Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.
Nu dat Apple’s presentatie voorbij is en we er allemaal een nacht over hebben kunnen slapen zal het voor de meeste mensen wel duidelijk zijn of ze een nieuwe iPhone willen hebben. De vraag is alleen: welke? We leggen ze even naast elkaar zodat je kunt kijken welke geschikt is voor jou.
Let wel: dit is geen echte vergelijking van de iPhones met Android-toestellen als de Samsung Galaxy S8 of Note 8, de Essential Phone of andere (randloze) toestellen. De iPhones hebben onderling ook wat verschillen en hoewel de bedragen die je betaalt allemaal van de orde “hoeveel?” zijn is er wel degelijk een verschil van een paar honderd euro tussen wat je betaalt voor de iPhone 8 en de iPhone X, bijvoorbeeld. Natuurlijk is de situatie anders als je een langdurig abonnement afsluit, dan worden de kosten heel anders. We gaan daarom even uit van de verkoopprijs die Apple zelf aanhoudt.
iPhone 8
De ‘instapper’ van dit jaar is de kleinere iPhone 8 die je voor het ‘luttele’ bedrag van 810 euro (voor de 64 GB versie) kunt krijgen bij Apple. Je mag ‘m natuurlijk geen 7S noemen, maar eigenlijk komt het daar wel op neer. Er zijn natuurlijk wel dingen anders, allereerst het uiterlijk. Met de glazen achterkant ziet de 8 er niet alleen anders uit dan de 6 en 7-series, maar het maakt ook mogelijk dat je via het Qi-protocol draadloos kunt opladen, als je telefoon op een oplaadvlak ligt. Het zorgt er ook voor dat de voor veel mensen lelijke antenne-banden aan de achterkant verdwenen zijn.
Apple gaat zelf zo’n draadloze oplader op de markt brengen volgend jaar, maar er zijn ook al genoeg andere mogelijkheden om je telefoon op te laden zonder draad. Dat laatste kan trouwens ook nog gewoon, maar het draadloos opladen lost wel een grote irritatie op van mensen met een iPhone 7, in de zin dat je tegelijkertijd kunt opladen en je koptelefoon gebruiken, bijvoorbeeld ’s avonds in bed.
Natuurlijk zit er ook een nieuwe chip in de iPhone 8, de A11 Bionic, die echt vliegensvlug is. Was dat per se nodig? Niet echt, want zeker de iPhone 7 gaat al als een trein en heeft eigenlijk voor wat de meeste mensen er mee doen geen speed boost nodig. Het scherm is iets beter (maar nog steeds een LCD) en de stereo-speakers zijn nu iets luider geworden.
Het zijn dus allemaal maar marginale upgrades. De 12 megapixel camera krijgt geen hele grote verbeteringen behalve een beter dynamisch bereik en betere kleuren met dank aan die A11 Bionic, dus het is allemaal ietsjes beter, maar ten opzichte van een iPhone 7 niet heel spannend. Daarvoor moet je toch echt bij de iPhone 8 Plus zijn.
De focus van Apple op het Augmented Reality (AR)-gebied is een leuke technologische showcase, maar effectief zal er zeker in dit eerste jaar van ARKit en de telefoons die het aankunnen nog niet zo veel gebeuren dat je echt iets gaat missen. Als je helemaal gek bent van AR is de iPhone 8 trouwens wel net zo capabel als de andere toestellen om daar mee te kunnen gaan spelen.
In conclusie is de iPhone 8 een telefoon die je zeker niet moet kopen als je al een 7 hebt, maar dat is eigenlijk elk jaar wel te zeggen van de nieuwe iPhones. Voor mensen die van een 6S of zelfs 6 afkomen is dit wel een prima upgrade, zoals gewoonlijk. Laat je niet de ogen uitsteken door de iPhone X: de 8 is een meer dan prima telefoon voor dit jaar als je bij iOS wilt blijven. Heb je behoefte aan meer scherm zijn er nog twee opties, maar het wordt er natuurlijk niet goedkoper op.
iPhone 8 Plus
Het grotere broertje van de 8 is de 8 Plus, die iets duurder is (920 euro voor de 64 GB versie) maar daarom wel meer omvang heeft. Dat betekent net zoals bij de 6- en 7-serie meer scherm, meer batterij en vooral een dubbele camera. Mensen die graag fotograferen met hun telefoon zijn heel enthousiast over de Plus-serie en bij de 8 is dat niet anders.
Sterker nog: je krijgt naast het toffe focus-effect (Bokeh) dat je kunt krijgen met de portretmodus straks ook nog de mogelijkheid om portretbelichting te gebruiken. Dat is een technisch indrukwekkende manier om tijdens of zelfs na het nemen van een foto de belichting van het hoofdonderwerp aan te passen, zodat het net lijkt of je in een studio aan het werk bent.
Video wordt ook beter (hoewel de kans groot is dat dit ook voor de gewone 8 gaat gelden) in de zin dat er nu met 240 beelden per seconde in slow-motion opgenomen kan worden en dat je in 4K kunt schieten met 60 beeldjes per seconde, maar de 8 Plus heeft wel het voordeel dat er een optische stabilisator in het toestel zit waardoor alles er net wat stabieler uit ziet.
