Mobile18.11.2017

Sony Xperia XA1 Plus, groot en voordelig


Door het concurrentie geweld van o.a. de Samsung Galaxy S8 en de Apple iPhone X (ook wel de iPhone 10 genoemd in de volksmond), vergeten we soms dat er ook nog genoeg voordeligere en nog steeds prima smartphones op de markt te vinden zijn.

We weten het niet zeker, maar door de hoogste prijs van 1.359 euro voor het topmodel van iPhone X, lijkt er toch een discussie op gang gekomen te zijn gekomen over: ‘of het allemaal niet een beetje minder kan’. Ergens moet het ophouden, denken maar genoeg smartphone-gebruikers.

Sony Xperia XA1

En dan krijg je van Sony een Xperia XA1 Plus met een 5.5 inch Full HD scherm in je handen geduwd. Nu zijn de meeste smartphones niet echt de designwonderen van de wereld en dat geldt in ieder geval ook voor deze XA1 Plus. Het toestel is groot, zwart en rechthoekig en deze versie is toch behoorlijk zwaar. Het is in ieder geval geen toestel die je koopt vanwege de looks. We hebben fraaiere Xperia’s gezien al oogt de Sony Xperia XA1 al beter in goud en blauw metallic. Mocht je de rest van deze review skippen, dan is dit zo’n beetje de enige kanttekening die we hebben bij deze smartphone. Verder is het allemaal wel oké met de XA1 Plus.

Sony_Xperia_XA1_plus
Sony_Xperia_XA1_plus

Vingerafdrukscanner

Sony heeft de bekende vingerafdrukscanner aan de zijkant zitten. Dat blijft een dingetje waar iedereen zo z’n eigen voorkeur in heeft. Toch blijft qua bedieningsgemak dit misschien wel de beste plek als je een smartphone oppakt. Overigens is het gebruik hiervan optioneel, maar wat ons betreft toch de meest veilige en eenvoudige manier om je device te unlocken.

Android

Na het opstarten heb je in een paar tellen je smartphone geconfigureerd. Natuurlijk heeft ook Sony z’n eigen interface ontworpen. Die had best wat strakker mogen zijn. Maar over smaak valt niet te twisten. Je hebt in ieder geval genoeg mogelijkheden om het zelf te customizen.

Camera de c-factor

Laten we het dan nog even hebben over de camera. De scherprechter voor menige gebruiker en de functie waar smartphones nog echt winst kunnen boeken. Van Sony mag je verwachten, sorry het is zelfs hun plicht, om daarmee boven de norm te zitten. Deze Xperia XA1 heeft een 23 megapixel-camera, waarmee je vooral bij helder weer en veel licht prima foto’s kunt maken. Zodra er minder licht is zwakken de kleuren af. Ook als je deze via de instellingen op maximaal zet. Maar de resolutie maakt veel goed en heb je, als de prijs van deze Xperia (ergens rond de 350 euro),vergelijkt met de concurrentie, altijd een prima camera op zak. Misschien is de cameraknop inmiddels echt retro maar Sony heeft hem nog steeds. Qua bedieningsgemak en stabiliteit blijft dit gewoon handig.

Batterijduur

Nog zo’n ander dingentje: de batterijduur van smartphones. Het verhaal is bekend, wie z’n ultieme gadget heeft ingebouwd in zijn hand, vierkante ogen heeft en bang is ook maar iets te missen op sociale media redt het geen 24 uur met een volle batterij ongeacht het type. Bij ‘normaal’ gebruik valt het tegenwoordig wel mee. Dat geldt zeker voor deze XA1 plus want de 3430 mAh-batterij gaat zoals het nu lijkt best lang mee en is na 1,5 dag en veel foto’s nog steeds niet leeg.

Sony Xperia XA1 Plus
Sony Xperia XA1 Plus

Xperia XA1 plus kopen

Onderaan de streep telt eigenlijk alleen maar of je deze Xperia XA1 plus al dan niet gaat kopen. Laten we daar maar eens helder over zijn. We hadden hier nog 1.000 woorden moeiteloos kunnen schrijven over de processor, het aantal kernels, z’n snelheid en ga zo nog maar even door. Maar uiteindelijk beslist je portemonnee en wat je krijgt voor je geld. Dan spelen een paar zaken mee zoals: vind je hem mooi, hoe groot mag hij zijn (5.5 inch is fors), hoe zit het met de camera (23 megapixel) en gaat hij ook nog een beetje lang mee? Op al die punten scoort de XA1 plus goed. Wie daarom een voordelige smartphone zoekt met een grote display, prettige camera en voldoende mogelijkheden heeft met deze Xperia een prima keuze.

Vergelijken met de smartphones als de nieuwste Apple en Samsung modellen heeft geen zin. Dat is de Champions League, waar design en schermresolutie, high-end camera’s, supersnelle processoren en opslagcapaciteit gewoon op een ander niveau zitten. Het maken van een vergelijking is daarom niet aan de orde.

Henkey
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

Verder lezen over Sony

Sony belooft geen 8K-ervaring meer op PlayStation 5

Als je een 8K-televisie hebt, dan is het tof om daar ook 8K-films, series en games op te spelen. Echter wordt dat laatste je een stuk moeilijker gemaakt, want Sony lijkt 8K toch niet te gaan ondersteunen op PlayStation 5.

Gaming07.06.2024

Sony belooft geen 8K-ervaring meer op PlayStation 5

Venom is terug in zijn voorlopig laatste film

Venom: the Last Dance draait vanaf 25 oktober dit jaar in de bioscoop en wordt het laatste deel van de trilogie.

Entertainment04.06.2024

Venom is terug in zijn voorlopig laatste film

Sony wil laten zien wat toegankelijkheid is en doet dat zo

Toegankelijkheid is belangrijk, maar het wordt vaak vergeten waardoor mensen met een visuele uitdaging bijvoorbeeld niet goed gebruik kunnen maken van tech. Sony zet zich hiervoor in.

Gadgets17.05.2024

Sony wil laten zien wat toegankelijkheid is en doet dat zo

Sony draait controversiële keuze voor Helldivers 2 toch weer terug

Sony had wilde plannen met PSN en Helldivers 2, maar na een reviewbom op Steam en veel negatieve feedback in het algemeen draait het 't terug.

Gaming06.05.2024

Sony draait controversiële keuze voor Helldivers 2 toch weer terug

Tijdmachine: de handycam werd vooral door vader gehanteerd

De Handycam was voor camcorders wat Chocomel is voor chocolademelk. Het was dé bekende camcorder, en hij werd gemaakt door Sony. De camcorder is nu vrijwel volledig verdwenen, op wat retrofans na, maar er zijn decennia...

Gadgets18.03.2024

Tijdmachine: de handycam werd vooral door vader gehanteerd

Ode aan de camcorder
​Sony: PlayStation 5 is bijna end of life

PlayStation 5 is een tegenvaller gebleken voor Sony. De console heeft de verkoopdoelen niet gehaald en voor Sony is het wel een beetje klaar met de console. Het wilde 25 miljoen PlayStation 5’s verkopen dit jaar (en di...

Gaming15.02.2024

​Sony: PlayStation 5 is bijna end of life

Sony presenteert heel veel games voor 2024 in State of Play

Een paar keer per jaar komt Sony met een grote streamingvideo waarin het vanalles laat zien wat eraan komt in de komende periode. Gisteren was het ook zover, en hoeveel er veel was gelekt, zijn er ook wat verrassingen te...

Gaming01.02.2024

Sony presenteert heel veel games voor 2024 in State of Play

​Tijdmachine: Sony robothond Aibo was een gewild apparaat

Aibo: zegt het jou iets? Waarschijnlijk heb je er wel eens eentje gezien. Aibo is de robothond van Sony. Hij werd geïntroduceerd in 1999, maar met de eerste Aibo was de kous niet af, er volgden er meer. We stappen in de...

Technology29.01.2024

​Tijdmachine: Sony robothond Aibo was een gewild apparaat

Maar hij is niet dood hoor