Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.
Als je het technieuws volgt heb je misschien in de afgelopen 24 uur twee contrasterende berichten gezien: dat Apple tijdens de feestdagen vorig jaar de meeste telefoons heeft verkocht en dat de iPhone-verkopen tegenvallen. Dat lijkt raar. Dat is ook raar. Het element dat voor die gekke tegenstelling zorgt is echter simpel: de hebberigheid van investeerders en de grootheidswaanzin van analisten.
Even de harde cijfers om mee te beginnen. Apple heeft in de laatste drie maanden van 2017 77,3 miljoen iPhones verkocht. De gemiddelde verkoopprijs was net geen 800 dollar, wat wil zeggen dat de dure iPhone X het goed gedaan heeft. Volgens Tim Cook is de iPhone X sinds het uitkomen in november de bestverkochte telefoon wereldwijd. Dat klopt ook met het verhaal dat Apple de meeste smartphones heeft verkocht in die periode.
Toegegeven, dat komt voornamelijk door het feit dat Samsung bijna vijf procent minder telefoons dan normaal heeft verkocht in die periode. Maar toch. Meeste telefoons verkocht. Waarvan dus een groot gedeelte hele dure telefoons. Omzet: 61,5 miljard alleen van de telefoons, 88 miljard in totaal. Winst: 20 miljard dollar.
Verwachtingen
Maar wat blijkt: de verwachting was nog hoger. De analisten en investeerders hebben een ander cijfer in hun hoofd gehad voor het einde van het jaar (namelijk 80 miljoen verkochte telefoons in plaats van 77) en dat heeft Apple niet gehaald. Resultaat: “verkoopcijfers iPhones vallen tegen”.
Nu zou je kunnen zeggen dat het wel klopt met de geruchten dat Apple de helft van de productie van de iPhone X heeft laten schieten voor de komende periode, maar dat heeft er ook mee te maken dat het bedrijf niet met een supersucces wil komen te zitten en dan niet zou kunnen leveren omdat ze de productie te laag hebben ingeschat. Beter meer klaar hebben en daarna annuleren dan andersom.
Hoe dan ook, al deze berichten over hoe goed of slecht Apple het zou doen zijn voornamelijk gebaseerd op hoe de mensen met bergen geld zich er bij voelen, dan dat het iets met de gezondheid van een bedrijf te maken heeft. Kijk nog maar eens naar die cijfers hierboven. Bedenk dat Apple’s cashreserve gestegen is naar 285 miljard dollar. Waarom dan altijd dit gedoe? Het spelletje dat elk kwartaal opnieuw gespeeld wordt gaat zo:
1. De gok
dikbetaalde analisten doen een zo goed mogelijk onderbouwde gok over hoe veel telefoons Apple (of Samsung, want dit kan voor iedereen op gaan) gaat verkopen in het komende kwartaal. Afhankelijk van hoe goed ze gegokt hebben in het verleden worden die gokken als waarheid gezien, of beter gezegd: de verwachting.
2. De gok op de gok
De mensen op Wall Street en alle andere aandeelhouders en investeerders gaan er van uit dat een bepaalde waarde gaat ontstaan als de cijfers van de verwachting gehaald worden. Dat doet iets met de waarde van het aandeel, dus dat betekent kopen, verkopen, of vasthouden.
3. De realiteit vs. de gok
Dan komt met het financieel rapport over het afgelopen kwartaal en dan wordt het bedrijf in kwestie (in dit geval Apple) ‘afgerekend’ op hoe dicht het de gok heeft weten te benaderen. Niet om nou trouwens te zeggen dat de gok (dat is wellicht iets te oneerbiedig) niet gebaseerd is op allerlei relevante data, maar uiteindelijk besluiten wij als consumenten toch relatief op eigen houtje of we een nieuwe telefoon nemen en welke dat wordt. Daar kun je wel modellen op loslaten, maar het blijft afwachten.
Als je dan ziet dat het aandeel Apple op basis van al het bovenstaande en de ‘angst’ dat het target niet gehaald zou worden met een procent of zes, zeven is gedaald kun je je afvragen of het eigenlijk wel relevant is dat een bedrijf dat 20 miljard dollar winst draait in drie maanden überhaupt wordt afgerekend.
Rage against the machine
Maar ja, investeerders willen return op hun investering, en wel zo snel en zo veel mogelijk. Dat er dan volstrekt belachelijke issues ontstaan omdat er drie en een half procent verschil zit tussen de voorspelling en de uiteindelijke verkoop, mag je wel concluderen dat het eigenlijk nergens over gaat.
Het ergste is nog: de slachtoffers zijn de consumenten. Want die moeten – om de groei en de winst hoog te houden – steeds meer gaan betalen. Anders kan het bedrijf de voorspelling niet waar maken. En zijn de investeerders boos. En gaat het aandeel naar beneden. En moeten er mensen uit om het bedrijf winstgevender te maken. En dan vragen we ons allemaal af hoe het toch kan dat zo’n klein gedeelte van de bevolking zo veel van het geld heeft.
[Afbeeldingen © kasto – Adobe Stock]
Verder lezen over Apple
Technology11.09.2024
De EU wordt rijk deze week: miljardenboetes voor Google en Apple
Mobile10.09.2024
iOS 18 komt eraan: dit is wat Apple allemaal vernieuwt
Gadgets09.09.2024
Apple Event: iPhone 16, maar ook nieuwe Apple Watches & Airpods
Mobile09.09.2024
iPhone 16 onthuld: Apple gaat groot, groter, grootst
Online30.08.2024
Spotify Connect werkt niet meer goed op de iPhone
Social Media28.08.2024
Snapchat is eindelijk goed te gebruiken op iPad
Mobile26.08.2024
Apple kondigt aan wanneer iPhone 16 wordt onthuld
Mobile26.08.2024
5 verbeteringen die we verwachten van iPhone 16
Verder lezen over Beurs
Online11.01.2024
Bitcoin ETF’s zijn goedgekeurd: ‘Geen oké voor Bitcoin zelf’
Online10.01.2024
Bitcoin-koers stijgt en daalt razend snel door nepnieuws
Online09.01.2024
Wat is een Bitcoin ETF en wat doet het met de koers?
Gaming12.12.2023
RIP E3: over uit met de gamebeurs – de 10 leukste E3-momenten
Gadgets01.09.2023
De vijf gekste gadgets van IFA 2023
Gaming31.03.2023
E3 gaat niet door: dit is wat dat eigenlijk betekent
Events25.02.2023
Motorbeurs na 2 jaar weer in Utrecht: volop elektrisch
Gaming31.01.2023