Hier wordt het iets ingewikkelder om een aanbeveling te doen. Als fotografie belangrijk voor je is werkt de 8 Plus heel goed, maar het is wel een heel groot toestel en dat moet je prettig vinden. Daarnaast zijn alle mogelijkheden die de 8 Plus boven de reguliere 8 heeft ook te krijgen in de iPhone X. Nou is die nog wel duurder, maar als je dan toch tegen de duizend euro gaat uitgeven is tien procent extra voor dat nieuwe design wel heel aanlokkelijk…
iPhone X
De tien, zoals je de ‘X’ eigenlijk moet uitspreken, is het vlaggeschip van Apple. Het had een grote verrassing moeten zijn, maar dat is helaas niet gelukt. We wisten eigenlijk al zo goed als helemaal wat we van deze telefoon konden verwachten, maar om het toestel te zien werken is toch een iets ander verhaal. Je betaalt er wel echt de hoofdprijs voor: voor minder dan 1160 euro krijg je er geen en als je het 256 GB model wilt hebben ben je zelfs 1330 euro kwijt. Dan heb je nog geen Applecare Plus à 200 euro en voor een toestel als dit zouden we dat wel aanraden, want hij zal maar vallen…
Dat terzijde is de X natuurlijk de crème de la crème van de Apple-toestellen. Niet alleen weet het een scherm dat net zo groot is als dat van de 8 Plus in een body te krijgen die nauwelijks breder is dan de reguliere 8, het optische effect van een telefoon die zo goed als alleen maar uit scherm bestaat is prachtig, zoals we ook al wisten van de Samsung Galaxy S8 bijvoorbeeld.
Dat heeft zijn voor- en nadelen. Doordat de plek voor de home-knop is verdwenen moet je als Apple-gebruiker wel een aantal van je ingesleten gewoontes afleren. Je telefoon pakken en met een vinger ontsluiten werkt niet meer, want je moet het toestel de aandacht geven door er naar te kijken. Face ID is Apple’s versie van gezichtsherkenning en die lijkt op het eerste oog een heel stuk beter doordacht dan de meeste versies van dat idee. Of het te foppen valt kun je pas inschatten als genoeg mensen het geprobeerd hebben, maar je vingers of duim als wachtwoord zijn sowieso passé.
Ook de interface is veranderd, met andere bewegingen om naar het home-scherm te gaan en om bij bekende schermen als je notificaties en instellingen te komen, maar dat is iets waar je vermoedelijk na een paar dagen wel aan gewend bent. Apple kennende wordt dit toch de nieuwe norm, dus als je nu al begint heb je een voorsprong op de rest.
Dit is zonder twijfel de beste telefoon die Apple ooit gemaakt heeft, zoals ze het zelf zeggen. De innovaties zijn (voor Apple) fors ten opzichte van wat ze verder dit jaar uitbrengen, maar als je het bekijkt buiten het Apple-ecosysteem zijn ze met de iPhone X weer bij. Niks minder, maar ook niet veel meer.
Als je veel geduld hebt (want volgens geruchten gaan de tekorten enorm kunnen zijn) en niet bang bent om 350 euro meer te betalen dan je aan een iPhone 8 zou spenderen is dit de telefoon voor jou. En dan maar vergeten dat je bijna 500 euro meer uitgeeft aan deze telefoon dan wat je zou betalen voor een vergelijkbaar premium Android-toestel. Daar ben je dan Apple-fan voor, zullen we maar zeggen.
Verder lezen over Apple
Mobile12.12.2024
Apple’s App Store Awards 2024: dit zijn alle winnaars
Entertainment09.12.2024
Trailer van Severance seizoen 2 is vooral heel Severance
Technology25.11.2024
Apple werkt aan LLM Siri: Een revolutionaire stap in spraakassistentie
Gadgets14.11.2024
‘Apple wil met meer smarthomegadgets komen: dit is de volgende’
Gadgets11.11.2024
Slim voor ouders: deel de locatie van een AirTag
Mobile06.11.2024
iPhone krijgt een oplaadfunctie die we op alle toestellen willen
Gadgets05.11.2024
Komt er in de toekomst een slimme bril van Apple?
Gadgets30.10.2024
Apple geeft de Mac mini een heel ander uiterlijk
Verder lezen over iPhone
Mobile06.11.2024
iPhone krijgt een oplaadfunctie die we op alle toestellen willen
Lifestyle31.10.2024
Refurbished iPhones: slimme keuze voor 2024
Mobile29.10.2024
Apple Intelligence komt ook naar jouw iPhone
Gadgets21.10.2024
Apple laat je je gehoor testen met je oordopjes
Mobile17.10.2024
Bedrijven zien er professioneler uit op je iPhone
Mobile09.10.2024
Zo ziet een transparante iPhone 16 eruit
Mobile04.10.2024
De eerste update van iOS 18 is uit: dit is wat 18.0.1 doet
Mobile02.10.2024