Abonnement voor onbeperkt vliegen

Abonnement voor onbeperkt vliegen

Japanse prijsvechter Starflyer introduceert ‘all you can fly’

Vorig artikel Volgend artikel

Het klinkt als een slechte 1 april grap, maar niets is echter minder waar. In een tijd waarin we volop bezig zijn met het beperken van onze carbon footprint heeft een Japanse prijsvechter airline, Starflyer, een abonnement geïntroduceerd waarmee vooral jongere passagiers onbeperkt kunnen vliegen voor een paar honderd euro per maand. De luchtvaartmaatschappij probeert hiermee op een creatieve manier een deel van het verlies dat geleden werd tijdens de coronapandemie weer goed te maken.

Vooral voor jongeren erg goedkoop

Creatief is het misschien wel, maar het klinkt niet bepaald milieuvriendelijk. Daarbij moet wel gezegd worden dat het abonnement feitelijk maar geldig voor de verbinding tussen twee steden, of luchthavens. Het is dus meer een busabonnement voor woon-werk verkeer. Maar dan tussen Tokyo en Kitakyusu in het westen van Japan.

Opvallend is ook dat er nogal een flink prijsverschil zit in een abonnement voor jongeren (tot 26 jaar) en oudere passagiers. Iedereen tot 26 jaar betaalt voor het all-you-can-fly abonnement tussen Tokyo en Kitakyusu omgerekend een kleine 270 euro. Ouderen moeten bijna het vierdubbele betalen, zo’n 1.000 euro. Dat is natuurlijk nog niks, want als je wil kun je voor dat geld dus 30 dagen elke dag op en neer van Tokyo naar Kitakyusu vliegen.

Elke dag 4 uur vliegen van en naar je werk?

De vraag is wie dat zou willen. Veel dagelijkse forenzen tussen die twee steden zullen er niet zijn want ze liggen zo’n duizend kilometer van elkaar. Dat betekent dat een vlucht bijna 2 uur duurt. En dat is zonder security, inchecken en het vervoer van en naar de vliegvelden. Voor Forenzen die hun werkweek in een van de twee steden doorbrengen, en dus op maandag heen, en dan op vrijdag weer terugvliegen, kan het abonnement wel een uitkomst zijn.

Of het dan nog veel voordeliger is? Een enkele reis kost op de goedkoopste momenten 68 euro. Vlieg je elke week op en neer, en kies je vluchttijden waarop de tickets het goedkoopst zijn, dan kosten 10 vluchten ongeveer 680 euro. En dat is dan weer voordeliger dan een maandabonnement, als je de 26 al gepasseerd bent.

Starflyer had bij de introductie van het abonnement naar eigen zeggen al meer dan 550 aanvragen binnen. Dat was medio april. Vorig jaar startte Starflyer al eens met een vergelijkbare service tussen Tokyo en Fukuoka, ook voor forenzen.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...