Nieuws06.04.2019

Aangrijpende oproep van Politie: draag gordel tussen je boezem


Verkeerd dragen kan je leven kosten

De Politie Rotterdam plaatste eerder deze week een emotionele oproep. Na een dodelijk ongeval liet een agent die ter plaatse was, in een bericht op Facebook weten dat verkeerd gebruik van de gordel waarschijnlijk de doodsoorzaak is geweest. Met deze oproep wil het korps vouwen bewust maken van juist gordelgebruik. Veel vrouwen blijken de gordel namelijk onder de arm te dragen, in plaats van tussen de borsten. Dat kan bij een aanrijding heel gevaarlijk zijn.

Lees hieronder de emotionele oproep van Politie Team Verkeer Rotterdam:

Verongelukt door verkeerd dragen van gordel

Veel vrouwen blijken de gordel in de auto onder de arm door te dragen. Dat het verkeerd dragen dodelijk kan zijn, lijkt niet tot iedereen door te dringen. Vrouwen geven aan dat de gordel in hun nek schuurt of niet lekker zit tussen de borsten. Op social media en in videoclips wordt ook niet altijd het goede voorbeeld gegeven.

Zoals we kunnen lezen in de oproep van de Politie Rotterdam, kan het bovenlichaam bij een ongeluk naar voren klappen en door onjuist gordelgebruik vervolgens de nek breken door de ontploffende airbag. Dat vrouwen dit risico toch nemen, begrijpt de Politie niet. Zij pleiten in de oproep voor juist gebruik van de gordel en benadrukken dat een hoesje van 4 euro geplaatst kan worden om de gordel tegen het snijden van de gordel in de nek. Een beperkte investering als dit echt de reden is van het niet op de juiste manier dragen van de gordel.

Oproep Politie Rotterdam gaat viral

De oproep en vooral het verhaal maakt indruk op lezers. Het bericht heeft op Facebook inmiddels meer dan 19.000 likes, 8.500 commentaren en is 20.000 keer gedeeld. De Politie Rotterdam bereikt hiermee in ieder geval veel lezers, die het advies hopelijk ter harte nemen en hun gordel op de juiste manier gaan of blijven dragen.

Het dragen van een gordel is, zoals we allemaal weten, verplicht. Bovendien vermindert het de kans op letsel met 40%. Draag je een gordel en heeft je auto een airbag? Dan is er 50% minder kans op schade aan het lichaam bij een aanrijding. En aan die airbag heb je dus niet zoveel als je je gordel niet op de juiste manier draagt, zoals we in het aangrijpende verslag kunnen lezen.

Irene Boskma

Irene is tekstschrijver en blogger. Naast schrijven vindt ze het leuk om hard te lopen en de wereld rond te reizen. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land. Ze leest dan ook veel reisverhalen om inspiratie op te doen en schrijft graag haar eigen belevenissen op. Omdat ze vindt dat elke plek iets bijzonders heeft, reist ze voor Travelvalley overal naartoe. Ook in haar vrije tijd ontdekt ze graag de wereld en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.