Mobile17.03.2023

​Wat is een rugged phone en waarom zou je er een kopen?


Op de harde straat op de Dam, van de trap als je een keer op een gezonde manier je studiootje wil bereiken: een ongeluk met je telefoon zit in een klein hoekje. Toch zijn er telefoons waarmee je helemaal niet bang hoeft te zijn als ze in die situatie belanden. Rugged telefoons. Rugged betekent ruig en dat is precies waar deze telefoons voor gemaakt zijn: ruige omstandigheden.

Rugged
Rugged

Rugged smartphone

Rugged telefoons bedienen vooral een zakelijk segment. Denk aan olieboorplatformen, de Zuidpool, op binnenvaartschepen en op locaties waar mobiel signaal niet zo vanzelfsprekend is. Als je gewoon een kantoorbaan hebt, dan is de kans klein dat je een rugged telefoon gebruikt, maar als je vaak op werkbezoeken gaat in omstandigheden zoals de zware industrie of waar extreme weersomstandigheden zijn: ook dan kun je zo’n rugged toestel goed gebruiken.

Op MWC in Barcelona barstte het van de aanbieders van dit soort toestellen. Sommigen zijn enorm groot: we hebben er zelfs eentje in onze handen gehad die een halve kilo woog. Maar er zijn ook handzamere modellen. Uiteindelijk kunnen ze vaak iets minder verschillende dingen dan die je gewend bent van andere smartphones, Maar daar tegenover zien ze er wel aanzienlijk robuuster uit. Ze moeten ook heel wat aankunnen: schokken, stof, trillingen, water, hoge temperaturen en lage temperaturen.

Rugged toestel
Rugged toestel

Kunnen tegen een stootje

Je kent de IP-rating misschien van gewone smartphones: die zegt iets over de waterdichtheid en stofdichtheid van de telefoon. Rugged toestellen hebben vaak enorm hoge IP-ratings: zij hebben vaak een IP-rating van 68. Met andere woorden: je kunt ermee gaan zwemmen of ermee door een woestijn reizen, zonder dat je bang hoeft te zijn dat hij de geest geeft. Daarnaast gaat men bij rugged toestellen vaak een stapje verder: Dan worden ze getest op een militaire standaard (MIL-STD-810G): vallen, hoge temperaturen, enzovoort.

Er zijn rugged telefoons van bekende merken, zoals de Samsung Galaxy XCover 5 en de Motorola Defy. Daarnaast zijn er ook wat minder bekende spelers in de gewone smartphonemarkt, die juist hard aan de weg timmeren in deze markt. Caterpillar, Hammer en Cleyver zijn daar voorbeelden van. Vaak bieden ze ook accessoires, bijvoorbeeld waarmee je kunt zorgen dat je ook zonder een telefoongolf in de buurt toch kunt communiceren (via satelliet).

Geen camera

Rugged toestellen zijn er in allerlei merken en maten, maar ook in verschillende prijsklassen. Vaak zitten ze wel in een vrij lage prijsklasse, omdat je er niet zoveel op hoeft te kunnen als op een gewone smartphone. Internetten kan wel, maar dit type toestellen is meestal niet voorzien van een extreem geweldige camera-opstelling, bijvoorbeeld. Veel rugged toestellen zitten dan ook in de prijsklasse tussen de 50 en 300 euro. Vergis je echter niet: voor sommige toestellen betaal je 500 euro, 600 euro en soms zelfs 1.500 euro (voor een toestel dat soms zelfs niet eens een camera heeft).

Dat zo’n toestel geen camera heeft, maakt het trouwens geen slecht toestel. Juist dit soort telefoons worden bijvoorbeeld door militairen gebruikt en daarbij is privacy heel belangrijk. Dan kan een camera vaak meer kwaad dan goed. Er zitten bovendien vaak weer functies op die je op een gewone telefoon niet hebt, zoals een alarmknop of een soort walkie talkie-functie waarmee je in één keer met je collega’s kunt praten.

Rugged phone
Rugged phone

Rugged telefoonmarkt

Op dit moment wordt er verwacht dat de rugged telefoonmarkt nog enorm gaat groeien. Zo zou deze markt in 2028 ongeveer dubbel zo goed moeten draaien als het in 2023 doet. De vraag is of het vooral de echte rugged-merken zijn die dan zegevieren, of dat Apple bijvoorbeeld ook mee gaat doen met een rugged iPhone. Er is immers al een rugged Apple Watch…

Mocht je trouwens gewoon onhandig zijn, dan is een rugged toestel waarschijnlijk niet echt nodig. Er zijn voor gewone toestellen vaak rugged hoesjes te koop, waardoor je kunt zorgen dat je toestel wat steviger in zijn schoenen staat, zonder dat je hoeft in te leveren op de functionaliteit.

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.

Verder lezen over Samsung

Samsung maakt van zijn Galaxy Ring een dieetcoach

Samsung staat op het punt om een geheel nieuwe tak van sport aan te boren: slimme ringen. Helemaal nieuw is het niet, want het apparaat lijkt erg op een smartwatch, maar dan in een kleinere vorm, maar het is wel een nieu...

Gadgets21.03.2024

Samsung maakt van zijn Galaxy Ring een dieetcoach

​Zijn er telefoons die beter zijn dan de iPhone 15 Pro?

De telefoons van Apple worden vaak gezien als een soort heilige graal van telefonie. Hoewel de toestellen zeker hun voordelen hebben, is het niet per definitie zo dat Android-toestellen minder goed zijn. Regelmatig hebbe...

