmatig.
- Aleid Wolfsen, voorzitter AP.

Het mag alleen met toestemming

Op grond van de regels van de AVG moeten organisaties een grondslag hebben om persoonsgegevens te verwerken. Als bedrijven mensen willen volgen met tracking cookies, volgsoftware of andere digitale methodes, moeten zij daarvoor toestemming vragen.

Veel websites vragen daarom vooraf toestemming voor het plaatsen van diverse ‘volgsoftware’ zoals tracking cookies, tracking pixels of fingerprinting. Tegen software voor het goed functioneren van de website en het algemeen analyseren van het bezoek op die site is geen bezwaar. Het grondiger volgen en analyseren van het gedrag van websitebezoekers en het delen van deze informatie met andere partijen mag alleen met toestemming. Die toestemming moet wel volledig vrij gegeven kunnen worden.

Cookiewall biedt geen vrije keuze

Bij zogeheten ‘cookiewalls’ op websites (geen toestemming betekent geen toegang) is de toestemming niet vrij gegeven, omdat websitebezoekers zonder het geven van toestemming geen toegang tot de website krijgen. Op grond van de AVG is toestemming niet ‘vrij’ als iemand geen echte of vrije keuze heeft. Of als diegene het geven van toestemming niet kan weigeren zonder nadelige gevolgen.

Photo by Lisa Fotios from Pexels.

Meer content

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies