Rustig bellen in peperdure telefooncellen bij Buitenlandse Zaken

Rustig bellen in peperdure telefooncellen bij Buitenlandse Zaken

Buitenlandse Zaken koopt 60 ‘telefooncellen’ van 127.000 euro per stuk!

Vorig artikel Volgend artikel

Als je na het lezen van deze titel denkt dat je in een aflevering van ‘Over de balk’ terechtgekomen bent, dan zou dat zomaar kunnen. De Nederlandse overheden, zowel landelijk als lokaal, hebben geen al te beste reputatie als het gaat om kostenbesparingen in hun eigen gelederen. Het volgende treffende, en even trieste, voorbeeld kwam dit weekend aan het licht. De 60 ‘telefooncellen’ die het ministerie van Buitenlandse Zaken aangeschaft heeft. Daarvoor moest maar liefst 7,6 miljoen euro uit de kas van het ministerie getrokken worden. Juist, dat is bijna 127.000 euro per ‘telefooncel’.

Rustig bellen mag wat kosten

Bedrijven die kantoortuinen ‘opfleuren’ met belhokjes of ruimtes waar personeelsleden ongestoord – en met name ook zonder collegae te storen – kunnen bellen. Dat is zeker niet nieuw en in veel gevallen ook bepaald geen overbodige luxe. Goedkoop zijn die dingen ook niet, maar 127.000 euro lijkt wel exorbitant veel. En dat is het ook!

Een kleine online zoektocht (lang leve Google) leverde een tiental zogenoemde ‘stiltecabines’ of ‘becellen’ op. Die varieerden in prijs van een kleine 3000 euro voor een ‘eenpersoons cel’ tot zo’n 17.000 euro voor een luxe cabine met tafel en twee bankjes. Die laatste is dan ook te gebruiken voor een overleg met een of enkele collegae waarbij zaken aan bod komen die de rest van de kantoortuin niets aangaan.

127k per cabine, hoe dan?!?

Natuurlijk, met alleen de aanschaf ben je er nog niet. Ze moeten ook geïnstalleerd worden, al dan niet met een stroomvoorziening voor de laptop of telefoonlader. Stel, dat kost een dag werk, dan kan dat zomaar nog eens – ruwe schatting – 1000 euro per cabine extra kosten, en misschien wel 3000 voor de luxe cabine.

Dan nog kom ik bij zijn lang zal ze leven niet aan de 127.000 euro die het ministerie van Buitenlandse Zaken betaald heeft. Bovendien, zo is te zien op de foto hierboven, hebben ze bij het ministerie eenpersoons ‘cellen’ aangeschaft. Over geldverspilling gesproken.

Via

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...