Mobile07.03.2024

​Zijn er telefoons die beter zijn dan de iPhone 15 Pro?

Samsung Galaxy S24 Ultra review: AI is een heel gave bijzaak

Samsung Galaxy S24 Ultra is de ultieme telefoon van Samsung. Dat is tenminste wel wat het als vlaggenschip zou moeten zijn. Is Samsung erin geslaagd om inderdaad met een toestel te komen dat zowel iets nieuws brengt als...

Mobile29.02.2024

Samsung Galaxy S24 Ultra review: AI is een heel gave bijzaak

Samsung Galaxy S24-serie verbreekt verkooprecords

De Samsung Galaxy S24 Ultra, de Galaxy S24+ en de Galaxy S24 zijn sinds 25 januari verkrijgbaar in de winkels. De grote populariteit van deze nieuwe toestellen blijkt uit de eerste cijfers, met een opvallende groei van 5...

Mobile02.02.2024

Samsung Galaxy S24-serie verbreekt verkooprecords

​Samsung introduceert Galaxy S24 series en ‘Galaxy AI’

Samsung heeft in San Jose zijn nieuwe smartphones Galaxy S24, S24+ en S24 Ultra aangekondigd. De toestellen zijn vooral doordrongen van AI-opties, al zijn er ook andere mogelijkheden die het een interessant nieuw vlaggen...

Mobile17.01.2024

​Samsung introduceert Galaxy S24 series en ‘Galaxy AI’

​Samsung Galaxy S24: dit zijn de meest hardnekkige geruchten

Volgende week op 17 januari kondigt Samsung naar alle waarschijnlijkheid de nieuwe S24-reeks aan. Het hypet al een tijdje vooral de AI die naar Galaxy komt, waaronder met een tv-reclame. Het maakt het heel mysterieus, ma...

Mobile12.01.2024

​Samsung Galaxy S24: dit zijn de meest hardnekkige geruchten

CES2024: Samsung toont het foldable scherm 2.0

In Las Vegas is de CES in alle hevigheid losgebarsten. Samsung is daar natuurlijk ook aanwezig en op de eerste dag heeft de Koreaanse fabrikant meteen uitgepakt. Nee, nog geen ‘Unpacked’ party voor nieuwe smartphones...

Mobile10.01.2024

CES2024: Samsung toont het foldable scherm 2.0

​Samsung: De toekomst van de smartphone vouwt een andere kant op

CES 2024 is in volle gang en waar we gisteren al bespraken dat het het tijdperk gaat worden van doorzichtige televisies (althans, waarschijnlijk eerst vooral voor beurzen en presentaties), zien we ook dat Samsung plannen...

Mobile09.01.2024

​Samsung: De toekomst van de smartphone vouwt een andere kant op

Verder lezen over Smartphone

WhatsApp helpt je in de strijd tegen veel te veel meldingen

WhatsApp heeft een nieuwe functie om het wat rustiger voor je te maken wanneer je de app opent. Een beetje rust.

Mobile22.05.2024

WhatsApp helpt je in de strijd tegen veel te veel meldingen

Er komt eindelijk een app van Winamp

Mediaspeler Winamp krijgt een app. De retro-tool voor PC's maakt binnenkort de overstap naar smartphones. Ook de PC-tool wordt verbeterd.

Mobile20.05.2024

Er komt eindelijk een app van Winamp

Google Pixel 8a is officieel: lijkt veel op Pixel 8 en 8 Pro

Google heeft zijn nieuwe midrange-toestel Pixel 8a aangekondigd. Het toestel lijkt erg op het vlaggenschip van Google.

Mobile07.05.2024

Google Pixel 8a is officieel: lijkt veel op Pixel 8 en 8 Pro

Wanneer geef ik mijn kind zijn of haar eerste telefoon?

Je kind vraagt al even om een mobiele telefoon, de eerste klasgenootjes of oudere broer en zus hebben er al een. Waar doe je als ouder goed aan en wat is nou het juiste moment om de eerste telefoon te geven? Het is een vraag waar iedere ouder wel mee zit. 

Mobile23.04.2024

Wanneer geef ik mijn kind zijn of haar eerste telefoon?

OPPO introduceert nieuw Reno-toestel: OPPO Reno11 F 5G

OPPO's nieuwe toestel is aangekondigd: het gaat om de OPPO Reno11 F 5G en het is een midrange-toestel.

Mobile19.04.2024

OPPO introduceert nieuw Reno-toestel: OPPO Reno11 F 5G

Elektrische auto-maker Polestar komt met een smartphone

Porsche werkt al een tijdje samen met smartphone-bedrijven, zoals Huawei en Honor, maar automaker Polestar maakt zijn eigen telefoon.

Automotive18.04.2024

Elektrische auto-maker Polestar komt met een smartphone

Heineken introduceert telefoon die amper iets kan: Boring Phone

Verlang je soms terug naar die tijd van eenvoud: dat je je telefoon alleen gebruikte voor telefoneren en Snake? Die tijd kun je herbeleven: dit is de Boring Phone.

Mobile17.04.2024

Heineken introduceert telefoon die amper iets kan: Boring Phone

Dit is de nieuwe edge generatie van Motorola

Motorola kondigde vandaag 3 nieuwe toestellen aan uit het premium assortiment: de motorola edge 50 ultra, motorola edge 50 pro en motorola edge 50 fusion.

Mobile16.04.2024

Dit is de nieuwe edge generatie van Motorola

aangedreven door moto AI